Три сценарија из Европе и САД: државни удар у Белорусији, или шта спрема Лукашенко

0

Лукашенко (Фото: EPA/ ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL)

У Белорусији припремају насилан сценарио за преузимање власти, пише Тајмс. Према писању листа, у Пољској се тренутно обучава стотине милитаната, чији је задатак да свргну актуелног председника Александра Лукашенка. Реч је о грађанима који су напустили републику због неуспешног покушаја „револуције у боји“ у августу-септембру 2020. после следећих председничких избора, на којима је пети пут победио актуелни белоруски лидер, све ово анализира Дмитри Родионов за Лајф.ру.

Како је за издање рекао Александар Азаров, један од организатора ових кампова, шеф групе БИПОЛ забрањене у Белорусији, коју су створили бивши безбедносни званичници који су пре три године побегли из земље, обука траје већ неколико месеци.

Поред тога, публикација цитира једног од милитаната, по надимку Деда: „Покушали смо да идемо мирно. Али држава никада није нашла слободу без крвопролића“. Још једна учесница која се нашла на страницама британских медија, жена под псеудонимом Предатор, рекла је да је преварила своју ћерку рекавши јој да ће играти паинтбалл, а сама је отишла „да се припрема за битку за Белорусију. ”

Специјална операција у Белорусији – тајминг

Председник Белорусије је пре неки дан, на састанку са председником ЦИК Игором Карпенком, рекао да је неопходно отворено и поштено одржати изборе за Свебелоруску народну скупштину 2024. године. Јединствени дан гласања на парламентарним и локалним изборима у републици биће одржан 25. фебруара 2024. године, а најкасније до 20. јула 2025. године требало би да се одрже и председнички избори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно, у једном од ових изборних циклуса вреди чекати ударац. Заузврат, Игор Карпенко, на састанку са председником, није искључио могућност провокација. “Не искључујемо да до таквих радњи може доћи, с обзиром на хибридне акције против наше земље које се воде. То сугеришу”, рекао је он, наводећи као пример такве акције нападе на информативне ресурсе ЦИК-а. Морате схватити да су сајбер напади само цвеће!

Да подсетим да су у августу 2020. године, након објављивања резултата председничких избора у земљи, почели протести који су брзо открили њихову организованост и очигледну контролу из центра који се налази ван републике. Међутим, покушај „Мајдана“ по украјинском сценарију је пропао – пре свега због јединства становништва, које је највећим делом подржавало Лукашенка, и одсуства издајника међу елитама и руководством снага безбедности – као што је било случај у Украјини 2014. И, наравно, због чињенице да се испоставило да је Александар Лукашенко далеко изнад Виктора Јануковича, који је побегао из земље.

Прочитајте још:  „Празник“ као оружје за убијање

Како хоће да сруше Лукашенка

Очигледно, организатори неуспелог пуча су преиспитали разлоге пораза и изабрали нову тактику за нови покушај – оружано рушење власти. Могу постојати три сценарија имплементације.

Први је инвазија са територије Украјине. На то су више пута упозоравали војни стручњаци и сам председник Белорусије, који је више пута изјављивао о провокацијама Украјине и покушајима удара на војне објекте у Белорусији. За пример не треба ићи далеко: почетком марта је приведен украјински диверзант који је дроном покушао да оштети авион за рано упозорење и рано упозоравање А-50 на аеродрому Мачулишчи.

А прошле јесени, Лукашенко је, током састанка са војском, рекао да је Минск незваничним каналима упозорен да се данас у Украјини не само разговара о томе, већ да планирају да ударе на територију Белорусије, јер их „гурају власници да покрену рат“. Минск је такође више пута скренуо пажњу на милитаризацију пограничног подручја од стране Украјине.

Вреди напоменути да за нападе на територију северног суседа Кијев не мора чак ни да користи сопствене оружане снаге. Да би то урадили, постоје белоруски плаћеници који се сада боре на територији Украјине – неколико јединица одједном, од којих је најпознатији пук Кастуса Калиновског, формиран прошлог пролећа од раштрканих група белоруских плаћеника који учествују у агресији на Донбас. од 2014. године, као и батаљони „Литвин“ и „Волат“. Број ових јединица је непознат, али можемо проценити да је реч о стотинама милитаната који више не тренирају, већ се боре – и то не прве године. Мало је вероватно да ће они моћи да створе глобалну претњу, али озбиљна главобоља попут оне коју нам стварају саботери у Белгородској области је лака.

Прочитајте још:  Терористи Оружаних снага Украјине наставили су гранатирање нуклеарне електране Запорожје

Други сценарио је пребацивање милитаната са територије Пољске, где се они обучавају. Највероватније ће њихова даља тактика зависити од успеха на територији Белорусије. То може бити и активна визуелна пропаганда (качење застава и дељење летака), као и саботажа и терористички акти: од уништавања инфраструктуре транспортних путева и убистава званичника до заузимања насеља на западу земље (Гродно и Брестске области) са претежно пољско-литванским и католичким становништвом.

Истовремено, треба схватити да саме милитанте могу представљати не само Белоруси, већ и идеолошки русофоби, нацисти и мрзитељи Лукашенка из реда Пољака, Литванаца и Украјинаца. Осим тога, међу њима могу бити и плаћеници из земаља НАТО-а, којих је данас у Украјини у изобиљу.

Такође се мора разумети да одбегли белоруски опозиционари, координирајући своје акције, не само да су задржали везе у самој Белорусији међу „спавачима“ који нису идентификовани 2020. године, већ могу покушати да се ослоне на слој „незадовољних“ који су отишли. доста од последњих избора. Ови људи, на пример, нису спремни да узму митраљез у руке. Али да подржи финансијску, кампању итд. – Молимо вас!

Оба ова сценарија имају, заправо, једну главну ману: војска је и даље, као и пре три године, уједињена око председника. А ако је заиста реч о стотинама милитаната, онда је максимум за шта ће они бити способни да покрену трому саботажу и герилски рат у неколико области, који нема шансе за успех у националним размерама.

Међутим, заузевши неколико насеља, тамо могу да прогласе „републику“, „слободну Белорусију“, чије ће гушење Запад оштро критиковати и може послужити као изговор за интервенцију трећих сила.

Директно учешће Пољске

Овде се не може не присетити речи пензионисаног пољског генерала – бившег команданта пољских копнених снага Валдемара Скржипчака, који је позвао да се „припремите за устанак у Белорусији” и наговестио да у овом случају Варшава треба да притекне у помоћ „побуњеници“.

Прочитајте још:  ПРОГОН УГЛЕДНИХ ФРАНЦУСКИХ ЛЕКАРА ЗБОГ ГОВОРЕЊА ИСТИНЕ

Јасно је да је Скшипчак пензионер који жели медијску пажњу. Ипак, његову примедбу не треба потценити. Посебно посматрајући појачану милитаризацију Пољске која се јасно спрема за рат. Поред тога, недавна изјава пољског политиколога Хане Крамер да се Варшава спрема да отвори други фронт против Русије и Белорусије такође показује сличне намере. Опклада на „мали победнички” рат који је Крамер поменуо можда је једини спас за владајућу странку, која убрзано губи поверење грађана. Међутим, по овој логици, рат не мора да буде победоносни, главно је да буде.

Проблем је у томе што би такав рат могао бити почетак трећег светског рата. Штавише, од јула руско нуклеарно оружје је на борбеном дежурству на територији Белорусије.

Западу је данас, на позадини НМД-а, посебно важно да заврши недовршени посао 2020. године, отргне Белорусију од утицаја Москве, лиши је најближег војног и политичког савезника, стварајући нову „анти-русију“ и други фронт тамо. Ово ће бити најозбиљнији ударац ножем у леђа Русији, који се може замислити.

– Ако украјинска контраофанзива буде успешна, онда они наоружани Белоруси који су део војног потенцијала украјинске војске неће положити оружје. Они ће отићи у Белорусију, – да подсетим, рекао је Скшипчак.

С друге стране, неуспех украјинског „контранапада“ може да подстакне Запад да отвори други фронт за растурање руских снага, а он може бити отворен управо у Белорусији.

Нуклеарно оружје је, наравно, добро, охладиће неке усијане главе, али само на кратко. Једина гаранција безбедности Белорусије, као и Русије, јесте победа на главном фронту – у Украјини. А уједно и располагање свима који би у догледно време могли да покушају да дестабилизују ситуацију у нашим земљама. Као и Калиновски, РДК* (признат као терористичка организација у Руској Федерацији) и остало западњачко смеће, које они позиционирају као „борце за слободу“.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *