Приштина удара на кључни стуб опстанка Срба на Косову и Метохију

0

(Фото: Reuters/Hazir Reka)

Приштина удара на кључни стуб опстанка Срба на Косову и Метохију.

Прочитајте још:  Британски агенти обилазе барикаде на северу Косова и Метохије
Одлуком градоначелника Северне Митровице Ердена Атића заустављена је изградња станова за социјално угрожене особе, али и зграда основне школе, као и зграда Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Оваквом одлуком нанет је велики ударац како грађанима Косовске Митровице тако и младим људима који на приштинском Универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици годинама уназад остварују велике резултате у области знања и науке.
„На нашем Универзитету се школује и образује више од 9.000 студената. Око 65 одсто студентске популације, чине студенти који живе на територији Косова и Метохије, док осталих 35 одсто долази из централне Србије, али и из Републике Српске, Црне Горе и Северне Македоније. Оваква одлука свакако да је удар на све младе, а не само на студенте. Многи студенти који дођу из других средина остану да живе и раде у Косовској Митровици и након завршетка студија и ту стварају породице“, каже у разговору за Спутњик Немања Бишевац са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Прочитајте још:  Неронско зло у походу против хришћанства: Највећа битка у Украјини – ако униште УПЦ, следећа је СПЦ
Он оцењује да оваква одлука Атића указује на жељу приштинских власти да се прекине сваки вид повезаности са Републиком Србијим.

„Послата је јасна порука да све што има везе са Републиком Србијом и српством мора да се уништи од стране привремених институција у Приштини. Право на образовање је једно од основних људских права, а нашим младима се то ускраћује. На нашем Универзитету студирају и студенти других националности, а међу њима и Албанци. Једини смо мултиетнички универзитет на целој територији Косова и Метохије. Постижемо завидне резултате на свим пољима, како студенти, тако и сами факултети који су носиоци и сарадници многих великих пројеката широм Европе“, подсећа Бишевац.

Два стожера опстанка – школа и Клинички центар

Прочитајте још:  Сретомиру из Прибоја предложили да конкурише за директора, онда тражили 7.000 €
Он је мишљења да овакви удари нису случајни јер се зна да је стожер опстанка Срба на овим просторима управо школа и Клиничко-болнички центар Косовска Митровица.
„Косовска Митровица, али и цео север Косова и Метохије живе од универзитета. Слободно могу да кажем да су наш Универзитет са комплетним образовним системом и КБЦ Косовска Митровица два стуба опстанка Срба на Косову и Метохији. Али не смемо да заборавимо да је поред наше зграде, стопирана и изградња школе, као и изградња социјалних станова за људе који имају троје и више деце. Јасна је намера власти у Приштини да на северу Косова и Метохије буде што мање Срба, али већ сада можемо да кажемо да ће свих 1.770 кревета, колико износи смештајни капацитет нашег Студентског центра, бити попуњени нашим студентима и ученицима и у наредној школској години“, са поносом констатује Бишевац.
Прочитајте још:  Петковић одговорио Ховенијеру: Знамо где су границе на КиМ, то су границе Србије
Он на крају поручује да овакве одлуке неће утицати на истрајност Срба у борби за останком на својим огњиштима.
„Неће нас њихове одлуке поколебати у нашој истрајности и борби за наше боље сутра. Наставићемо да образујемо наше младе, али и још јаче и више да улажемо у њих и да им омогућимо најбоље могуће услове у овим ненормалним околностима које Приштина намеће“, закључио је Бишевац.
Теодор Атанасијевић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=DxzaanBkN8g

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *