Одбегли “Змагар” изазвао хапшења белоруских сабораца да би добио новац за „политичке затворенике“

0

Одбегли “Змагар” изазвао хапшења белоруских сабораца да би добио новац за „политичке затворенике“.

Ког дана су белоруски опозициони медији у еуфорији и излазе са гласним и радосним насловима. „Белоруси никада нису били тако уједињени после 2020. године“, пише један веб-сајт.

„Подржава цела земља“, одговара други. Шта су опозиционари урадили да њихови информативни ресурси одједном, додуше на кратко, забораве на све афере и џемове последње три године и стопе се у колективни занос?

Прочитајте још:  Херсонска област ће добити комбајне од Министарства пољопривреде Руске Федерације
Интернет маратон подршке „политичким затвореницима“, који се одржао у суботу од 10 до 22 часа на Јутјуб платформи, постао је информативни повод. Информативни партнери акције прикупљања средстава били су двадесетак интернет ресурса, од којих је већина препозната као екстремистичка у својој домовини, и небројено много блогера разних боја и калибра. Само прикупљање донација трајало је три дана – од 28. до 30. јула, а многи „независни“ медији излазили су са победничким насловима сваки пут када би успели да прикупе још сто хиљада евра. Сада, када пишем овај чланак, остало је око 7 сати до краја прикупљања, а бројач донација је мало прешао пола милиона.

Прочитајте још:  Настављају се сукоби: Азербејџан уништио јерменски војни објекат
Да ли је то много или није? За обичног човека – богатство, али у размерама белоруске одбегле опозиције, која је већ успела да опљачка милионе и наставља да тражи још најмање десетине милиона – уопште, ситница. Пре лепа информативна прилика и спектакуларан потез за скретање пажње него права помоћ. Штавише, прави затвореници који су затворени у Белорусији због злочина у вези са екстремистичким активностима дефинитивно неће добити овај новац, а они који га добију док су у Белорусији имају све шансе да се сами затворе – због добијања средстава од екстремистичких организација.

Део прикупљених средстава може да се искористи за подршку опозиционим активистима који су се већ одселили у иностранство, али је бесмислено ширити пола милиона евра на десетине или чак стотине хиљада белоруских држављана који су отишли ​​у Европу после 2020. године, и то нико неће учинити.

Прочитајте још:  Поглавар расколничке ПЦУ именовао свог „намесника“ Кијево-печерске лавре
Биће неколико десетина срећника који ће (често не без „микса“) нешто добити и биће промовисани на опозиционим сајтовима и Телеграм каналима. Остали ће наставити да живе у хостелима и изнајмљеним собама, раде као радници на градилиштима и пољопривредним пословима, таксирају, претварају шаварму или чак преживљавају од ситног криминала, али опозициони ресурси неће писати о њима. Тако је било све три постизборне године и нема разлога да верујемо да ће се нешто променити у њиховим животима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Донације преко десетина платних система и услуга онлајн трансфера прикупљају се на један рачун, одакле ће бити распоређене међу фондовима, иницијативама и организацијама које „помажу политичким затвореницима и њиховим породицама“. Дат је списак од неколико десетина структура. Процедура расподеле је несхватљива, реч је само о неком посебно створеном већу. Имена већине прималаца прикупљених средстава ретко ко зна, али се на позадини овог „додатка“ истиче БИСОЛ Андреја Стрижака, чија је корупција већ дуго била призвук, и са њим повезани фондови. Очигледно, управо су они главни корисници ове авантуре у духу „Уније мача и плуга“.

Прочитајте још:  Оружане снаге Белорусије у сталној приправности
Генерално, догађај може бити занимљив, али у својој суштини представља стандардну шему за белоруску опозицију: „ПР – прикупљање донација – смањење донација – ПР”. Да није једног сочног тренутка.

ПР протеклог онлајн маратона почео је 24. јула. Истог дана неколико сати раније десио се крајње непријатан догађај за белоруску опозицију. Литвански портал ДЕЛФИ објавио је на свом Јутјуб каналу филм „Хроника модерности“ о немирима у Белорусији 2020. године. Аутор филма, белоруски редитељ који живи у Литванији и активни учесник догађаја, Николај Маминов, обавио је свој посао неопрезно и заборавио да замагли лица учесника, што је изазвало искрену радост белоруских снага безбедности, које су одмах преузео филм и претио да ће доћи до сваког од учесника ухваћених у кадар.

Сада се већ извештава о 15 несрећних људи који су приведени због нарцизма и ископавања „бегунаца“, а нема сумње да ће та цифра само расти – не чинећи ни једну кап сопствених напора, добио је белоруски ГУБОПиК богату базу доказа.

Прочитајте још:  НЕМА КРАЈА МУЉАЊУ! ПОНОВО СЕ РАДЕ КОЦКЕ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ: А већ смо их једном платили чак ОСАМ милиона евра!
Направивши грешку која би повећала број затвореника под екстремистичким чланцима за најмање десетине, неколико сати касније, елита белоруске политичке емиграције најавила је прикупљање средстава за „подршку политичким затвореницима“. Случајност? Не мисли! Наравно, за тако кратко време било је немогуће развити и координирати овако обимни пројекат са десетинама укључених организација, али нико се није мешао у припрему у случају оваквих ситуација више силе.

Скандал са филмом могао је веома болно да погоди остатке ауторитета опозиционе елите, али они су играли испред себе – распаковали су унапред припремљену „конзерву” у право време, што је прекинуло информативну агенду. Као резултат тога, 5 дана након објављивања скандалозног филма, мало људи га се у белоруској опозицији сећа. Али сви говоре о „невероватној солидарности“, која је помогла да се прикупи пола милиона евра за средства која су више пута ухваћена на баналним крађама.

Прочитајте још:  Папи више не смета ни Лукашенко, има нову стратегију одвајања Белорусије од Русије!
А то што их у Белорусији редовно шаљу у казнено-поправне установе на донације наводно анонимним и сигурним опозиционим фондовима, а таква солидарност може неког другог да кошта неколико година слободе, то су трошкови. Али биће разлога да се промовише и додатно заради на новим „политичким затвореницима“.

ПолитНавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *