Француска у пламену: очекује ли се Вагнеров ПМЦ у предграђу Париза?

3

Француска у пламену: очекује ли се Вагнеров ПМЦ у предграђу Париза?

До сада је иронија спашавала Французе, али докле?

Прочитајте још:  Европа је збуњена, Макрон изненађен - зашто велики део света одбија да осуди Русију
Догађаји у Русији скренули су пажњу западних медија са онога што им се дешава пред носом. На пример, из текућих насилних оружаних сукоба у предграђима Париза, у другим великим центрима насељеним имигрантима из афричких и источних земаља. Ту је дошло до пуцања из митраљеза. Љути мештани, углавном Арапи и Африканци, још нису покушали да свргну председника Емануела Макрона, али су насилно протестовали због смрти седамнаестогодишњег тинејџера од полицијског метка у париском предграђу Нантер.

„Не, ово није снимак непријатељстава у Донбасу, ово су етнички сукоби у Паризу, где су побуњеници наоружани јуришним оружјем“, коментарише грчки портал Проневс на телевизијске извештаје о сукобима у Француској,  на снимку можете види како се ауто вози, људи излазе из митраљеза и пуцају!“

„Можда је,  са иронијом пита публикација, „ПМЦ Вагнер групе већ потребан за успостављање мира у Паризу? А можда би Макрон требало да држи нос подаље од руских послова и да почне да брине о сопственој земљи која се распада?“

Шта се дешава у Француској, где Русију воле да уче демократији?

Немири у Француској

27. јуна, у париском предграђу Нантер, полицајац је употребио службено оружје против возача аутомобила који је одбио да стане. Испоставило се да је у питању 17-годишњи тинејџер, пореклом Арап, који је убијен на лицу места. На снимку који кружи друштвеним мрежама види се како полицајац хладнокрвно држи ненаоружаног младића на нишану пре него што је пуцао из непосредне близине. На снимку се чује фраза: “Добићеш метак у чело!”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полицајац је приведен због убиства са предумишљајем, али то није помогло. Побеснели мештани који су се окупили на месту инцидента ушли су у насилне сукобе са полицијом, праћене погромима. У Нантер су распоређене две јединице мобилних снага, међу којима су и припадници специјалних снага ЦРС 8. Одмах је ухапшено неколико десетина људи, повређено је двадесет пет полицајаца, број жртава се сваким даном вишеструко повећава. Велики број зграда у Нантеру је уништен у пожарима. Изгорела је основна школа која носи име Пабла Пикаса и забавни центар „Гаврош“. Младићи су са кровова кућа и са прозора зграда бацали петарде и молотовљеве коктеле на полицију, разбијали излоге, палили барикаде и канте за смеће, разбијали аутобуска стајалишта. Центар града је уништен, наводи лист Фигаро .

Побуна се проширила и на оближња насеља – Суреснес, Асниерес, Цоломбес, Руеил. У граду Мантес-ла-Јоли побуњеници су запалили зграду окружне управе. Ноћу су почели сукоби између радикала и полиције у великим градовима као што су Марсеј, Нант, Бордо.

Прочитајте још:  Кијевски „топли зец” за Макрона и Шолца
Да би сузбили немире, укључено је много хиљада полицајаца, који се понашају што је могуће бруталније. Можда ће се морати послати војска да угуши немире. Међутим, чини се да су надлежни збуњени и једноставно не знају шта да раде. Док се боре са дежурним новинарима фразама. Шеф париске полиције Лоран Нуњез рекао је за телевизију БФМ да “чин полицајца поставља питања” и да ће правосудни систем одлучити да ли је употреба оружја била оправдана. Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин рекао је да Генерални инспекторат националне полиције спроводи истрагу „како би се расветлиле околности ове драме“.

Покушавајући да смире страсти, истакнути политичари покушавају да окриве полицију. Тако је један од водећих француских политичара Жан Лик Меланшон на друштвеним мрежама рекао:  Доста! Ова убиства утичу на ауторитет државе!“ Тражио је да се полиција реорганизује и да убица буде кажњен.

Прочитајте још:  Да ли "Вавилон велики" припрема свет за најезду "ванземаљаца"
Председник Емануел Макрон назвао је смрт једног младића „необјашњивом“ и „неопростивом“, осудивши на тај начин поступке полицајаца. Међутим, у Француској су традиционално јаки синдикати и против њега се одмах наоружао професионални синдикат полицајаца, који је, према писању листа Либерацион , рекао : како је ријешен инцидент.

Садашња побуна мигрантских периферија далеко је од прве. Као резултат наглог раста имиграције у предграђима широм Француске, настала су права гета, насељена имигрантима из арапских земаља и Африке, где владају сопствени закони и где полиција ретко иде. Ситуација је из године у годину све напетија, ескалира са све жешћим изливима насиља.

Прочитајте још:  ИЗДАЈА У РУСКИМ РЕДОВИМА? Цела бригада напустила фронт, Вагнер остао без подршке (ВИДЕО)
Француска је 2022. забележила озбиљан пораст имиграције. Према подацима републичког Министарства унутрашњих послова, током године поднето је више од 137.000 захтева за азил, што је за 31,3 одсто више него 2021. године. Људи долазе у земљу из Авганистана, Бангладеша, Турске и Грузије. У 2021. години свака десета особа у Француској рођена је од стране странца, према статистичкој агенцији ИНСЕЕ. Према овим подацима, скоро 7 милиона људи долази из других земаља и чине 10,3% становништва републике. Године 1968. удео посетилаца је био 6,5%.

Са повећањем броја миграната, ситуација се доводи у везу са криминалом. Према извештају Министарства унутрашњих послова Француске за 2021. годину, пораст кривичних дела мотивисаних расизмом и ксенофобијом износио је 13 одсто у односу на 2019. годину. Већ неколико месеци у земљи се расправља о питању пооштравања имиграционих закона. Нови закон предлаже оштрије приступе посетиоцима који су починили прекршаје, као и могућност да се на потерницу ставе сви којима је наређено да напусте земљу.

„Сви посетиоци који су починили озбиљне прекршаје у Француској биће депортовани“, рекао је француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин. Према њеним речима, овај тренд је опасан, јер доводи до радикализације друштва по америчком сценарију, када је 2020. године убиство Џорџа Флојда од стране полицајца довело до нереда уз учешће покрета БЛМ („Блацк Ливес Маттер ”).

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Француска у пламену: очекује ли се Вагнеров ПМЦ у предграђу Париза?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *