Ликвидирано 17.888 свиња у Србији због афричке куге – зараза постала регионални проблем

1

Pixabay

У Србији је до сада на укупно 1.068 газдинстава на територији 32 општине, код домаћих свиња потврђено 1.569 случаја афричке куге свиња, од којих су 782 животиње угинуле.

Како су саопштили из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у зараженим газдинствима извршена је еутаназија 17.888 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.

Реч је о Пчињском, Браничевском, Поморавском, Подунавском, Моравичком, Јужнобанатском, Борском, Средњебанатском, Зајечарском, Сремском, Шумадијском, Јужнобачком округу и округу Град Београд.

До сада је, у овој години, на територији 24 општине Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Браничевског, Поморавског, Зајечарског округа и Града Београда потврђено укупно 337 случаја афричке куге код дивљих свиња.

Број извршених активних надзора на дан 27.07.2023. године је 307.118 а број ПЦР испитивања 12.388, саопштено је из Министарства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потребно заједничко дјеловање БиХ, Србије и Хрватске у борби против афричке куге

У Брчком је у четвртак одржан скуп о проналажењу хитног решења за сузбијање афричке куге свиња која је постала регионални проблем.

Усаглашена је потреба за заједничким деловањем БиХ, Србије и Хрватске како би се болест ставила под контролу, јер стручњаци сматрају да ће се свињска куга највише ширити уз слив реке Саве.

Помоћ ће бити затражена и од Европске комисије.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић рекао је да је неопходно заједничко деловање БиХ, Србије и Хрватске према Европској комисији, Светској здравственој организацији за заштиту здравља животиња и ФАО-у у смислу тражења новчане помоћи у санирању штете настале услед појаве афричке куге и без заједничког деловања влада ових земаља нема победе над овом болешћу.

Прочитајте још:  Не дају народу Србском да Христову истину шири

Бошковић је подсетио да је Влада Републике Српске донела одлуку о интервентном откупу свиња различитих категорија по утврђеним откупним ценама које су исте као у Хрватској.

Директор Управе за ветеринарство Србије Милош Петровић рекао је да овај проблем афричке куге утиче на економију држава, изразивши наду да ће данашњи састанак допринети бољој синхронизацији и заједничким корацима у борби против ове заразне болести.

Директорка Управе за ветеринарство и сигурност хране при Влади Хрватске Татјана Карачић рекла је да је први случај афричке куге свиња у Хрватској регистрован пре месец дана на подручју Гуње и Дреноваца, и да је у борби против ове болести кључна континуирана сарадња три земље и државних служби за ветеринарство.

“Епидемиолошка истраживања и изолација вируса показали су да је то идентичан вирус који циркулише целим овим подручјем – од Грчке, Бугарске, Србије до Хрватске, тако да једино заједничким приступом и снагама можемо успешно деловати”, рекла је она.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ликвидирано 17.888 свиња у Србији због афричке куге – зараза постала регионални проблем

  1. Овом акцијом се Вучић придружио у борби против животиња односно против људи и намерно изазивају несташицу а самим тим и глад . Вучић грчевито жели да буде примљен у западни клуб, клуб сатане. Изговор није лош можда и поверује неко.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *