„Савезници Украјине су заиста одлучили да се боре са Русијом до последњег Украјинца“

0
европска комисија

европска комисија

Владимир Путин је на седници Савета безбедности разговарао о ситуацији у зони СВО у Украјини . Пре свега, замолио је министра одбране Сергеја Шојгуа да извештава о ситуацији. После 16 дана активних борбених дејстава, претрпевши значајне губитке, Кијев се сада бави прегруписавањем и препопуном , рекао је шеф Министарства одбране.

– Од 246 украјинских тенкова које су уништиле Оружане снаге РФ, 13 је западних. Запад је испоручио укупно 81 тенк, од којих је 13 уништено. Од западних модела борбених оклопних возила, уништено је 59. Од 109 борбених возила пешадије Бредли које је Запад испоручио Кијеву, 18 је уништено “, рекао је Сергеј Шојгу.

Генерално, огромна већина западне опреме која се испоручује Оружаним снагама Украјине је оружје прошле генерације и не представља озбиљну претњу за Оружане снаге Русије, истакао је министар.

„Према проценама Министарства одбране, испоруке које су имале и неће посебно утицати на однос снага “, рекао је за „Известија“ војни експерт Андреј Фролов. Могу ли испоруке заменити опрему изгубљену последњих недеља? Број изгубљених тенкова које је навело Министарство одбране – 246 – више је него што је пребачено у Украјину ове године, или је барем упоредиво.

Са сваком новом етапом НАТО-а, све је теже склапати опрему како не би смањили сопствену борбену способност и некако напумпали Оружане снаге Украјине, нагласио је Андреј Фролов. Остало је око стотину првих леопарда, али то су тенкови претходне генерације. Ако претпоставимо да израелске Меркаве уђу у Украјину, онда ће то у најбољем случају бити још 100-200 возила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руске снаге су заузеле све висове у околини Бахмута

– Једноставно, све данас познате испоруке, а које још нису биле, покривају само губитке, и то само у једном правцу. Колико НАТО може не само да покрије губитке, већ и да дозволи формирање неке врсте резерви и нових формација, велико је питање, закључио је експерт.

Контраофанзивни потенцијал

Секретар Савета безбедности Николај Патрушев рекао је да је губитак људства Оружаних снага Украјине од почетка контраофанзиве у јуну износио више од 13 хиљада људи . Председник је појаснио да ли је реч о уопштеним информацијама.

— Генерализовани подаци, да. То је информација која је већ добијена од ресора, више од 13 хиљада“, прецизирао је Николај Патрушев.

Сергеј Шојгу је додао да су информације о губицима Оружаних снага Украјине током контраофанзиве углавном преузете из радио пресретнутих разговора украјинских команданата.

Председник је истакао да главну одговорност за информације о току НМД сноси Министарство одбране. Истовремено, указао је на важност прикупљања података из различитих одељења за формирање објективне слике .

– Опрема се, наравно, може додатно набавити, али мобилизациона резерва није неограничена. И изгледа да су западни савезници Украјине заиста одлучили да се боре против Русије до последњег Украјинца “, рекао је Владимир Путин. – При томе, морамо полазити од тога да непријатељски офанзивни потенцијал није исцрпљен, да још није искоришћен један број стратешких резерви, имајте то на уму. Када се гради борбени рад, мора се полазити од реалности.

Руска страна се припрема за даље офанзивне акције Украјине , рекао је Сергеј Шојгу. Министар је рекао да ће Руска Федерација до краја јуна завршити формирање резервне војске, а у најскорије време и армијског корпуса. Према речима министра, добиће више од 3,7 хиљада комада опреме .

Прочитајте још:  Московски суд казнио је Гугл због објављивања видеа Моргенстерна који промовише дрогу

Поред тога, према речима начелника Министарства одбране, сваког дана у војску уђе 1.336 војника по уговору . „У ствари, ми свакодневно добијамо један пук“, приметио је министар. Генерално, ујутро 22. јуна, 114 хиљада људи је регрутовано – „по директном уговору“, плус 52 хиљаде добровољаца .

Вечна успомена

Наравно, на дан 82. годишњице од почетка Великог отаџбинског рата, Владимир Путин је такође учествовао у церемонији полагања венаца на Гроб Незнаног војника у Александровској башти . Клекнуо је, исправио траке на венцу од скерлетних ружа, погнуо главу и минутом ћутања одао почаст погинулим. Цвеће на Вјечну ватру положио је и министар одбране. Манифестација је настављена свечаним дефилеом почасне гарде и оркестра испред народног спомен обележја војничке славе. Поред тога, председник је положио цвеће на обелиске градова хероја, као и на спомен-знак у част оних који су одликовани почасним звањем „Град војне славе“.

Владимир Путин је на Дан сећања и туге посетио и Музеј победе на Поклонној брду у Москви , где се упознао са пројектом Лица победе и запалио свећу код споменика Ожалошћена мајка. У исто време обилазио је изложбе „Верни завету” и „Битка за Москву. Прва победа!

Експозиција „Заветима Верне”, коју је председник прегледао, један је од нових изложбених пројеката Музеја победе. Више од 1.000 прича о херојима Великог отаџбинског рата и специјалних операција учитано је на информационе додирне панеле. Њихови подвизи су представљени у паровима – по принципу сличности . На екранима у сали приказани су и документарни материјали (извјештаји и интервјуи са борцима), које је музеју предало 15 ратних дописника који раде у зони СВО.

Прочитајте још:  Вакцинисани олимпијски и светски шампион умро од ковид-а 19!

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *