Курти Србима са севера Косова црта мету на челу: Изнео списак имена, оптужио их за нереде

0
курти, сану

Аљбин Курти www.globallookpress.com © Andreas Gora

Курти Србима са севера Косова црта мету на челу: Изнео списак имена, оптужио их за нереде.

У Приштини је почела ванредна седница скупштине привремених институција на којој се расправља о ситуацији на северу Косова и Метохије. Премијер привремених институција Аљбин Курти искористио је седницу да таргетира Србе који живе на Косову и Метохији, наводећи списак њихових имена и оптужујући их за нереде у Звечану.
Курти је објавио је имена неких од људи за које је рекао да су главни организатори нереда на северу последњих дана. Према његовим речима, главну улогу у организовању демонстраната имају „припадници нелегалне формације такозване „цивилне одбране“ и бивши припадници косовске полиције“.
„Ови протести су нам, упркос свој злоби, послужили да извршимо ваљане идентификације“, рекао је он у скупштини.
Курти је навео и да су међу окупљенима били и навијачи Црвене звезде, наводе приштински медији.
Курти је оптужио Београд да је кривац за ескалацију и напетост на северу Косова последњих дана, пошто су градоначелници општина на северу, изабрани на изборима које су Срби бојкотовали, уз помоћ полиције ушли у општинске објекте.
Курти је рекао да је „званични Београд мобилисао криминалне групе за ескалацију ситуације“.
Одржавање ванредне седнице и подношење извештаја о ситуацији на северу од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија затражиле су две опозиционе партије – Демократска партија Косова и Демократски савез Косова.
Ситуација у три општине на северу КиМ, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић ескалирала је када су тзв. специјалне јединице косовске полиције упале у општинске зграде 26. маја.
Срби од понедељка протестују и захтевају повлачење специјалаца, те да градоначелници Албанци изабрани на изборима које су Срби бојкотовали, не долазе у њихове општине и да буду ослобођени Радош Петровић и Душан Обреновић који су приведени протесту у понедељак у Звечану.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=uFgE6UHMjdQ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *