Куртијева „великоалбанска“ реторика прети интегритету балканских земаља

0

Куртијева „великоалбанска“ реторика прети интегритету балканских земаља.

Прочитајте још:  Вилијам Вокер: Неопходно да се албанска дијаспора уједини, без обзира на то из ког дела албанских земаља потиче, како би ојачала утицај на Западу
Изјаве тзв. премијера самопроглашене републике Косово* Аљбина Куртија о значају уједињења свих Албанаца доводе у питање територијални интегритет Грчке, Северне Македоније, Србије и Црне Горе, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Одуговлачење и недостатак воље у косовским* пословима препуно је заоштравања старих претњи. Курти је, између осталог, наставио своју великоалбанску реторику – недавно је изјавио да не заборавља на ‘значај уједињења’ свих Албанаца, док је кључни циљ странке коју води диктиран ‘недовршеним пројектом Призренске лиге’. Тиме се фактички доводи у питање територијални интегритет Грчке, Северне Македоније, Србије и Црне Горе, будући да такви планови предвиђају отцепљивање њихових подручја насељених Албанцима са накнадном интеграцијом у јединствену целину“, наводи се у коментару Захарове, објављеном на сајту руског Министарства спољних послова.

„Ово је изузетно алармантан сигнал, који сведочи о правим намерама Приштине, њеном инстинском односу према безбедности и неповредивости граница на Балкану“, нагласила је Захарова.

Призренска лига је организација настала 10. јуна 1878. године у јеку албанског националног препорода. Основана је у Призрену за супротстављање одлукама Берлинског конгреса, према којима су неке територије Османског царства предате Црној Гори и Грчкој. Овај корак изазвао је негодовање у областима које су насељавали Албанци. Новембра 1878. Призренска лига је тражила аутономију за поменуте територије, а 1881. године прогласила се за привремену владу. Међутим, отоманска влада успела је да победи слабо наоружане Албанце и нанесе коначан пораз лиги.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *