Велики Брат те посматра.

ФСБ је пре неки дан најавио отварање обавештајне кампање америчких обавештајних служби у вези са заразом хиљада ајфона, укључујући и оне регистроване у страним амбасадама у Русији. Аппле Инц ово оштро пориче.

Чињеница да је Аппле оптужен за шпијунирање корисника (а компанија то огорчено пориче) није ништа ново. Недавни пост на компјутерском порталу Гизмодо говори, на пример, о двојици истраживача по имену Томи Миск и Талај Хај Барки који су открили да Аппле (против свог јасног обећања) шаље много „екстремно детаљних“ персонализованих информација центру, чак и ако омогућене одговарајуће безбедносне опције приватност.

Прочитајте још:  Да ли је Америка земља сиромашних?
Према порталу, „Изгледа да Апп Сторе прикупља информације у реалном времену о свакој радњи коју предузмете, укључујући сваки додир на екран, коју апликацију тражите, које огласе сте видели, колико дуго сте тражили одређену апликацију и како сте га пронашли… Подаци се преносе пре свега апликацијама као што су Епл Мјузик, Епл ТВ, Букс, иТунес Сторе и Стоцкс… Апликација такође шаље детаље о вашем уређају, укључујући ИД бројеве, тип вашег телефона, резолуцију екрана, језик тастатуре, како повезујете се на интернет – само љубазни подаци који се користе за праћење особе преко уређаја.”

Није велика вест да вас ваши уређаји шпијунирају – баш као и претраживач на вашем рачунару.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најчешће, не зато што сте лично привукли пажњу, већ зато што су информације о вашем кретању, упитима за претрагу или куповини од интереса у смислу персонализованог оглашавања или комерцијалне статистике.

Од великог је комерцијалног интереса сазнање да људи у околини чешће траже шта би желели да купе, који су им финансијски капацитети, како реагују на рекламе и слично, а читаве компаније издржавају од прикупљања оваквих информација .

И (није да је то велика тајна) произвођачи електронике и програмери софтвера стављају одговарајуће могућности у своје производе.

Прочитајте још:  ФСБ тврди: Расветљено убиство Дарије Дугине
Наравно, овде постоји напетост између разумљивог комерцијалног захтева и чињенице да људи обично преферирају приватност – и нису баш срећни када је, рецимо, њихова историја претраге доступна аутсајдерима.

Програмери (ово је већ постао обавезан ритуал) се заклињу у своју мајку да свето поштују приватност корисника и да ни једна информација неће процурити са њиховог уређаја без њиховог изричито траженог пристанка. Тада конкуренти (или приватни ентузијасти) сазнају да то није случај – и стога су обећања о приватности често конструисана тако да се могу напустити. Погрешно сте нас разумели. Нисмо то уопште мислили.

Прочитајте још:  Жена којој је Ратко Младић тражио да му буде правни саветник: Непоколебљива Смиља Аврамов
Такође није новост да добављачи електронске робе и услуга сарађују са властима својих земаља. Према Тхе Гуардиан-у, „Према сопственим извештајима Епла, компанија годишње прима хиљаде захтева од власти – и у огромној већини случајева сарађује са њима“.

Прочитајте још:  АИ ће људе оставити без посла. Новинари ће први настрадати
Ово се, на пример, користи за борбу против криминала.

Криминалци често нису баш паметни људи. Неки су толико мали да се хвале својим пленом на друштвеним мрежама. Многи учесници масовних лондонских пљачки 2011. ухваћени су на овај начин – дуго очекиване ајфоне нису поседовали дуго.

Али из неког разлога, многим другим прекршитељима закона чак и не пада на памет да Ајфон који стално носе са собом – укључујући и када иду на “футролу” – чува све информације о њиховом кретању.

Међутим, не само Ајфон – ако користите Гугл мапе, онда се сви ваши покрети чувају на налогу, па ако, на пример, треба да направите извештај где сте били од девет до једанаест, то је врло лако урадити.

А ако сте забринути где ваше дете хода, онда је и то лако – одговарајућа апликација ће вам за минут показати његову локацију на мапи.

Прочитајте још:  „Занима нас ко је главни. Да ли иза терористичких напада на руску територију стоје западне обавештајне агенције?
Проблем је што нисте само ви. И свако ко има даљински приступ вашем паметном телефону.

За огромну већину људи то није проблем – ваше џогирање у парку или одлазак у продавницу не занимају специјалне службе.

Прочитајте још:  „Где је Грета?“: Генерални секретар НАТО намерава да учини алијансу климатско неутралном
Али ако сте војни официр, или државни службеник, или велики бизнисмен, можете привући пажњу не као јединица у статистичком прегледу и не као анонимни адресат рекламе, већ лично – а иАјфон пружа могућност само такав лични, персонализовани надзор.

„Велики брат те посматра“ није метафорично, већ буквално – он може сигурно много знати о вама, укључујући и ствари које бисте радије сакрили.

Наравно, за просечног човека овде је прикладно једноставно сазнање да ништа што не бисте желели да покажете аутсајдерима не би требало да спада у било који електронски уређај. Позната је маса случајева када су приватне фотографије и видео снимци процурили на веб са паметног телефона. Ако је нешто потенцијално опасније од фотографија вољеног пса, то не би требало да буде на телефону.

Прочитајте још:  Мишустин замолио Кадирова да и даље држи Чеченију под својом контролом
Али званичник или војни човек треба да запамти да уређај у његовом џепу може пренети све информације о њему властима друге државе. И тако захтев да се такви уређаји отарасе, или бар замени мање опасним у овом погледу, не би требало никога да изненади.

Сергеј Худијев, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Велики Брат те посматра

  1. Ko hoće da koristi smartfon, neka zaboravi na privatnost. Od kada postoje je tako. Snimaju se i razgovori telefonom, pretražuju ključne reči, a tek smartfon – tu jei tako sve na izvolte. Kako su ljudi koji su na položaju interesantniji, a imaju para, verovatno su i špijunske karakteristike najskupljih telefona najveće, pogotovu ako su firme proizvođači iz SAD ili Južne Koreje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *