Шиптарски несташлуци замарају чак и њихове немачке покровитеље

0
Аљбин Курти

Аљбин Курти

Шиптарски несташлуци замарају чак и њихове немачке покровитеље.

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарачин осудио је поступке кабинета косовског „премијера“ Аљбина Куртија.

Немачком представнику се није допало репресивно деловање албанског режима у северним српским енклавама Косова.

Прочитајте још:  Прозападна опозиција се посвађала и пре уласка у парламент!
Док је Аљбин Курти добијао свакодневна упозорења из Вашингтона и Брисела током последњих неколико месеци због својих агресивних акција на северу Косова, немачки званичници и дипломате су углавном ћутали или су критиковали „обе стране“, наводи КосовоОнлине.

Штавише, немачки „амбасадор” на Косову Јерн Роде је пре месец дана рекао да Немачка ни са ким нема тако јаке дипломатске односе као са Косовом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тим више је изненађивала недавна изјава Зарачина, у којој је јасно ставио до знања да је одлука косовске „владе“ да смањи присуство албанске „полиције“ у северним српским општинама покрајине за 25 одсто само мали први корак ка деескалацији. И да не испуњава захтеве ЕУ за потпуни прекид присуства „Специјалних полицијских снага Косова“ на северу.

Поред тога, навео је да је формирање Заједнице српских општина кључно за међународну заједницу и истакао да Срби на северу “буквално страдају” због настале кризе.

Прочитајте још:  Опозиција се придружила притиску на Вучића да ослободи Куртијеве полицајце
Таква промена у реторици немачког представника, који је члан немачке владе (што значи да је став који је он изнео званичан став немачког руководства), сугерише да Берлин, следећи Брисел и Вашингтон, учини не желе да стварају ново жариште напетости на Западном Балкану.

Запад се и даље залаже за одвајање Косова од Србије, али уз формално очување демократских мултиетничких принципа у региону. На позадини напетости свих снага у рату са Русијом у Украјини, њему уопште није потребан хаос у позадини.

И ако је у почетку Берлин покушавао да игра самосталну игру на Западном Балкану, барем не осуђујући антисрпске акције Аљбина Куртија, сада је, у позадини неуспеле контраофанзиве Украјине, изгубио жељу да шта би могло да повуче додатне трошкове и ризике.

До ове године српске општине на северу Косова имале су своју аутономну самоуправу, своју полицију, судове, а оружане албанске структуре су ту могле да продру само уз дозволу окупаторског контингента НАТО Кфора.

Прочитајте још:  Специјалци НАТО-а на Косову и Метохији
Међутим, крајем маја, лидер албанских сепаратиста Аљбин Курти, косовски „премијер“, послао је своје наоружане борце у северне енклаве Лепосавић, Звечан и Зубин Поток да подрже политички пуч. Током последњег, након резултата избора на којима је учествовало око 4% становника севера, градоначелнике српских општина сменили су Албанци. То је изазвало масовне протесте Срба у косовским енклавама.

Након преговора између специјалног представника ЕУ за Косово Мирослава Лајчака и „заменика покрајинског премијера“ Бесника Бислимија, потписан је споразум о деескалацији на северу покрајине. Први корак ових споразума било је повлачење 25 одсто албанског полицијског контингента са територија северних општина и одређивање датума реизбора за ово лето.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *