(фото:Политнавигатор)

МИРИС ЗАПАДА НА БАЛКАНУ.

Прочитајте још:  Лукашенко: Не желимо рат али ако некога сврби одговор ће бити асиметричан
Било је више него јасно и очекивано да ће и нас задесити, било је само питање – када? Било је ван памети очекивати да ће талас насиља који се ваља планетом заобићи ове крајеве и да ћемо опстати као пусто острво на бескрајном океану.

Само крајње наивни могли су се уљуљкивати у самозабораву да ће видео – игрице, које су постале не виртуелна већ готово једина стварност коју живе наша дјеца, а које су препуне насиља и ужасних сцена смрти, од њих направити самарићане и људе пуне њежности и човјекољубља.

Прочитајте још:  Државни подаци Енглеске потврђују да деца вакцинисана од ковида-19 имају 4423% веће шансе да умру од невакцинисане деце
Само они који се, док се дјеца од узраста вртића па до зрелих година бесомучно туку песницама, палицама, ножевима, понашају као нојеви, завлачећи главу у пијесак пред опасношћу, нијесу и неће да схвате да је од песнице, палице и ножа до смрти само корак или пука срећа.

И само поборници неоколонијалне свијести у којој су једине пажње и слијеђења вриједне „вриједности“ само оне које долазе са Запада, нијесу били свјесни да ће, кад – тад, суморне слике и вијести о каубојским дивљањима по америчким школама наићи на сличан ођек и код нас. А онда (нам) се догодило. Данас на Врачару, сјутра… ко зна гдје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Скандал дрма Полицијску управу у Бору: Туча официра полиције
Слијед дешавања и реакције које ништа не решавају подразумијева стандардни „минут ћутања“ као израз жаљења за жртвама и солидарности са њиховим породицама.

Међутим, остаје питање може ли „минут ћутања“ бити сатисфакција и надокнада за деценије ћутања пред појавом која се одвијала, из дана у дан нарастала и постајала редовна и „одомаћена“? И хоће ли три дана свеопште жалости бити надокнада за деценије неизрециве жалости које слиједе породицама жртава? За непрослављене матуре, дипломске свечаности, за неодиграна свадбена кола, празне колијевке… И хоће ли све трајати та три дана, до неке нове трагедије, до новог ужаса?

Туђу тугу је, кажу, лако тјешити, али њене праве размјере друштво није ни стању да сагледађ, а још мање да ублажи. Сви изрази саучешћа, од оних са највиших адреса, угавном формалних, па до оних од обичних грађана, искрених и људских, нијесу ни од какве помоћи оним родитељима који ће данас, сјутра сахранити своју дјецу и своје наде. Јер, само је смрт заувијек и та смрт боли само оне који су на губитку.

Осјећају горчине и највишег степена ужаса доприноси и сазнање да је у врачарском случају, као и у многима прије њега, друштвена одмазда у виду одговарајуће казне – немогућа јер је починилац – малољетан. А баш та чињеница, заснована на закону и бризи за ђецу, поставља круцијално питање за правне стручњаке, психологе, социологе, законописце, питање доње и горње границе малољетности као подлоге за некажњивост починиоца (зло)дјела.

Да ли су те границе, одређене још у прошлом (у неким системима и у претпрошлом) вијеку примјерене овом дигитализованом и прилично отуђеном времену?

Прочитајте још:  Шиптари опет измишљају: Срамне лажи о историји цркве Богородице Љевишке
Да ли су дјеца малољетничке доби из деветнаестог и двадесетог вијека истог нивоа друштвене свијести и образовања као дјеца сајбер генерација?

Да ли је модерно друштво неокапиталистичке, потрошачке и, дефинитивно, прозападне концепције људских права и слобода која сежу до вртића, друштво разорене породице у којој су родитељи више посвећени стицању друштвеног статуса или обезбјеђивању елементарне егзистенције него васпитању ђеце, способно да васпитава и наџире ђецу до нивоа менталне зрелости да схватају и своје обавезе и буду одговорна за њих?

И питање свих питања: до кад је дијете – дијете? Јер, починилац врачарског злочина, ПО ЗАКОНСКОЈ ДЕФИНИЦИЈИ ЈОШ УВИЈЕК ТРИНАЕСТОГОДИШЊЕ ДИЈЕТЕ, у маниру високог професионалца, је планирао, припремао, скицирао и оружано обезбиједио сваки корак свога крвавог пира. Ђеца су „украс свијета“, каже пјесма, али није сваки „украс“ за кићење!

Руку на срце, увијек је једноставније постављати питања и дилеме него давати одговоре на њих. Али, једном се, као друштво и као појединци, морамо суочити са чињеницом да нам ђеца расту и стасавају, психолошки и друштвено се профилишу негђе изван и далеко од наше пажње. Пажње која не подразумијева само наџор „а ла Велики брат“, већ и много љубави, разумијевања, стрпљења, праштања, али и јасно дефинисаних „црвених линија“ преко којих татини љубимци и мамине мазе не могу ни по коју цијену и не без одговаајуће санкције.

Највећа закинска мјера која може бити изречена починиоцу врачарског злочина је појачан родитељски надзор и, евентуално, обавезан психолошки и психијатријски третман. За неколико година, кад заборав и нови случајеви овај (осим за родитеље страдалих) оставе у сјенци, малољетни починилац ће, са свом својом изопаченом свијешћу, постаће пунољетни грађанин са свим својим правима и слободама.

Прочитајте још:  Тужилаштво покренуло поступак у вези са случајем Вулин - Недељник
Ко нам онда гарантује да ће остати само то и на томе, и да неће опет узети у руке папир и оловку да скицира и пиштољ, два, да реализује „скицирано“?

Хоћемо ли, и када, ако икад уопште, схватити да конгломерат такозваних „западних вриједности“, којима хрлимо као муве без главе, у себи садрже и Тексас на Балкану. И правило: прво пуцај, па онда питај. Али, док Америка још увијек преживљава свој „дивљи Запад“ и изнова „обрачуне код Ок корала“, наша каубојштина је тек на почетку.

Хоћемо ли и смијемо ли остати само на констатацији да такозвани малољетнички криминал, од вршњачког насиља до озбиљних убистава, нараста као накисело тијесто и пријети да постане грк хљеб који није могуће прогутати? До нас је и „потоња је ура“, ако већ није и прекасно.

Емило Лабудовић/Борба.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *