И ПОСЛИЈЕ МИЛА – МИЛО: Српским организацијама из буџета ЦГ ни мрвице!

0
дпс

Мило Ђукановић (EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

И ПОСЛИЈЕ МИЛА – МИЛО: Српским организацијама из буџета ЦГ ни мрвице!

Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе донео је Одлуку о расподјели средстава за финансирање пројеката за подршку активностима из члана 36, став 1, закона о мањинским правима и слободама за 2023. годину. Од 187 пројеката који су се нашли на листи, мање од 2 % укупних средстава је додијељено српским организацијама.

Српски национални савјет Црне Горе, као кровна организација српског народа у Црној Гори, се поводом Одлуке Фонда обратио саопштењем за јавност које преносимо у цјелости:

„Директор Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе Емир Дацић потврдио је Одлуку Комисије за вредновање пројеката број 956/23 од 27.6.2023. године о расподјели средстава за финансирање пројеката за подршку активностима из члана 36, став 1, Закона о мањинским правима и слободама за 2023. годину, у износу од 1.410.000,00 евра за 187 пројеката.

Овом Одлуком, по зна који пут, елимисани су најважнији пројекти српских организација који се годинама успјешно баве очувањем националног, културног, језичког и вјерског идентитета српског народа у Црној Гори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Црна Гора-Србија 0:2 наши навијачи запалили НАТО заставу (видео)
Одлука Комисије да се одбије подршка пројектима српским организација, коју потврђује директор Фонда, образложена је недостављањем детаљног Извјештаја о утрошеним средствима за претходну годину, иако је директор Фонда на захтјев српских организација одобрио продужење крајњег рока за реализацију пројеката до 01.08, односно 01.09.2023. године са којом је документацијом упозната и Комисија за вредновање пројеката.

У расподјели за 2023. годину подијељено је 1.410.000, евра, од чега су препоручене српске организације добиле мање од 1% а неке, наводно српске, сасвим непознате, које се наводно баве питањима српског идентитета још толико. Сва друга средства подијељена су солидарно бошњачким, албанским, муслиманским, хрватским и ромским организацијама што је већ постала вишегодишња пракса.

Овакав однос према српским организацијама, које је у складу са Законом о мањинским правима и слободама препоручио Српски национални савјет као изузетно важне, није неочекиван. Такав поступак се наставља у континуитету од времена сатанизације српског народа и промјене Закона о мањинским правима и слободама, који је више пута мијењан искључиво на штету српских организација.

Државне институције Црне Горе из времена владавине Демократске партије социјалиста и мањинских националних заједница настављају да својим одлукама отворено дискриминишу српски народ, без наде да ће се у том односу било шта промијенити.

У Фонду за остваривање људских и мањинских права запошљено је више десетина људи и нема ни једне особе српске националности. Исти је случај и са Комисијом за вредновање пројеката, па се стога није чудити негативном односу према српским пројектима.

Српски народ и елиминисане српске организације, иза којих стоје најбољи резултати, немају институционалну подршку своје матичне државе јер је Црна Гора већ дуги низ година прекинула све билатералне односе са Републиком Србијом, такође немају подршку ни својих политичких представника јер ни они немају равноправан третман у расподјели власти у којој из необјашњивих разлога не могу учествовати, што повлачи несагледиве последице по српски народ. Насупрот њима Србе грађанске опредијељености више интересује позиција мањинских народа, који се у континуитету непријатељски понашају према припадницима српског народа, него обезбеђивање равноправности и исправљање неправди према сопственом народу.

Прочитајте још:  КО ПРЕЛИВА НОВАЦ ИЗ БУЏЕТА У ПРИВАТНЕ ЏЕПОВЕ? Компанија повезана са Вучићем и Малим под лупом
Упркос свим неправдама Српски национални савјет ће активно наставити залагање за очување идентитета српског народа у Црној Гори и неће дозволити да се очигледна дискриминација према српском народу готово по свим питањима ревалитизује, закључује се у саопштењу које потписује предсједник Савјета др Момчило Вуксановић.

Српска24.ме

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *