Срби не желе у ЕУ и НАТО, противе се антируским санкцијама и затварању руских медија

1

Срби не желе у ЕУ и НАТО, противе се антируским санкцијама и затварању руских медија.

Социолошко истраживање које је спровео часопис Нова српска политичка мисао показало је да се тежње српске елите и српског народа не поклапају увек.

Ово је пренело српско издање радија „Спутњик“, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

Часопис Нова српска политичка мисао (Нова Српска политичка мисао) спровео је традиционалну телефонску анкету о темама од виталног значаја за становнике земље. У Србији без Косова и Метохије интервјуисано је 1.100 испитаника.

На питање „Да ли подржавате улазак Србије у ЕУ” – 46,7 одсто испитаника одговорило је „не”, 43,7 одсто – „да”, а још 9,6 одсто је било уздржано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање “Да ли подржавате улазак Србије у НАТО?” –  Негативно је одговорило 84,6  % испитаника, док је само 9,4% било за улазак земље у Алијансу. Истовремено, 6% испитаника је рекло да нема мишљење о овој теми.

На питање „Да ли подржавате увођење санкција Русији због рата у Украјини?“ – 79% је одговорило да је против, само 10,9% испитаника је дало позитиван одговор, а скоро исто толико – 10,1% није се определило за свој став.

Прочитајте још:  Играње са ватром
На питање „Да ли сматрате да и у Србији треба применити праксу затварања и забране руских медија, као што се то ради на Западу?“, 83,9% је било против такве мере, 7,8% је одговорило потврдно, а 8,3% % уздржаних.

Занимљиви резултати добијени су и у одговорима на питање: „ Ко је, по Вашем мишљењу, највише крив за сукоб у Украјини?“ Само 13,4% окривило је Украјину за рат који је у току, 10,9% Русију, док је 60,7% навело НАТО као кривца  .

Анкета је показала да се тежње српске владајуће елите и мишљење српског народа не поклапају у свему. Тако владајућа елита земље улазак у ЕУ назива једним од главних циљева, а више од половине становништва Србије то не жели.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срби не желе у ЕУ и НАТО, противе се антируским санкцијама и затварању руских медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *