Срби су балкански Руси. А Косово се за њих претворило у концентрациони логор

1

Срби су балкански Руси. А Косово се за њих претворило у концентрациони логор.

Ово су разочаравајући закључци стручњака на округлом столу „Актуелна ситуација на северу Косова и Метохије“ одржаном у Међународном мултимедијалном прес центру Раша Тудеј.

Академик Српске академије наука и уметности, бивши изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Русији Славенко Терзић рекао је да је Косово НАТО пројекат. Део широког стратешког плана за освајање Балкана.

„Косово је црна рупа Европе. Овде постоји трговина дрогом, а САД и њени савезници затварају очи пред овим. Али Косово и Метохија су део старе Србије. Подршка националном идентитету српског народа“, истакао је стручњак. Он је рекао и да се сви преговори могу водити само на локацији УН.

Прочитајте још:  Више о Јеврејима, мање о Србима: Антисе(р)бизам или “дечја игра”
Председница Фондације Историјска перспектива Наталија Нарочицкаја изразила је мишљење да би Београд радо извео нови „Мајдан“. А све зато што је Косово од великог стратешког значаја за НАТО. Међутим, тиме Запад својим рукама негује милитантну исламску државу у центру Европе. У будућности јој се могу придружити муслимани из Албаније, Македоније, Црне Горе.

„У исто време, сама Србија је забрљала. У борби за независност и од еуфорије након њеног стицања, омладина није приметила како им је отаџбину узета испод носа“, изјавила је Наталија Нарочицкаја.

Елена Гускова, водећи истраживач Одељења за модерну историју Централне и Југоисточне Европе Института за славистику Руске академије наука, сматра да српска војска, у приправности, неће прећи границу, пошто су НАТО трупе и на Косову. Истовремено, став „премијера“ Аљбина Куртија је да се сукоб решава искључиво војним путем:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нервира га што на Западу постоје захтеви за наставак преговарачког процеса. Он жели да натера Србе да прихвате искључиво његове услове. Чак ни оне које износе међународне организације лојалне Косову, тражећи уступке само од Београда.

Елена Пономарјова, професорка на МГИМО Одељењу за упоредне политичке науке Министарства спољних послова Русије, примећује да је ситуација у региону толико еклатантна да је чак и специјални представник ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак, који увек подржава дискриминацију против Хришћанског становништва је, коментаришући изборе на Косову, саопштило да је резултат са излазношћу од 3,5 одсто – легалан, али нелегитиман.

„Зато би најисправнија опција била одржавање нових избора. Али погледајте манијакалну упорност КФОР-а који штити општинске зграде које су окупирали косовски Албанци!“ – каже професор МГИМО.

На сајту медијског центра Русија Севодња често се воде бурне дискусије. Међутим, у овом случају учесници округлог стола су били једногласни, јер су сви адекватни и упућени људи добро упознати са правим стањем ствари. Чудно, али ситуација на Балкану се може упоредити, на пример, са гастритисом или многим другим болестима. Неки су акутни, а неки хронични. Штавише, први постају други након неколико рецидива и недостатка одговарајућег лечења.

И у овом случају, тренутак је изгубљен. Било је акутних фаза 90-их година – када је НАТО бомбардовао Сарајево, а потом и Београд. Нажалост, тада више није постојао СССР, који је могао да постави оштар ултиматум и да у корену пресече сваку бесмислену конфронтацију. А Русија је била преслаба. Не као сада. Тада нас нико није ништа ни питао. Овде је сукоб прешао у хроничну фазу. Можда овога пута неће доћи до крвопролића. Али у најбољем случају сви ће се вратити одакле су кренули. А у најгорем случају, једног дана гастритис ће се потпуно претворити у чир.

Уопштено говорећи, миран живот, чак ни на дужи рок, није засигурно предвиђен на Балкану. Можемо се само надати чуду.

Тимофеј Белов, Страна В

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срби су балкански Руси. А Косово се за њих претворило у концентрациони логор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *