Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом

0

Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом.

Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом, изјавио је за РТРС делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, поручивши да је дошао да то изјави испред зграде Канцеларије високог представника (ОХР).

Прочитајте још:  Аутобус из Србије слетео са пута у Хрватској
Ковачевић је нагласио да се „Српска никада неће одрећи своје државне имовине“.

„Никада се неће одрећи својих добара, река, вода, свог пољопривредног земљишта, својих шума и свега онога што припада Српској. То ннико никада неће моћи да нам оодузме, јер смо то тако, сви заједно (Српска, ФБиХ и БиХ, али и сви они који су гарантовали потписивање Дејтонског споразума) потписали 1995. године, да имовина припада Српској и ФБиХ“, поручио је Ковачевић.

Коментаришући најаве високог представника Кристијана Шмита, којег у РС не признају, да ће „нешто да упуте у Парламентарну скупштину“, Ковачевић их је упозорио да „немају они шта да шаљу у Парламентарну скупштину, јер на основу Дејтонског споразума, они немају апсолутно никаква овлашћења у том смислу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Оно што је исто тако битно да кажем, јесте да Парламентарна скупштина усваја законе и доноси решења у складу са оним што јесу надлежности Парламентарне скупштине, а имовина то свакако није, јер је имовина решена Дејтонским споразумом, Уставом БиХ, и она припада и Српској“, поручио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је „можда најбитнија ствар коју треба да каже испред зграде ОХР-а та да у БиХ не постоји високи представник“.

„Последњи високи представник у БиХ био је Валентин Инцко. Послије Инцка нико није изабран, јер никада ни за кога није усвојена релевантна резолуција у Савету безбедности УН-а, како Дејтонски споразум каже да то мора да се догоди“, истакао је Ковачевић.

Прочитајте још:  Вучић: Џаба се надате да је напето
С обзиром да се данас одржава седница такозваног ПИК-а, Ковачевић је поручио да „не постоји никакав ПИК, никакав треф, никакав разбојник, нити било шта“.

„Дакле, постоје институције БиХ, институције Републике Српске и оне су једине релевантне, које могу да доносе одлуке. Ако говоримо о имовини једино што је могуће јесте да се договоре Српска и ФБиХ и да направимо договор да БиХ доделимо одређену имовину на коришћење“, закључио је Ковачевић.

ИН4С/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *