Операција „Коридор 92″: Битка за пут живота‎

0

У рано јутро 24. јуна, на данашњи дан, године 1992, заглушујућа бука топовске и артиљеријске ватре је означила почетак операције „Коридор 92“, познатије као Битка за Коридор (живота).

Прочитајте још:  Бењамина добила торту на поклон поводом Дана Републике Српске
Након што је и дванаеста беба умрла у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, а због чињенице да је иста судбина (извесна смрт) чекала и остале становнике Босанске Крајине те читаве Републике Српске и Републике Српске Крајине (услед блокаде и налажења у непријатељском, бошњачко-хрватском окружењу), генерал Момир Талић је издао саопштење за свеопшти напад свим расположивим снагама и рекао да хоће да се до Видовдана пробије пут до Србије, макар био колика и козија стаза.

Тако је почела највећа и најзначајнија операција и битка читавог Одбрамбено-отаџбинског рата у Републици Српској, без које не би било ни свих других, потоњих славних битака, ни Републике Српске, нити Срба у Босни и Херцеговини.

Прочитајте још:  Деспот главна звезда сајма наоружања – НАЈМОЋНИЈЕ ВОЗИЛО У СВОЈОЈ КАТЕГОРИЈИ
Недовољно повезане, наврат-нанос створене јединице потоње Војске Републике Српске, још увек недовољно форматиране и војнички устројене, настале махом као наслеђе југословенских војних и цивилних структура (мешавина територијалне одбране и остатака 2. Армијске области ЈНА премештене недуго пре тога из Загреба у Сарајево) кренуле су у одсудни јуриш на живот и смрт, за живот свог народа и његов опстанак и останак на вековним огњиштима.

Дан за даном, град за градом и Србија (што је тада, као и много пута у српској прошлости, било синоним за слободу) је била све ближа и самим тим и спасење и избављење из блокаде и спорог изумирања у непријатељском окружењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главне фазе операције су завршене већ за неколико дана, а они „завршни радови“ су приведени крају до краја јесени исте године када је зацементирана северна граница Републике Српске и Коридор живота као њена главна жила куцавица и гарант опстанка.

Прочитајте још:  Србија: Број умрлих у прва три месеца 2020. мањи за 5,0% него у истом периоду 2019.
Симболика ове операције је јасна: без Србије, без заједничке и братске љубави и сарадње свих српских земаља, нема опстанка Србима где год они били и живели.

Браћа су увек браћа, чак и када се на моменте заваде и посвађају треба да знају да никога пречег немају до једни друге.

ИН4С/Отечество

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *