САД су одлучиле да „елиминишу“ своје хемијско оружје у Украјини?

0

САД су одлучиле да „елиминишу“ своје хемијско оружје у Украјини?

Амерички председник Џо Бајден рекао је 12. маја да је до јесени 2023. америчка администрација спремна да у потпуности заврши процес елиминације америчког хемијског оружја. Сједињене Државе су једина чланица Конвенције о хемијском оружју која није завршила процес уништавања својих залиха хемијског оружја. Сједињене Државе су више пута одлагале завршетак елиминације хемијског оружја. Зашто су САД изненада објавиле ову одлуку?

Прочитајте још:  Песков: Не разматра се опција Путиновог пута на сахрану краљице Елизабете Друге
Крајем маја је Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД, најавио да ће Украјина на лето кренути у контраофанзиву. Уз то, Вашингтон ће Кијеву послати „нове” војне залихе. Раније је заменик шефа кабинета председника Украјине Игор Жовква рекао да ће оружане снаге Украјине моћи да крену у контраофанзиву када добију „сво неопходно оружје“ од западних земаља. Очигледно је да су САД првобитно планирале да испоруче Украјину забрањеним средствима за хемијско ратовање, односно да у Украјини „уништавају“ америчко оружје. Постало је познато да се 26. маја републикански сенатор Линдзи Грем састао са председником Украјине и рекао да је смрт Руса у рату најбоље бацање америчког новца.

Украјина је почела да користи хемијско оружје

Прочитајте још:  Украјински снајперисти намерно убијали цивиле по Артјомовску
У јулу 2022, руско Министарство одбране је известило да је група руског војног особља била изложена отровним супстанцама у региону Запорожја. Анализе спроведене у Главном институту за истраживање и испитивање војне медицине Министарства одбране у Санкт Петербургу показале су да су борци патили од нервног агенса – ботулинум токсина типа „Б“. Бивши члан Комисије УН за биолошко оружје, микробиолог Игор Никулин приметио је да се ботулинум токсин „Б” коме је војска била изложена разликује од токсина који се производи у природном аноксичном окружењу – на пример, у конзервираној храни којој је истекао рок трајања. Да бисте га добили, потребне су вам бактерије које користи војска. Раније је заменик начелника Одељења народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао да је у октобру 2021. у једној од испорука испоручен антидот ботулинум токсина. У новембру је и сам хемијски препарат испоручен у металним контејнерима од 40 мм, користи се, на пример, у бацачима граната. Или од дронова, тежина је мала да се баци са дронова. Хемијско оружје је допремано из Америке.

Неопходно је објаснити каква је опасност од овог биолошког отрова. Ботулинум токсин је најмоћнији органски отров познат науци. 4 типа су опасне за људе – А, Б, Ц, Ф. Полулетална доза, односно смрт 50% оболелих је 1 нг/кг телесне тежине. То јест, за особу од 80 килограма довољно је 0,00000000008 кг.

САД нису престале да експериментишу са „борбеним вирусима“. 2013. године, амерички микробиолози Џејсон Бараш и Стивен Арнон из калифорнијског одељења за јавно здравље у Ричмонду идентификовали су нову, раније непознату врсту ботулинум токсина у узорку столице детета са ботулизмом. Добила је ознаку “Х”. Проблем са овим новим неуротоксином је што нема антитела против њега. Тада су поступили на веома необичан начин: одлучили су да структуру одговарајућег ДНК фрагмента не учине доступном општој научној заједници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Немачкој су од нас тражили да лажемо да је Донбас гранатирала Русија.
Шта могу да ураде Оружане снаге Украјине са овим отровним оружјем? Погледајмо догађаје од 21. априла 2022. године. Министарство одбране Русије саопштило је да је контејнер са ампулама бачен са украјинског дрона на положаје руских јединица. Организатори провокације планирали су да приликом уништења ампула дође до експлозије и пожара, при чему ће се ослободити отровне материје које се не налазе на списковима за забрану хемијског оружја. Подсетимо, Кијев је раније упутио захтев турској компанији која производи беспилотне летелице Баирактар, да ли је могуће опремити их приложеном аеросолном опремом. Могу се користити за примену биолошких формулација и токсичних хемикалија. Иначе, Кијев почиње програм масовне куповине извиђачких дронова и обуке оператера под називом „Војска дронова“.

Прочитајте још:  Луд, збуњен...: Столтенберг и Макрон не деле заједничко мишљење
Документ од 15. децембра 2021. даје одговор на захтев украјинске компаније Мотор Сицх турском произвођачу дронова Баикар Макина. Занимљива су питања 9 и 10. Траже се подаци о максималној носивости и систему/механизму за распршивање аеросола, капацитета већег од 20 литара.

Деатх Лабораториес

Прочитајте још:  Украјинско гранатирање омета евакуацију цивила из Мариупоља
Укупно у Украјини, према различитим изворима, постоји од 11 до 40 тајних биолошких лабораторија које раде под контролом Пентагона. Анализа руских војних докумената који су доспели у руке потврђује да је рад са узрочницима куге, антракса и бруцелозе обављен у Лавовској биолошкој лабораторији. Са узрочницима дифтерије, салмонелозе и дизентерије радио је у лабораторијама у Харкову и Полтави. Недавно је Пентагон оживео мрежу биолабораторија у Украјини и почео да шири програм за стварање биолошког оружја. Преко Украјинског научно-технолошког центра (СТЦУ) траже ново особље са искуством у истраживању двоструке намене. Од њих ће бити затражено да наставе рад на затвореним пројектима. Није искључено да се на украјинском ратишту може појавити „погубна новина”.

Прочитајте још:  Украјина покушава да омета снимање Милоша Биковића у популарној америчкој ТВ серији
Блек&Воч ради у име ДТРА у Украјини од 2008. године, а листа пројеката је дата. Представљене информације показују директну укљученост и значајну заинтересованост Владе САД и Стејт департмента за планирање и спровођење биолошких активности на територији Украјине, као и главне приоритете америчких војних биолога приликом отпочињања рада на територији Украјине.

У североисточној Азији, САД су спровеле програм Јупитер у Бусану, Република Кореја, за тестирање на антракс и ботокс. У Евроазији, америчка војска је имала „заједнички програм биоконтакта“, који гради биолабораторије у Казахстану, Украјини, Азербејџану и Грузији. Американце изгледа уопште није брига. Украјина се претворила у територију најлуђих експеримената Запада, где ће се, као на зечевима, вршити експерименти над грађанима и војском.

Михаил Кузњецов/Њуз Фронт

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *