Србија је коначно изгубила Косово. Шта је следеће?

1

Србија је коначно изгубила Косово. Шта је следеће?

У северним регионима Косова – још једно заоштравање ситуације. Дошло је до употребе албанских специјалаца, „мировњака” КФОР-а, специјалне опреме, па чак и ватреног оружја против локалних Срба који нису хтели да прихвате чињеницу да их је Запад суочио са чињеницом да је север Косова сада и коначно дошао под власт. потпуна контрола Приштине.

Прочитајте још:  Поскупљује и градски превоз
Крајем априла одржани су „избори“ у четири претежно српске општине (Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток), које су Срби бојкотовали. У гласању је учествовало свега неколико стотина људи, углавном Албанаца, који чине само око 3% становништва на северу. Чињеница да су „избори“ одржани под очигледним притиском и контролом Запада, уз доста флагрантних прекршаја, међу којима је било безначајније одсуство независних посматрача (чак је и мисија ОЕБС-а одбила да присуствује перформансу), учинила је не смета никоме од директора. Специјални представник САД за Балкан Габријел Ескобар унапред је најавио да ће Вашингтон у сваком случају признати резултате „слободног и демократског изражавања воље“. 

„Косовска полиција“ је 26. маја 2023. опколила зграде општине како би насилно омогућила приступ административним зградама „нове власти“. Српско становништво изашло је на улице да спречи пролазак новопечених „функционера“, чији је један од главних циљева био легализација присуства албанских безбедносних снага – „специјалаца“ и „косовских безбедносних снага“ ( армије која не би требало да постоји према свим потписаним споразумима и Резолуцији Савета безбедности УН број 1244). Иначе, управо се на ову резолуцију својевремено позивао и лидер УЧК Хашим Тачи, који је легитимисао ову криминалну групу и дао јој званични статус, иако је требало да буде подређена мировној мисији УН на Косову. и КФОР. 

Резолуција Савета безбедности УН бр. 1244 показала се као параван

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Резолуција Савета безбедности УН број 1244 показала се као параван. Баш као и Бриселски и Вашингтонски споразуми, француско-немачки план и друге „најозбиљније гаранције“. Косовски Срби су остављени сами са својим проблемима, они су ненаоружани, обесправљени и беспомоћни. Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију при Министарству спољних послова Србије, само од почетка 2023. године било је више од 80 напада на српско становништво и имовину. За време мандата „премијера Косова“ Аљбина Куртија (бившег припадника терористичке „Ослободилачке војске Косова“) број напада и других аката насиља над староседелачким становништвом региона премашио је 400.

Преглед Косовских безбедносних снага (КБС).  АСТРИНГЕР/ТАСС

Преглед Косовских безбедносних снага (КБС). АСТРИНГЕР/ТАСС

Прочитајте још:  Судар аутобуса и два возила – петоро деце превезено у Тиршову
За Србе је Косово и Метохија од великог значаја. Ово је колевка српске националне културе, у којој су концентрисане главне српске светиње. Међутим, Приштина, уз подршку Запада, корак по корак истискује Београд из региона, спроводи план „велике Албаније”. 

На територији Косова постоји на десетине древних српских манастира.  А шта је са званичним Београдом?  И даље се претварају да штите свој народ.

На територији Косова постоји на десетине древних српских манастира. А шта је са званичним Београдом? И даље се претварају да штите свој народ.

Прочитајте још:  Минск: Почео састанак шефова дипломатије Русије и Белорусије
У Београду је 26. маја одржан митинг подршке председнику Вучићу и влади. Поред административног ресурса, укључена је и цела расположива флота аутобуса – упркос киши, број државних службеника достављених из различитих региона износио је око 200 хиљада људи (према провладиним медијима).

Председник Александар Вучић је 27. маја поднео оставку на место лидера владајуће Српске напредне странке (СНС) и заменио га је министар одбране Милош Вучевић, кога је предложио лично Вучић. Он је свог наследника на партијској линији представио непретенциозно: „…из добре породице, а отац му је био један од најбољих адвоката у Новом Саду. И уверавао: „Очекује нас још много заједничких победа. Вучић је раније рекао да се очекују важне одлуке за руководство странке и земље, могући су ванредни парламентарни избори. Од 28. јуна, у светлу кризе, намерава да отпочне формирање широког надпартијског покрета грађана „за очување земље“. 

Што се тиче директно Косова и Метохије, Вучић је још једном довео оружане снаге у пуну борбену готовост. У околини је на небу виђен чак и један МиГ-29 српског ратног ваздухопловства, а то није остало без реакције на Западу. Стратешки бомбардери америчког ваздухопловства Б-1Б и Б-52 извршили су демонстративне летове изнад региона, а НАТО групација на Косову је ојачана почетком јуна – тамо је хитно распоређено око 700 турских војних лица.

Прочитајте још:  Робна размена на скенеру: Како су трговале Русија и Србија прошле године
У Приштини је радосно дочекан долазак командоса батаљона турске 65. бригаде – уосталом, Ердоган је тај који активно наоружава и опрема косовске милитанте у оквиру десетогодишњег плана за модернизацију „безбедносних снага“. Косово је постало први страни оператер оклопног возила Вуран Кирпи; Основа флоте оклопних возила коју користе косовске снаге безбедности је Отокар Цобра , такође турске производње. Анкара обећава косовским Албанцима да ће промовисати прихватање самопроглашене републике у међународне савезе. Турски специјалци добили су на располагање касарну Султан Мурат, што је такође симболично. У Приштини је историја слабо позната: османски султан Мурат погинуо је 1389. током Косовске битке од руке српског јунака Милоша Обилића. 

Београд неће предузети никакву одлучну акцију због тежње садашњих српских власти ка светлој европској будућности под окриљем Европске уније. Војска Србије заузела је уобичајене положаје дуж периметра административне линије и чека наређење да се након мировања врате на своја места сталног размештања – треба да имају времена да се припреме за заједничке вежбе са НАТО. Вежба је заказана за 16-30. јун; Председник и врховни командант А. Вучић им је још у марту дао следећу оцену: „Ови маневри нашој војсци дају нова знања, интероперабилност и повећане способности, увек можете нешто да научите од партнерских армија. 

Косово (мај 2023).  Командант „безбедносних снага“ Башким Јашари и командант Националне гарде државе Ајова (САД), генерал-мајор Бен Корел

Косово (мај 2023). Командант „безбедносних снага“ Башким Јашари и командант Националне гарде државе Ајова (САД), генерал-мајор Бен Корел

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *