Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србија

1

(фото:www.globallookpress.com)

Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србија.

“Етноцентрични шовинизам” Аљбина Куртија не би требало толерисати у Европи, каже портпарол АФД-а Петр Бистрон.

Прочитајте још:  ЦИРКУС У ДС: Јеремић против Лутовца - Шта води он, неку приватну дружину?
Портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД), посланик у Бундестагу Петр Бистрон поручио је да је признање Косова била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини.

Бистрон је у интервјуу за “Косово онлајн” оценио као неприкладан покушај премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да Србе прикаже као “вазале Русије”, а Албанце као жртве, додајући да његов “етноцентрични шовинизам” не би требало толерисати у Европи.

“Куртијев покушај да демонизује Србе и прикаже их као вазале Русије, а Албанце на Косову као жртве је неприкладан. Међутим, то одговара уобичајеном наративу у земљама у којима доминирају Сједињене Америчке Државе: свако ко стане на пут америчким интересима тренутно се дискредитује као агент Москве. Етноцентрични шовинизам који практикује Курти не би требало толерисати на европској политичкој сцени, а камоли да га подржава било која европска влада”, наводи Бистрон.

Прочитајте још:  Шолц: 20-30 одсто немачких грађана против антируских санкција и слања оружја Украјини
Србима на КиМ поручио је да буду уздржани на протестима, али и непопустљиви у политичким захтевима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У праву су. НАТО бомбардовање Југославије било је неправда. Насилно отцепљење покрајине Косово од територије Југославије било је неправда. Нешто што је створено из неправде не може дуго да опстане. Останите доследни. Косово је Србија”, нагласио је.

Истиче да је дијалог, у принципу, увек могућ, али да се дијалог на КиМ под посредовањем Европске уније, може се сматрати неуспехом, јер Приштина споразуме који су постигнути није поштовала и спроводила.

“ЕУ се још једном показала немоћном. Сасвим је јасно да Срби желе Заједницу српских општина као својеврсног гаранта својих права. Без овог удружења биће тешко водити преговоре. ЕУ мора да смисли нову стратегију и, ако је потребно, прибегне санкцијама. Не може проћи без последица да Приштина десет година одбија да поштује постигнуте договоре, као у случају ЗСО”, додаје Бистрон.

Прочитајте још:  Викендице у Србији ће и овога пролећа бити скупе, да ли се исплати купити монтажну кућу
На питање зашто Немачка ћути када су француски председник Емануел Макрон, па и САД, осудили поступке Приштине и јасно рекли да је само Курти одговоран за нову ескалацију, каже да “Французи имају суштински другачији поглед на Балкан од немачке владе.

“Французи су против проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Немци то гурају, колика год била цена. У Берлину људи често затварају очи пред стварношћу, једноставно игноришући чињенице које се не уклапају у концепт. Свима је јасно да је регион и даље буре барута, а такво је некада изазвало светски рат. Али у Берлину се ‘бунца’ око ‘смиривања ситуације’. Сада видимо колико је ‘мирна’ ситуација”, закључио је немачки политичар.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србија

  1. Kamo srece da je Petr Birstron predsednik Srbije. Za razliku od AV, on ima sasvim ispravne stavove o zastiti suvereniteta i integriteta Srbije, a ne kao sto je naslednik Tome “grobara” svojevremeno govorio da: “ako dobije i kvadratni metar na Kosovu i Metohiji, Srbija moze biti zadovoljna”. Vucic gotovo i ne pominje Rezoluciju SB OUN 1244 i umesto da pokrene inicijativu za raskidanje sramnih “briselskih sporazuma”, u vreme njegove vladavine izvrsena je veca izdaja interesa sa KiM, nego u vreme Borisa Tadica, Djindjica i ostalih du**uvlakaca, najveca upravo za vreme AV, koji je pominjao kako “EU nema alternativu” i sada sa Lajcakom hoce da finalizira nemacko – francuski plan (zar nije govorio da “jedino veruje gospodji Merkel”, a Nemci zajedno sa nasim “prijateljima” Francuzima hoce da na suverenitet i integritet Srbije udare glogov kolac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *