Од Беча, преко Хитлера, до НАТО-а: Аустроугарска објављује рат Србији

0

Оригинални документ телеграма, којим је Аустроугарска 2014. године објавила рат Србији, налази се у Државном архиву Аустрије, а Унеско је 2015. године, на предлог Архива Србије, донео одлуку о упису телеграма у Међународни регистар “Сећање света”.

 

У телеграму послатом 28. јула, који је означио почетак Великог рата, писало је и следеће: “Будући да Влада Краљевине Србије није на задовољавајући начин одговорила на ноту од 23. јула 1914. године, коју је уручио аустроугарски посланик у Београду, царска и краљевска влада је принуђена да се сама побрине за очување својих права и интереса и да, у том циљу, прибегне оружаној сили. Према томе, Аустроугарска сматра да се од сада налази у стању рата са Србијом.”

 

Tелеграм је председнику српске владе Николи Пашићу уручен у хотелу “Европа” у Нишу, истог дана, 28. јула.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Почетак Великог рата

Објава рата је уследила месец дана после убиства аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, 28. јуна 1914. године у Сарајеву.

 

Телеграм, којим је Србији објављен рат, упућен је 28. осмог јула по грегоријанском календару, који је примењиван у Бечу, односно 15. јула по јулијанском календару, који је коришћен у Београду. Телеграм је послао министар иностраних дела Аустроугарске гроф Леополд Бертолд.

 

Овај датум, 28. јул 1914, данас се сматра за почетак Великог рата.

 

Копију телеграма и његову садржину први пут у Србији објавила је “Политика”, на 14. годишњицу почетка рата, 29. јула 1929. године, на петој страни.

 

Занимљиво је да се у оригиналном телеграму налазио и део реченице који је прецртан плавом оловком, а који гласи: “(…) а нарочито с обзиром на то да су српске трупе већ напале један одред Царске и Краљевске војске у близини Ковина.”

Прочитајте још:  Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

 

Ово је била ноторна неистина, јер српска војска пре објављивања рата није напала аустроугарске трупе.

 

Рат је почео наредног дана

Дипломатска нота о објави рата, послата из Беча преко Будимпеште у Београд, одмах је прослеђена Врховној команди Српске војске у Крагујевцу, а потом и председнику српске владе Николи Пашићу у Нишу.

 

Никола Пашић је, заједно с министрима, државном касом, архивом, уметничким збиркама и другим драгоценостима, 25. јула 1914. године евакуисан из Београда у Ниш, а Ниш је до 16. октобра 1915. године био ратна престоница Србије. Пресељење је уследило након одлуке регента Александра Карађорђевића од 25. јула 1914. године, да се Влада Краљевине Србије, Двор и Народна скупштина преместе из Београда у Ниш.

У тренутку када му је предат телеграм, Пашић је био на ручку у једном нишком ресторану са руским изаслаником Василијем Николајевичем Штрандманом. Председник Краљевске владе Србије прочитао је садржину документа, прекрстио се, истог тренутка прекинуо ручак и отишао у зграду Моравске бановине (која је сада зграда Универзитета у Нишу), на десној обали Нишаве.

 

Пола сата касније, Пашић се са балкона обратио народу и саопштио да је Аустроугарска Србији објавила рат.

 

Рат је почео већ сутрадан, 29. јула 1914. године.

 

Велика дипломатска борба

Пре објаве рата, а после убиства престолонаследника принца Фердинанда у Сарајеву вођена је велика дипломатска борба.

 

Пошто је 23. јула барон Владимир фон Гизл уручио српској влади ноту Аустроугарске, у европским дипломатским круговима је сместа оцењено да то није обична дипломатска нота, већ ултиматум, који Србија не може да прихвати. Аустроугарска је ноту послала уз сагласност и на подстицај империјалне Немачке.

Прочитајте још:  Интензивна дипломатија, Милијана Балетић: Од БРИКС-а, преко ШОС-а до НАТО катаклизме!

 

Треба рећи да је српска дипломатија учинила све да Србија избегне ратни сукоб. У одговору на дипломатску ноту, условно је прихваћено девет од укупно десет аустроугарских захтева. Међутим, није прихваћен захтев из тачке пет, у којој се захтевало мешање аустроугарских органа у истрагу о атентату на територији Србије и учешће и вођење судског поступка, јер би то представљало кршење Устава и суверенитета Србије.

 

Српска дипломатија је тада предлагала мировно решење, тако што би спор био изнет или пред “велике силе”, или пред међународни суд у Хагу.

 

Барон Гизл је преузео одговор Србије 25. јула 1914, у 18 часова, прочитао га и саопштио да су “дипломатски односи између Аустроугарске и Србије прекинути”, а свега три дана касније објављен је рат.

 

Ни први, а ни последњи ултиматум Србији

То није први, а свакако ни последњи ултиматум Србији.

 

Како је за РТ Балкан својевремено изјавио историчар Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије: “Србија се суочавала са више ултиматума некадашњих и садашњих великих сила, а то је почело још 1909. године, када је морала да прихвати аустроугарску анексију Босне и Херцеговине.”

 

Неколико година касније, по окончању Првог балканског рата, велике силе су се успротивиле тежњи Србије да преко луке Драч изађе на Јадранско море. Србија је, у замену за албанско приморје, добила простор данашње Северне Македоније, што је на концу довело до сукоба са Бугарском и непосредно утицало на избијање Другог балканског рата.

 

 

 

Поменућемо овде још два примера: онај од 27. марта 1941, који је за Југославију значио улазак у Други светски рат, и злогласни ултиматум из Рамбујеа, који је Србији 1999. године упутио НАТО.

Прочитајте још:  Лукашенко: САД распирују рат на Косову, покушавају да изврши притисак на Србију

 

Два дана након потписивања споразума о приступању фашистичком Тројном пакту, део војске је извршио државни удар, сменио југословенску владу и раскинуо споразум, а ту одлуку је на улицама Београда подржало неколико стотина хиљада људи.

 

“Хитлеров поредак је био антируски, антијеврејски, антипољски и антисловенски, и у њему није било места за Србе”, сматра историчар Милош Ковић, додајући да је мартовски пуч у Београду успорио нацисте и већ планирану инвазију на Совјетски Савез, чиме је СССР добио драгоцено време.

 

На неки начин, то се поновило и са савременом Русијом, која је, “током побуне Срба против новог светског поретка 90-их, увидела његов прави карактер”, додао је Ковић.

 

Занимљиво је да се и после 107 година, извесне ствари готово дословце понављају.

 

У време када је Србија трпела огромне политичке притиске, високи представник за Босну и Херцеговини, аустријски дипломата Валентин Инцко је управо 23. јула 2021. – истог датума када је Аустроугарска 1914. године уручила ноту Србији – забранио “негирање геноцида у БиХ.”

РТ

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *