Терориста Курти опет Србе назива фашистима

1
Аљбин Курти

Аљбин Курти

Терориста Курти опет Србе назива фашистима.

Прочитајте још:  Вучић у Давосу опет потура Рио Тинто
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти уверен је да је своју конструктивност и креативност исказао кроз различите предлоге, а један од њих је модел за заштиту Срба, инспирисан моделом из Хрватске. Узгред, Србе са севера Косова и Метохије назвао је фашистима.

„Не можете ставити запрегу испред коња, тако што ће изабрати овај посебан споразум“, био је његов одговор на више питања у интервјуу Би-Би-Сију са упозорењима о очекивању да испуни преузету обавезу од прије 10 година.

Насупрот томе, Курти захтева да се спроведе цео споразум из фебруара ове године.

На више питања о томе да ли га забрињава то што његови најближи пријатељи и најважнији савезници мисле да греши и да су му увели санкције, Курти је остао на истој „линији“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На опаску да је потребно да се уразуми, рекао је да чини најбоље што може, али наводи: „Не могу да предам демократску земљу овој фашистичкој милицији на северу“.

Да ли игра опасну игру?, једно је од кључних питања које му је новинар поставио.

Курти је рекао да су Сјеверна бригада и Цивилна заштита биле веома активне.

„Прво, у застрашивању Срба, а потом и српских кандидата који су хтјели да учествују на изборима, а онда и у нападу на косовску полицију, новинаре, а прије свега војнике НАТО-а 29. маја“, одговорио је Курти.

На опаску да је одлучио да сву кривицу пребаци на „своју српску мањину са Косова“, те да то међународна заједница тренутно не види на такав начин, Курти је то негирао.

„Ја никада нисам кривио српско мањинско становништво. Они чине четири процента становништва на Косову, али сам ја кривио двије специфичне организације и такође Београд који их контролише“, напоменуо је Курти.

О порукама ЕУ и САД

На подсјећање новинара да га је недавно европски изасланик Мирослав Лајчак подсјетио на хитну потребу да деескалира ситуацију, те питање које је потом услиједило – да ли је спреман да то и учини, Курти је одговорио потврдно.

„Наравно, ја сам и понудио превремене изборе за северне општине што је прије могуће. Морамо да имамо примењену владавину закона, да бисмо имали поштену и отворену кампању прије слободних и демократских избора“, рекао је Курти.

Прочитајте још:  У Србији ухапшен агент Зеленског Андреј Наумов
Подсетивши га да није послушао савет САД и европских партнера, као ни Велике Британије, новинар га је питао зашто је то учинио.

„Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља је 23. јуна, заједно са нашим директором полиције Газмендом Хоџом, одржао конференцију за медије на којој су изложили сву муницију и наоружање, укључујући и зоље, које су конфисковали у колима са београдским таблицама, који припадају Сјеверној бригади, али које припада и српској жељезници – јавном железничком предузећу. И на тој конференција за медије министра унутрашњих послова саопштено је да ће од владе затражити да се ове организације прогласе терористичким. Да ја то нисам урадио, прекршио бих свој закон и морао бих да занемарим податке наших безбједносних сектора и обавештајне службе“, објаснио је Курти.

На опаску да су га и савезници, прије свега САД, опоменули да не проглашава споменуте групе терористичким, односно да је било каква одлука требало да претходно буде координисана у тесној сарадњи са најблискијим међународним партнерима Косова и да не повлачи једностране потезе, уз питање зашто се оглушава од оваквих међународних упозорења својих америчких пријатеља, Курти је рекао да он и његова влада редовно координишу и са ЕУ и са САД.

„Али морам да поштујем и да примењујем уставност и правни поредак и законитост Републике Косово. Ја сам премијер Косова јер је Косово република. Пет дана прије него што смо донели овакву одлуку са којом смо ове две организације прогласили терористичким, они се нису противили оном што ћемо да урадимо. Дакле, ми заиста координишемо, али то не значи да се све вријеме слажемо о свим питањима“, казао је Курти.

О насиљу над Србима

Услиједило је питање: „Срби кажу да на сјеверу оперишете у та четири српска етничка града ваше земље са парамилитарним полицијским снагама. И они кажу да имају јасан доказ; цитирам чланак из српске штампе, за пребијање и мучење Срба и њиховим мјестима. Они су изнијели и име појединца – Ненада Орловића, који је снимљен са кесом преко главе, са голим торзом, пребијен. То су слике, за које Срби кажу да су кружиле међу косовским полицијским снагама које су се хвалиле злостављањем Срба. Шта ц́ете да урадите поводом тога?“

„Од десет ових насилних екстремиста који су ухапшени, један је случај прекорачења дужности полицајца, који је одмах суспендован, али на другој страни, на све наводе су мој министар правде и унутрашњих послова послали писмо господину Борељу, да шта год смо урадили, било је у потпуности у складу са процедурама и складу за законима Косова и он је у то и уверен“, одговорио је Курти.

За речи српског председника Александра Вучића да се Балкан, односно Косово, налази на раскршћу – да ли ће превагнути мир или избити рат и да то зависи само од једне особе а то је управо он, Курти је одговорио да га Вучић „сваког дана напада по неколико пута“.

„Али, Косово је прозападна демократска земља. Дакле, ми смо про НАТО, про ЕУ, про САД, Србија је на другој страни, веома сврстана уз Кремљ. Он то каже, али једноставно, ради се о лажним оптужбама“, тврди Курти.

О условима за деескалацију

Новинар га је прекинуо рекавши:

„Али ЕУ, НАТО, САД, ваши најближи пријатељи, говоре вам да треба да предузмете кораке и да деескалирате ситуацију, а једну ствар, више него иједну другу желе од вас да урадите, а то је да испуните обећање које је Косово дало прије десет година, и дозволите српском становништву у вашој земљи да формирају ову Заједницу српских општина која би могла да представља своје интересе у вашој земљи. Ваша је земља обец́ала прије десет година. Ви сте одбили да испуните. Зашто?“.

Прочитајте још:  Ухапшен нападач на српску децу на КиМ, нападач припадник шиптарске полиције
У одговору се Курти поново окренуо ка Београду, оптуживши српску престоницу да је „преко ЗСО хтео да спроводе своју политику територијалног етнонационализма“, што је, по њему, у Босни и Херцеговини резултирало Републиком Српском.

Прочитајте још:  Гроздановић: Косово је изнад сваке материјалне вредности, то је наш крст
Потврдио је да су његови претходници пре десет година потписали овај споразум, па потом и технички 2015, да би потом рекао оно што стално понавља – да је баш тај споразум пао на испиту тзв. Уставног суда Косова.

Није ипак споменуо то да је исти суд нагласио да се ради о међународно преузетој обавези, већ да су 23 члана тзв. косовског устава прекршена.

„Они су мала мањина. Зашто сте толико престрашени њима? Упоређујете их са РС у БиХ, али Срби тамо чине 30 одсто, овде чине четири или пет процената! Зашто сте толико престрашени?“ упитао га је новинар.

„Ми нисмо уплашени, ми смо само ревносни, јер их Београд користи да не признају Косово и да траже поделу Косова“, одговорио је Курти.

О формирању ЗСО

Тврдећи да је конструктиван Курти је рекао како је спреман да се састане са српским председником, али да је Вучић тај који 22. јуна није хтео да се са њим састане.

„Моја конструктивност и креативност исказана је кроз различите предлоге“, додао је он.

Креативност је доказао тако што је предложио модел инспирисан решењем Срба из Хрватске. Још каже да су Срби са тим срећни.

На више упорних питања о томе да ли га забрињава то што његови најближи пријатељи и најважнији савезници мисле да греши и зашто су му пријатељи увели санкције, Курти није мењао одговоре.

Прочитајте још:  Крвави усташки пир у Пискавици
И заиста, рекао је новинар, „они су толико уверени да ви гришите, и да треба да се предомислите, увели су вам санкције – Косову“?

„Ове санкције немају никакве везе са споразумом из 2013, јер је тај споразум дио 39 споразума које су потписали моји претходници и који су, ако су валидни, и обавезујући према члану 10 Основног споразума који сам постигао са председником Вучићем у Бриселу и онда имплементациони анекс у Охриду. Не можете ставити запрегу испред коња, тако што ће изабрати овај посебан споразум“, каже Курти.

Хрватски модел за Србе

На опаску новинара да Срби неће ићи на изборе док не добију ЗСО, и да ако им он то не да, и да распише изборе, Срби на њих неће ићи, са питањем: Имате ли решење које може да реши овај проблем, Курти је одговорио:

„Понудио сам им модел који је Србија већ прихватила у Хрватској. Хрватска је успешна прича, као чланица НАТО и ЕУ“, рекао је Курти, пренео је Коссев.

Спутњик/Борба.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Терориста Курти опет Србе назива фашистима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *