Срби морају бити равноправно заступљени у правосуђу БиХ

0
бих

Срби морају бити равноправно заступљени у правосуђу БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас на седници овог дома да ће покренути иницијативу за решавање проблема неравноправне и неуставне заступљености Срба у правосудним институцијама БиХ.

Којић је поновио да је евидентан и недопустив дисбаланс у националној заступљености Срба у институцијама правосуђа на нивоу БиХ што, поручио је, мора бити поправљено у складу са Уставом и позитивним законима.

Прочитајте још:  ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДОКАЗИ О ШИПТАРСКИМ ЗЛОЧИНИМА: НАТО има тајна документа
Он је подсетио да је упутио у комплетираним одговорима из кључних правосудних институција на нивоу БиХ јасно видљив дисбаланс у смислу националне заступљености Срба у тим институцијама.

“У Високом судском и тужилачком савјету БиХ на три позиције руководећих државних службеника имамо ситуацију да су сва тројица Бошњаци, на појединим позицијама имамо чак 77 одсто Бошњака, док је проценат заступљености Срба занемарив” – наглашава Којић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он истиче да, када се узме у обзир попис становништва у БиХ из 1991. године као једино релевантан, види се да је попуњавање радних места у правосуђу на нивоу БиХ вршено на штету српског народа, посебно имајући у виду чињеницу да један број Срба који се тако изјашњава живи на подручју Федерације БиХ, а не на територији Републике Српске.

Прочитајте још:  ЕВО КАКО ЈЕ ВЛАДИМИР КЕЦМАНОВИЋ ОБУЧАВАО СИНА ДА ПУЦА: Истрага открила детаље
У Суду БиХ тренутно је систематизовано 56 судијских позиција од којих је попуњено 47, и то 21 судија бошњачке националности, седам хрватске националности и 14 судија српске националности, као и троје судија који се изјашњавају као остали.

– Тренутно је у Суду БиХ упражњено 11 судијских позиција – наведено је у одговору ове правосудне институције на питање Којића који се заинтересовао за број, процентуалну заступљеност и ентитетско пребивалиште Срба, Хрвата, Бошњака и осталих судија у оквиру сваког одељења.

Прочитајте још:  Вучић: Пред нама је вероватно најтежи период, тежи од деведесетих
У одговору је, између осталог наведено, да 36 судија у Суду БиХ има пребивалиште у ФБиХ /80 одсто/, девет је судија из Републике Српске /20 одсто/.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *