“Гардијан”: Зеленски ће морати да размени територију за мир

0
хитлера, украјине, израела, зеленски

Володимир Зеленски (Фотографија © Гетти Имагес / Цхип Сомодевилла)

Украјински председник Владимир Зеленски можда ће бити приморан да преговара, па чак и да размени територију за мир, уколико му тренутна контраофанзива не донесе продор, понестане му залиха оружја, стигне нова зимска енергетска криза, а подршка западне јавности додатно опадне.

Ово верује Сајмон Тисдејл, амерички уредник “Гардијана”, који тврди да су тајни, неформални преговори САД и Русије већ у току.

 

Да је Украјина чланица НАТО-а, као што је обећано пре петнаест година, “све ово” се, како Тисдејл приговара, не би ни дешавало.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Чак и сада, Бајден одбија да оде даље од појачаних, дугорочних безбедносних обавеза. Риши Сунак неодређено каже да је Украјина заслужила место у НАТО-у. Француски председник Емануел Макрон покушава да иде у оба смера, као и обично. Немачки поуздано безобразни канцелар Олаф Шолц неће ни разговарати о чланству Кијева док се рат не заврши”, констатује Тисдејл.

 

Он наводи да то “неразумно” ограничава НАТО акције – све због западноевропских страхова да би изазвани Путин могао да нападне Запад.

 

Избегавање подела око чланства Украјине и Шведске, јако је важно за Алијансу, тврди “Гардијанов” аутор. Још је важније, сматра, да све земље НАТО-а у потпуности схвате шире импликације украјинског неуспеха да одбију руске нападе.

 

“Ако би се то десило, источна и централна Европа, нордијски регион и Балкан били би дестабилизовани. НАТО би био приморан на трајни рат. Међународно право би било урушено. Кини би био направљен преседан у односу на Тајван. Украјина би практично била подељена. А ликујући Путин и његова банда, бежећи од правде, били би слободни да све то поново ураде, тамо или негде другде”, љутито предвиђа Тисдејл.

Прочитајте још:  Личи на СВО: Украјина тражи од РТЦГ да промени логотип

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *