Црна Гора: Откуд Јужнокорејац у кампањи

0
црна гора

Црна Гора (Фото: Профимедија)

Црна Гора: Откуд Јужнокорејац у кампањи.

У Подгорици ће данас ванредно заседати Веће зa националну безбедност, све због ухапшеног јужнокорејског краља крипто валута који је направио пометњу пред парламентарне изборе.

Прочитајте још:  ИЗ ИЗБОРНЕ ТРКЕ У САНУ ОДЛАЗИ ЗОРАН КНЕЖЕВИЋ, НЕКА СЕ ПРИПРЕМИ НЕБОЈША ЛАЛИЋ
Предизборне кампање у Црној Гори претходних деценија биле су све само не досадне. Кулминација се ипак десила пред парламентарне изборе 2016. године када су уочи гласања ухапшени наводни терористи, који су тобоже планирали атентат на Мила Ђукановића праћкама, а о чему је говорио сведок сарадник Саша Синђелић, а све су наводно финансирали заједно Руси, Мосад и западне службе.

Тренутна предизборна кампања била би неуобичајено досадна да се у њу изненада није умешао Јужнокорејац До Квон. У питању је човек који је био краљ крипто валута, све док није учествовао у великој проневери 40 милијарди долара због чега је доспео на црвену Интерполову потерницу.

Успео је До Квон да превари полиције широм света и да се успешно крије све док у марту ове године није стигао на подгорички аеродром. Тамо га је препознала црногорска полиција која га је ухапсила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За До Квона би вероватно сви и заборавили, јер се његово изручење које траже и Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе отегло, да није у недељи пред изборе наводно послао писмо на више адреса.

Прочитајте још:  ЧЕТВРТИ ДАН ПРОТЕСТА ПРОТИВ ВУЧИЋЕВЕ ДИКТАТУРЕ! БЕОГРАД УСТАО! Почело окупљање грађана испред Скупштине! (ВИДЕО)
О томе да је добио писмо и прочитао га јавно је говорио само премијер Дритан Абазовић који је документ проследио Специјалном државном тужилаштву које ће одлучити шта даље.

Веза са лидером Покрета Европа сад

Иако садржај није објављен у јавности, црногорски медији су пренели информације да је До Квон у писму оптужио лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића да су сарађивали.

Оваква информација уздрмала је политичку сцену у Црној Гори јер је Спајић носилац листе којој анкете предвиђају најбољи изборни резултат.

Спајић је на то реаговао речима да је лично допринео да До Квон буде ухапшен, те да га је он идентификовао и пријавио. Међутим, то су демантовали и Абазовић и министар полиције Филип Аџић.

Ситуација се додатно закомпликовала јер је лидер Покрета за промене Небојша Медојевић саопштио да су Спајић и До Квон део организованог криминала, те да је овај странац живео у Спајићевом стану у Београду, па чак и да је финансирао изборну кампању Покрета Европа сад на локалним изборима прошле године и председничким ове, као и да је планирао да финансира кампању за предстојеће парламентарне изборе.

Уверљивост овој теорији даје чињеница да је Спајић заиста као министар планирао укључивање Црне Горе као државе у блокчејин економске воде и тим поводом у земљу довео другог крипто-генија Виталика Бутерина.

Као Мик Џегер

Прочитајте још:  ДПС одустао: Повучена иницијатива за изгласавање неповерења Кривокапићу
Представници коалиције “За будућност Црне Горе” Милан Кнежевић и Андрија Мандић затражили су од другог лидера Покрета Европа сад и председника Црне Горе Јакова Милатовића да реагује на дешавања.

Абазовић је поводом овог случаја за данас заказао хитну седницу Већа за националну безбедност. Спајић је реаговао иронично наводећи да би можда требало да се укључи и Савет безбедности Уједињених нација.

“Нити знам ко је Јужнокорејац, нити сам га у животу срео, као он, нити сам тражио да ми шаље писмо. Али, кад нешто примим, а што има шири карактер, моја је обавеза била да обавестим људе о томе. Нисам никоме остао у политици дужан, а нећу ни њима (ПЕС-у)”, поручио је Абазовић након седнице Већа.

Прочитајте још:  Обећање које се смеје цео свет: Црна Гора ће Украјини доставити помоћ у наоружању!
Кнежевић као председник скупштинског одбора за безбедност и одбрану упозорава да је Квон био на потерници када је ушао у Црну Гору и сретао се са Спајићем.

“Само примећујемо да се До Квон по Балкану кретао као Мик Џегер. Постоје одређени наводи око финансирања кампања и пословног односа. То писмо није никаква тајна, није заведено под ознаком тајно и интерно”, додао је он.

Према тврдњама Кнежевића, национална безбедност државе је прилично угрожена.

Прочитајте још:  У Црну Гору можеш из Сомалије, Либије, али не из Србије, Русије, САД...
Функционери Покрета Европе сад тврде да је афера са Јужнокорејцем наручена, те да су извршиоци “адвокат которског клана и пар политичких функционера из Црне Горе”.

Афера за афером

Ово је други пут да се Спајић нашао у небраном грожђу пред изборе. Овај бивши министар финансија из владе Здравка Кривокапића био је кандидат за председника Црне Горе. Његова кандидатура је одбијена тик пред предају пријава, јер је утврђено да Спајић поседује два држављанства – Србије и Црне Горе, што је противно црногорским законима.

Иако се Спајић у последњи час одрекао српског држављанства, начињена је велика политичка штета, па је непланирано у изборну трку ушао други лидер те странке – Јаков Милатовић који је у другом кругу гласања победио Мила Ђукановића.

Прочитајте још:  Свети Гаврило Грузијски и првомајска православна бакља
Нови претрес пред Основним Судом у Подгорици у случају До Квона заказан је за 16. јун.

Након што тај суд одлучи о оптужби за фалсификовање исправа, због чега му се суди у Црној Гори, биће одлучено о екстрадиционом поступку, односно, када ће и којој земљи, До Квон бити изручен, о чему одлучује Виши суд.

Прочитајте још:  „Сликај личну карту сприједа и одпозади“: Дијаспора и шведски акциони политички трилер
Кључни докази о наводној сарадњи јужнокорејског бегунца и Спајића налазе се у лаптопу краља крипто валута. Он се сада налази у Центру безбедности, а случај је преузела Сузана Мугоша, судија која је одлучивала и у случају “државни удар”.

До тада ће већ бити одржани ванредни парламентарни избори који су заказани за недељу, 11. јун. Остаје да се види да ли је ова афера нашкодила или допринела изборном резултату Покрета Европа сад.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *