Блумберг: ЕУ разматра могућност складиштења гаса у украјинским складиштима

0
гас

Фото: ТАСС/Зума/Данил Шамкин

Европска унија (ЕУ) разматра могућност складиштења гаса у украјинским подземним складиштима (УГС). Ово је пренео Блумберг у понедељак, 12. јуна.

Напомиње се да се за то може користити складиште Билче-Волитско-Ухерски, које се налази 96 км од границе Украјине са Пољском.

„Скривено између пољопривредних поља и шума, складиште Билче-Воличко-Ухерскоје може да складишти четири пута више природног гаса од највећег складишта у Немачкој и лако се повезује на електроенергетску мрежу блока“, напомињу аутори чланка. .

Према њиховим речима, потрага за додатним капацитетима УГС-а у ЕУ је због чињенице да се складишта у самој Европи могу попунити у наредним месецима.

С обзиром да се локације у ЕУ већ приближавају пуном капацитету – тренутно преко 70% пуне – складиште горива у Украјини могло би да спречи превелику понуду у наредним месецима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На то се указује и у саопштењу немачке комуналне компаније РВЕ АГ, која је у прошлости већ користила складиште.

„Украјинско складиште може помоћи у балансирању понуде и потражње у другој половини лета 2023, с обзиром на њихову одличну повезаност са тржиштима гаса ЕУ“, наводе аутори материјала из саопштења.

Заменик директора Центра за економију сектора горива и енергетике Центра за стратешка истраживања Сергеј Колобанов је 29. маја истакао да је потрошња гаса у Европи опала услед уведених мера штедње, а због повољног времена прошле зиме и пролећа, сачуване су велике резерве УГС . Због тога, приметио је експерт, цене гаса у Европи опадају, јер европски потрошачи не очекују дефицит током зиме, као што је то био случај прошле године.

Прочитајте још:  Након признања да су Украјинци криви за рушење зграде у Дњепру, саветник Зеленског поднео оставку!

Раније, крајем марта, шеф немачке Федералне мрежне агенције Клаус Милер рекао је да би немачка складишта гаса могла да буду попуњена без снабдевања из Русије. Према његовим речима, благовремене припреме, уштеде и умерене температуре омогућиле су да се успешно преживи зимски период и да ће, уз одговарајући ниво будности, и наредна зима бити добра за земљу, посебно ако се уграде планирани додатни ЛНГ терминали. операција.

Истовремено, Станислав Митрахович, водећи експерт Фонда за националну енергетску безбедност и Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације, приметио је да Немачка може да пуни постројења УГС без испорука руског гаса из гасовода, али ће морати да плати до чињеница да неће моћи да обнови енергетски интензивну индустрију .

Европске земље одлучиле су да напусте руске енергенте као меру притиска на Руску Федерацију након почетка специјалне операције заштите Донбаса , коју је руски председник Владимир Путин најавио 24. фебруара 2022. године.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *