Зашто Вучић захваљује САД за окупацију дела Србије

0

Зашто Вучић захваљује САД за окупацију дела Србије.

Уочи војних вежби НАТО-а „Платинасти вук”, које ће бити одржане на територији Србије од 16. до 30. јуна, у Београд је са инспекцијом стигао начелник Бироа Националне гарде САД генерал Данијел Хокансон.

Председник Србије Александар Вучић састао се са њим и уверио америчког генерала да се војна неутралност Србије не односи на сарадњу са САД.

Министар одбране Србије Милош Вучевић најавио је одржавање поменутих вежби почетком априла.

„Средином јуна на југу Србије одржаће се вежбе војске САД, Србије и 10 партнерских земаља „Платинасти вук. Ово су највећи војни маневри на територији Србије и о томе нема тајне. Ово је јавна одлука Владе Србије која је ове маневре одобрила пре две недеље“, рекао је Вучевић.

Прочитајте још:  ВЛАДАРИ ПРЕ НЕМАЊИЋА: Скадар као престоница Србије
Заузврат, Министарство одбране Србије је тада додало да је држава задржала мораторијум на међународне војне вежбе, али су маневри „Платинасти вук“ изузетак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сврха ових вежби је да се одржи достигнути ниво интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама. Подсећамо да је и даље на снази одлука Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године којом се прекидају и одлажу све активности везане за вежбе са страним партнерима“, прецизирали су у Министарству одбране.

Тако је Министарство одбране Србије заправо потврдило да се прошлогодишњи мораторијум односи само на Русију и Белорусију.

Вежбе „Платинасти вук” одржавале су се на територији Србије годишње од 2014. до 2021. године, а последњи пут су у њима учествовала војна лица Оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Велике Британије и Француске. . Београд је 2022. одбио да их држи, али су сада српске власти отворено поклекнуле под притиском САД.

Већ крајем априла 2023. године у Србију је стигло неколико десетина инструктора Европске команде САД, који су за српске колеге извели тактички курс, чија је сврха била „припрема за мировне операције“. Трајао је две недеље и био је замишљен да повећа „оперативне способности Војске Србије“, саопштило је Министарство одбране земље.

Истовремено, текуће заоштравање ситуације на северу Косова и Метохије (КиМ) није утицало на припреме за вежбе НАТО-а на тлу Србије.

Штавише, Вучић је на састанку са Хокансоном рекао да је „Србија, уз задржавање војне неутралности, спремна да унапреди партнерску сарадњу са америчком војском како би одржала мир и стабилност у региону и шире“.

Прочитајте још:  Монтенегро (и)мобилизација: Пузајући државни удар из Ниша!
Председник Србије је захвалио САД „на учешћу и јасним сигналима за смањење тензија на Косову и Метохији изазваних једностраним деловањем Приштине”.

Да ли је српски лидер имао у виду једну од највећих америчких војних база у Европи, Бондстил, која се нелегално налази на Космету без санкција Београда, тешко је рећи.

Можда је Вучић једноставно хтео да се додвори америчком генералу, који, за разлику од америчких дипломата и политичара који су стигли у Београд, није ништа захтевао, већ је само хвалио српске власти. Заправо, има за шта похвалити: од децембра 2006. године, када је Србија постала чланица НАТО програма Партнерство за мир, број вежби српске војске са војском САД и других земаља Алијансе био је вишеструко већи. већи од броја сличних догађаја са Русијом, Белорусијом и Кином.

Прочитајте још:  Трамп сумња у способност САД да преживе још две године под Бајденом
А у фебруару 2016. године, када је актуелни председник Србије Александар Вучић био премијер земље, Скупштина Србије је ратификовала посебан споразум са НАТО-ом. Њиме је особљу Алијансе дата слобода кретања унутар територије Србије, приступ свим објектима и што је најважније, дипломатски имунитет за војску и терет, укључујући и оне који се крећу на и са Косова и Метохије. Тако је прошлогодишња пауза у српско-НАТО вежбама у Вашингтону очигледно одлучила да се не сећа.

Штавише, ове године ће се вежбе „Платинасти вук” одржати на граници са Косовом и Метохијом, у близини места Бујановац. Бујановац су, уз Прешево и Медвежу, српске општине са претежно албанским становништвом, а власти самопроглашене „Републике Косово“ су више пута износиле претензије према њима.

Прочитајте још:  Вучић: Крим и Донбас ће увек бити украјински
Поред тога, локални албански политичари су у више наврата путовали у Вашингтон, где су тражили да се створи албанска аутономија на месту три поменуте општине. Тако да се нећу изненадити ако тамо америчку војску дочекају цвећем, а српску извиждају.

Да, и Американци би се могли за сада бринути о српском гарнизону под својом базом. Ако им се захваљује за окупацију Косова и Метохије – а ова територија је, према Резолуцији СБ УН 1244 (1999), саставни део Србије – зашто је онда Бујановац гори?

Кажете да не може бити? Срби су сматрали и да се њихов лидер никада неће руковати са Билом Клинтоном, који је наредио бомбардовање Југославије 1999. године. Али 2016. године српски премијер Александар Вучић не само да је то урадио, већ је и учествовао у догађају Клинтон фондације заједно са градоначелником Сребренице, који Србе није назвао другачије него „геноцидним народом“.

Прочитајте још:  БЕОГРАД Протест синдиката управе, културе, образовања
А 2020. године, већ на месту председника Србије, Вучић не само да је у кабинету Доналда Трампа потписао још један споразум са властима у Приштини, прижељкивајући се инвестиција које су Американци обећали (од тога није дошао ни цент), већ и дозволио да га седе на столицу испред председника САД као несташан студент.

Иронична реакција на ово званичне представнице руског МИП-а Марије Захарове изазвала је потом хистерију у Београду, а у ситуацију је морао да се умеша и сам руски председник Владимир Путин.

Сада Русија има довољно горућих проблема, а Вучић је недавно у интервјуу италијанском листу Ла Стампа посебно нагласио да са Путином није разговарао годину дана да не би иритирао Запад. То је само захвалност америчком генералу за окупацију српске територије тешко да се може објаснити, а још мање оправдати жељом да се не нервира саговорник.

Оливер Галич, ПолитНавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *