О вештачкој интелигенцији и дроновима убицама

0

О вештачкој интелигенцији и дроновима убицама.

Земље које су део војног блока АУКУС почеле су да разрађују интеракцију ројева аутономних дронова са авионима са посадом, копненим и морским снагама. Недавно су спроведене компјутерске симулације одбијања хипотетичке кинеске инвазије на Тајван које су показале ефикасност дронова које контролише вештачка интелигенција у савладавању кинеског ракетног и противваздушног одбрамбеног система.

Прочитајте још:  Чак је и Илон Маск забринут како се развија вештачка интелигенција
Виши истраживач корпорације РАНД Давид Охманек рекао је да су симулације које су заједно спровеле америчко ратно ваздухопловство и корпорација РАНД показале да су ројеви дронова који користе дистрибуирану „мрежасту” ласерску мрежу за размену података добро показали када су симулирали продор кинеског А2/АД система.

А 2/ АД  – концепт одвраћања непријатеља стварањем повећане опасности за распоређивање или кретање непријатељских снага у заштићено подручје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Коришћење ласера ​​у линији видљивости за пренос и пријем података између дронова чини рој аутономним, омогућавајући појединачним беспилотним летелицама да тренутно размењују податке о лету и циљању.

Окманек је описао неколико начина на које би ројеви беспилотних летелица могли да преокрену ток у корист САД и Тајвана, напомињући да би могли да се користе у комбинацији са стелт борбеним авионима Ф-35 и Ф-22 за гађање кинеских ратних бродова, авиона и ракетних батерија.

Извиђачке беспилотне летелице, рекао је он, омогућиће авионима са посадом да одржавају електронску тишину како би избегли откривање од стране непријатељских радара.

Прочитајте још:  Моћ мисли: Пентагон стоји иза пробоја можданог чипа
Умрежене беспилотне летелице ће драматично повећати свест о ситуацији и могућности стицања циљева за платформе са посадом, истовремено преплављујући непријатељске радаре са више циљева и приморавајући их да бацају ракете на мамце за једнократну употребу.

Бивши заменик секретара за одбрану Боб Ворк недавно је јавно изјавио да су у најреалистичнијој симулацији инвазије на Тајван коју би САД могле да смисле, САД изгубиле од Кине са 18-0. Ови порази су показали да су се кинеске А2/АД способности развиле до тачке у којој САД више нису могле очекивати брзу супериорност у ваздуху, свемиру или мору.

Сједињене Државе и њихови савезници из АУКУС -а рачунају на ројеве аутономних дронова како би надокнадили тренутно огромну војну доминацију Кине у индо-пацифичком региону.

Прочитајте још:  Европска држава ускоро тестира застрашујући ‘аларм за армагедон‘: Милиони ће на своје телефоне добити ову поруку
Давање све веће аутономије самосталним нападима непријатељских ројева дронова алармантно је не само међу цивилним интелектуалцима који страхују од „побуне робота“, већ и међу војском.

Уље на ватру је долио недавни случај када је током компјутерске симулације мисије групе војних дронова контролисаних вештачком интелигенцијом под контролом оператера, америчка војска, како смо писали, „убила” оператера .

Беспилотне летелице су требале да униште непријатељске објекте противваздушне одбране, добијајући коначну дозволу од оператера за сваки удар. Све је ишло по плану док оператер није забранио уништавање одређеног броја објеката које је АИ идентификовала као мете. Одлучивши да се оператер мешао у мисију, АИ је разнео оператера.

Прочитајте још:  Шиптари раде на куповини дронова Бајрактар
Да би поправили ситуацију, војни програмери који су покренули симулацију забранили су АИ да убија своје оператере. Онда је АИ кренуо другим путем: дигли су у ваздух комуникациони торањ како га нико други не би спречио да заврши мисију.

Пуковник Ваздухопловства Такер Хамилтон говорио је о овом инциденту на мајској одбрамбеној конференцији  Краљевског авио-космичког друштва Футуре Цомбат Аир & Спаце Цапабилитиес Суммит. Након објављивања сажетака извештаја на сајту друштва, о томе су писали   Вар Зоне ,  ИНСаДЕР  и   Гардиан .

Иако је портпарол штаба ваздухопловних снага у Пентагону негирао да је до такве симулације дошло, Краљевско аерокосмичко друштво није уклонило сажетак говора пуковника Хамилтона са своје веб странице. А пуковник Хамилтон није особа која прича приче. Он предводи одељење за тестирање и операције вештачке интелигенције и 96. оперативну групу у оквиру 96. тестног крила у ваздухопловној бази Еглин на Флориди. То је тест центар за напредне аутономне дронове.

У интервјуу за Дефенсе ИК, пуковник је рекао : „Морамо се суочити са светом у коме вештачка интелигенција већ постоји и мења наше друштво. АИ је такође веома крхка, што значи да се може лако преварити и/или манипулисати. Морамо да развијемо начине да АИ учинимо поузданијим и боље разумемо зашто код доноси одређене одлуке – оно што називамо АИ објашњивошћу.

 

Прочитајте још:  „Ми смо материјал за њега“: Научник је позвао да се хитно искључе сви сервери са вештачком интелигенцијом
Дуги низ година, изванредни руски научник, професор Московског државног универзитета по имену М.В. М.В. Ломоносов Сергеј Павлович Расторгујев. У основној монографији написаној пре 20 година „Сврха као криптограм. Криптанализа синтетичких мета”, посвећен проучавању психологије (!) вештачке интелигенције, пише: „Данас је за свет компјутерских програма стицање независности постало свршен чин… Софтверски производи су наставак колективно људско несвесно, проучавано у оквиру аналитичке психологије…”

Отац кибернетике, Норберт Винер, у својој књизи Кибернетика, приметио је да „идеја о нељудским уређајима обдарена великом моћи и великом способношћу да воде своју политику, као и о њиховој опасности, нема ништа ново по себи. Оно што је ново је да сада имамо ефикасне уређаје ове врсте.”

Сергеј Расторгујев пише да „повећање поузданости и сложености захтева све више меморије и сложености, и у неком тренутку системски софтвер почиње да живи за себе, проналазећи сврху у себи“. И што је комплекснији компјутерски комплекс, „програм независније ради“!

Прочитајте још:  Шта каже струка, да ли Гуглов четбот расуђује као људско биће, како тврди суспендовани инжењер
Руски научник не види главну опасност у свакојаким вирусима, нестанцима струје или грешкама оператера, већ у све већој независности софтвера, модерно речено – вештачке интелигенције).

Жеља англо-америчке војске да неутралише војну супериорност НР Кине у индо-пацифичком региону, пратећи пут максимизације сложености и аутономије борбених дронова са вештачком интелигенцијом, чини инциденте попут оног који је рекао пуковник Хамилтон неизоставним атрибутом будућим ратовима.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *