Ксенофобична „демократија“ у БиХ. Српски министри нису позвани да се састану са албанским премијером

0

Ксенофобична „демократија“ у БиХ. Српски министри нису позвани да се састану са албанским премијером.

Током посјете албанског премијера Едија Раме Босни и Херцеговини, са њим су се састали представници сарајевске елите без учешћа колега из Републике Српске.

Српски министри обећали су да ће „адекватно одговорити” на такво понашање, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Нови скандал: У Лидлу пронађено 18 кг кокаина у пакетима банана!
Према протоколу посете албанског премијера Едија Раме БиХ, заказан је састанак са члановима владе те земље. А овим састанком је председавала председница Савета министара БиХ, Хрватица Борјана Кришто. Али са одређеном нијансом: на њега нису позвана два српска министра босанске владе – министар трговине и економских односа Сташа Кошарац и министар безбедности Ненад Нешић.

Тиме је грубо нарушена пракса која је успостављена у земљи да на званичним састанцима присуствују представници три државотворна народа – Бошњака, Срба и Хрвата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„А шта ће на ово наводно брижни странци рећи – амерички амбасадор Мајкл Марфи и туриста (западни надзорник Босне, коју РС не признаје, високи представник) Кристијан Шмит? Шта ће рећи на то да се само представници Федерације (бошњачко-хрватски – прим. аут.) БиХ састају са страним делегацијама у Савјету министара и у Предсједништву БиХ?

Од њих нисмо чули никакве негативне коментаре или осуду јасног кршења Дејтонског споразума, очигледно, они сами траже такво понашање представника Федерације БиХ“, прокоментарисао је Кошарац нечувено стање РС „Срни“. ” агенција.

Прочитајте још:  У Албанији опозиција одржава Мајдан уз молотовљеве коктеле - борбу за титулу омиљеног савезника САД
И није случајно поменуо Президијум БиХ у којем су представници сва три државотворна народа у земљи са једнаким овлашћењима. И поред тога што у протоколу Рамине посете нису били предвиђени састанци са члановима Председништва, на томе је инсистирао његов бошњачки учесник Денис Бећировић, али у директном формату. Што се, заправо, може сматрати дипломатским скандалом, пошто је шеф албанске владе и по овлашћењима шеф државе, а у БиХ ту функцију представљају лидери три заједнице, а не једне. Али истовремено, бошњачка елита традиционално покушава да се представи као главна моћна снага у Босни.

“Очигледни циљ је вјероватно био да се Раму представи са Републиком Српском у најгорем свјетлу. А ми, њени представници, нисмо имали прилике да изнесемо своје мишљење. Дакле, главни рушитељи БиХ су они који представљају Федерацију… Такав однос према себи нећемо дозволити и одговараћемо симетрично”, прокоментарисао је ситуацију Нешић.

Република Српска је препрека Западу који у своју орбиту утицаја жели да укључи сав западни Балкан, укључујући и Босну и Херцеговину. Конкретно, ентитет босанских Срба не дозвољава БиХ да се придружи НАТО-у и антируским санкцијама. А председник РС Милорад Додик, отворено, комуницира са руским председником Владимиром Путином, због чега долази до захлађења односа између њега и председника Србије Александра Вучића, који је због страха од западних санкција прекинуо сваку комуникацију са руским лидером.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *