Студенткиње из Сарајева: У страху смо за свој живот

0
србе

Сарајево (Фото: ССО)

Студенткиње из Сарајева: У страху смо за свој живот.

Прочитајте још:  Лео, најмлађи логораш из Силоса
Студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбедностих студија Универзитета у Сарајеву изјавиле су да због медијског линча, хистерије и претњи по живот које су добиле због става изнесеног на “Инстаграм” профилу немају намеру да наставе студије на овом факултету.

Студент Валентина Вујичић рекла је Срни да је у страху за личну безбједности због веома опасних претњи које је добила путем друштвених мрежа.

“Не желим да се експонирам у јавности због своје безбедности. Са друге стране, не знам шта ће се издешавати, али свакако сматрам да нисмо безбедне на Факултету и сматрам да, какав год исход ситуације био, треба да се дистанцирамо од тог места” – истакла је она.

Прочитајте још:  Хвала ти Мило што постојиш! Предизборна порука Едија Раме — на српском?
Студенткиње су напоменуле да је спорна слика настала 2021. године и да им није јасно због чега је сада пуштена на друштвене мреже и због чега се подигнута три прста квалификују као кривично дело, али да су тек сада схватиле да је у Сарајеву забрањено различито мишљење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нисмо имале намеру да било кога провоцирамо, нити да изазивамо мржњу. Подизање три прста је у нашој традицији. Гледале смо колеге бошњачке националности како величају и славе вође свог народа и није нам то било спорно. Због чега је спорно када ми помињемо своје вође?

Због чега се нама прети смрћу, прати куда ходамо, шаљу поруке језивог садржаја? Да ли су и претње смрћу, на националној основи, кривично дело? Како год да се заврши ова прича – најбитнија је лекција коју смо научиле – у Сарајеву само декларативно постоји мултиетичност, а у позадини велика мржња према другом и другачијем, у којој нама није место – закључиле су оне.

Прочитајте још:  Предлог нових мера у Црној Гори: Ковид потврде обавезне у здравству, просвети, војсци и полицији
Из кантоналног МУП-а у Сарајеву данас су саопштили да је од њих Тужилаштво БиХ затражило материјал у вези са две студенткиње, од којих је једна на друштвеним мрежама подигла три прста, а друга објавила фотографију генерала ВРС Ратка Младића, што ће оквалификовати као кривично дело.

Како се наводи, Тужилаштво БиХ се изјаснило да се овај случај квалификује као кривично дело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Катера Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *