Шиптарска полиција ометала рад српских новинара у Липљану

0
шиптари

шиптари

Шиптарска полиција ометала рад српских новинара у Липљану.

Удружење новинара Србије /УНС/ са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије изразило је протест зато што је тзв. косовска полиција забранила новинарима српских редакција снимање кућа из којих су током литије и обиљежавања славе Свети врачи у селу Крајиште, код Липљана, пуштане националистичке пјесме, којима се провоцирају Срби.

Прочитајте још:  Треба ли очекивати нову ескалацију почетком новембра у Србији?
У току литургије и литије око цркве, из оближњих албанских кућа чула се гласна музика којом су мјештани Албанци провоцирали Србе повратнике и вјернике окупљене у храму, саопштено је из УНС-а.

Када су новинарске екипе покушале да сниме кућу из које је са разгласа пуштана музика, припадници тзв. косовске полиције су их спречавали у томе.

Новинар портала “Грачаница онлајн” и дописник телевизија “Прва” Ана Марковић рекла је за УНС да тзв. косовска полиција није дала новинарима да сниме кућу из које су пуштане националистичке пјесме које величају Адема Јашарија и такозвану ОВК.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– `Шефе, не смеш да снимаш, то је приватна кућа` рекао нам је један од полицајаца, а потом руком показао да камере окренемо на другу страну – рекла је Марковићева.

Прочитајте још:  "Неутрална" Швајцарска тражи од Србије да не блокира "Косово"
Сниматељ “КиМ радија” Бојан Ћирковић истакао је да су их полицајци легитимисали док су узимали изјаве испред цркве од присутних.

– Пришао је униформисани и полицајац у цивилу. Питали су нас за који медиј радимо, који су још медији присутни и то записали – објаснио је за УНС Ћирковић.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије истичу да је у јавном интересу снимање људи и објеката из којих се крши јавни ред и мир, без обзира у чијем је власништву објекат.

Ова новинарска удружења су упутила позив да престану притисци на новинаре српских редакција и да им се омогући несметано обављање новинарског посла.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије траже од међународних и косовских институција да се утврди одговорност полицајаца који су спречавали новинаре да раде свој посао.

Катера Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *