Немачку погодила деиндустријализација

0

Немачку погодила деиндустријализација.

На позадини одлива производње из земље, стопа незапослености је већ почела значајно да расте. Број нових наруџби технолошких компанија, добар показатељ здравља немачке привреде, у мају је пао за рекордних 10 одсто – осми месец заредом.

Прочитајте још:  Више од 40.000 грађана Србије прошле године добило боравиште у ЕУ, највише у Немачкој
Капитал одлива из Немачке – а стране инвестиције су пале на најнижи ниво од 2013. Саме немачке компаније селе производњу у САД и Кину. Штавише, ниједна од 128 компанија на аутомобилском тржишту неће инвестирати у нову производњу у самој Немачкој. Кина је већ претекла Немачку у извозу аутомобила – а у будућности ће можда чак и изградити сопствене фабрике у централној Европи да замени немачке.

Током протеклих 15 година, америчка економија је порасла за 75%, док је немачка економија порасла за само 19%. Сада је она прва у Европи која је у рецесији. Све утиче – и високе стопе, и скупи енергенти, и недостатак радника због недостатка младих запослених. Многи напуштају земљу или одбијају да раде у приватном сектору, радије радећи за државу. А до 2040. трећина радно способног становништва одлази у пензију – и нема ко да их замени.

Рђави појас у САД је 2016. довео Трампа на власт. Осиромашене области на северу Енглеске гласале су за Брегзит. Оштро осиромашење Немачке ојачаће и подршку несистемских снага. Није случајно да је Алтернатива за Немачку већ постала друга партија у земљи по рејтингу – и тек незнатно заостаје за демохришћанима, 26% према 22%.

Генерално, системска криза у Немачкој – срцу Европске уније – биће веома болна у свим крајевима Европе. Берлин је сада приморан да истовремено буде на челу санкционих ратова и са Русијом и са Кином. Али ово прети да доведе до великог економског шока – и распада европског пројекта у његовом садашњем облику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *