Родитељи муслимани у Мериленду захтевају да се искључи ЛГБТ+ пропаганда из школа или своју деце неће слати

1
мериленд

ЛГБТ

Закон Мериленда дозвољава ученицима и породицама да одустану од било каквог наставног материјала у школама који се односи на породични живот и људску сексуалност. Али у марту је један државни школски округ окончао ту политику у својим школама, остављајући неке родитеље огорченим.

У јесен 2022. године, систем јавних школа округа Монтгомери (МЦПС) открио је своје планове да промени наставни план и програм у следећем школском семестру. Нови наставни план и програм је требало да укључи нову листу књига за читање од предшколског узраста до осмог разреда које су биле о сексуалном и родном идентитету, пише портал middleeasteye.

Према Савету за америчко-исламске односе (Цаир), школе су унапред обавестиле породице о планираним дискусијама и опцију да искључе своју децу из тих дискусија на основу њихових верских уверења, што су многе породице и учиниле. Родитељи су тврдили да се теме сексуалне оријентације и родног идентитета уводе прерано.

У марту је школски систем нагло ревидирао своју политику обавештавања родитеља, што је значило да родитељи више нису били обавештени унапред о књигама које се читају на часу. И одустајање од наставе више није било дозвољено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према МЦПС- у , закон Мериленда дозвољава само одустајање од часова сексуалног образовања, а ове књиге нису биле на ту тему.

Прочитајте још:  Београд: Препорука полиције да деца не иду сама кући из школе због миграната!

У округу Монтгомери, родитељи и организатори рекли су за Миддле Еаст Еие да желе да школски систем врати опцију искључивања и да не покушавају да сами уклоне књиге.

„Имамо права према Првом амандману. Ово је било искључење које је већ било на снази. То нам је већ било приуштено. То је већ било тамо. Већ смо се одрекли“, рекао је за МЕЕ Ваел Елкошаири, организатор породичних права за верску слободу (ФРРФ).

„Ми нисмо анти-ЛГБТ. Знате, ово није монолитно друштво у којем живимо. Разумемо да људи имају различите стилове живота и поштујемо свачије право да живи тим стилом живота.

„Оно што говоримо је када је у питању сексуално образовање и ствари за које сматрамо да су повезане са сексуалним образовањем и породичним животом, према закону Мериленда, имамо опцију да се одустанемо.

У демонстрацијама које је 6. јуна организовао ФРРФ, преко 400 људи протестовало је испред седишта МЦПС-а у Роквилу, у Мериленду, да би се вратила опција за одустајање.

Поред тога, родитељи и ученици су говорили на образовним саслушањима о својим забринутостима и наставиће то чинити, рекао је Елкосхаири.

Момина, родитељ са две ћерке у школском систему МЦПС, рекла је за МЕЕ да не жели да се они упознају са књигама о сексуалном и родном идентитету.

“Они су премлади. Не желим да моје ћерке читају и разговарају о стрејт или геј идентитету”, рекла је она. „Не кажем да ове дискусије не би требало да буду дозвољене у школама. Ако их људи желе, онда добро. Кажем да треба да имамо опцију да наша деца одустану ако желимо.“

Прочитајте још:  Аргентина и остале земље Латинске Америке не намеравају да шаљу оружје Украјини

„Секс не припада школама“, рекла је она.

Упоређивање муслимана са белим супрематистима

Забринутост родитеља због сексуално експлицитног садржаја у школама дуго је била проблем.

У октобру је избио хаос након што је школски округ у Дирборну привремено ограничио приступ седам књига након што су родитељи изразили забринутост да књиге садрже сексуално експлицитан садржај. Родитељи су тада рекли за МЕЕ да се наратив медија од тада променио, а они су то претворили у проблем са широм ЛГБТК заједницом.

У мају су три породице тужиле одбор и надзорника МЦПС-а због ажурираног наставног плана и програма и тврдиле да је непостојање опције искључивања прекршило њихова права из Првог амандмана.

Жалба породица које туже школски округ не захтева уклањање књига, известио је Вашингтон пост .

„Муслимански родитељи из округа Монтгомери су јасно и доследно тражили од МЦПС-а само једну ствар: поштовање права и искреног уверења родитеља и деце враћањем опције за одустајање која је добро функционисала током јесењег семестра,“ Заинаб Цхоудри, директор из Цаир-Мариланда рекао је за МЕЕ.

После протеста, демократа из Мериленда Кристин Минк из Већа округа Монтгомери рекла је да су муслиманска деца на „страни белих супремациста”.

„Ово питање, нажалост, ставља… неке муслиманске породице на исту страну проблема са белим супрематистима и отвореним фанатицима“, рекао је Минк . „Не бих вас ставио у исту категорију као те људе, иако је, знате, компликовано јер су на истој страни овог конкретног питања.

Минк је додао да ово није нарушавање верских слобода, „као што не можемо дозволити да људи одустану од учења о еволуцији“.

Елкосхаири је рекао да су те речи биле немарне, одвратне и неосетљиве.

Прочитајте још:  ЗАКОНИ ЗА РАЗАРАЊЕ ДЕЧЈЕ ПСИХЕ: УДАР НА ПРИРОДНИ ПОРЕДАК

Цаир је позвао Минка да се јавно извини што је „погрешно издвојио” муслиманске породице и дао „неправедне карактеристике и омаловажавајуће коментаре” о њиховим забринутостима.

„Сваки покушај да се ућуткају или оцрне породице које једноставно траже своја права као пореских обвезника и становника округа је дубоко неискрен и штетан.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Родитељи муслимани у Мериленду захтевају да се искључи ЛГБТ+ пропаганда из школа или своју деце неће слати

  1. Давно сам увидео да наши Срби Исламске вере држа најаче стару добру традицију заосталу из старе родне вере , много боље него православни поготову кад унијати почеше да одбацују св. Саву ,Николаја Охридско Жичког, Јустина Поповића , Архимандрита Дучића , Поп Луку Лазаревића, Ненадовиће и сличне. Једно време сам размишљао да је боље бити у Исламу него у нарушеном унијатском православљу. Међутим сад мислим да је за нас генетске србе нај боља стара вера. Онда смо били сложан јак и велики културан народ. Господ нам помогао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *