САД су увеле санкције руководству Републике Српске

2
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

САД су увеле санкције руководству Републике Српске.

Канцеларија за контролу стране имовине Министарства трезора САД (ОФАЦ) увела је санкције руководству Републике Српске БиХ.

Прочитајте још:  Мексичка полиција „позајмљује” шпијунски софтвер нарко-картелима
Санкционисани су српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић и министар правде Милош Букејловић.

Како јавља дописник ПолитНавигатора, разлог за увођење санкција било је усвајање закона у Републици Српској према којем се на њеној територији стављају ван снаге одлуке Уставног суда БиХ. Што, према формулацији Американаца, „смета примену Дејтонског мировног споразума“.

Прочитајте још:  БРИТАНЦИ КРУЖЕ ОКО ДЕЧАНА: Срби у Гораждевцу узнемирени, Кфоровци постављали чудна питања о великој светињи
Санкције се примењују на сву имовину и „интересе у имовини“ погођених појединаца који се налазе у Сједињеним Државама, а такође замрзавају све субјекте који су у директном или индиректном власништву, појединачно или заједно, за 50 процената или више једном или више појединаца на списак санкција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође забрањује сваки допринос или пружање средстава, добара или услуга од стране или у корист било које особе која је под санкцијама. Или примање било каквог доприноса или обезбеђивање средстава, добара или услуга од било које такве особе.

Прочитајте још:  Немачка запретила: Увешћемо дажбине САД у случају санкција против „Северног тока 2“
Усвајање закона РС да се одлуке Уставног суда не примењују на територији републике је, сматрају Американци, акција која угрожава стабилност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и „тешко- освојио мир на основу Дејтонског мировног споразума“.

„Ово понашање додатно угрожава будућност земље и њену успешну интеграцију у евроатлантске институције“, рекао је подсекретар америчког трезора за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Е. Нелсон.

Подсјетимо, актуелни предсједник Републике Српске Милорад Додик два пута је пао под санкције САД – 2017. и 2022. године.

„Упркос радњама високог представника да укине закон, Додик је потписао закон 7. јула 2023. године. Данашња именовања се заснивају на претходним америчким санкцијама и визним рестрикцијама које су осмишљене да помогну да појединци који подривају демократске процесе или институције буду одговорни. Ове акције су део ширег напора америчке владе да промовише мир, стабилност и функционално демократско управљање у региону Западног Балкана“, наводи се у саопштењу америчког Министарства финансија.

Прочитајте још:  Плаћеници у служби Оружаних снага Украјине: крвави траг НАТО казнитеља
Подсетимо, раније је смењен и последњи српски судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић  . Раније је Уставни суд одлучио да ради без учешћа судија из Републике Српске.

Према Дејтонском мировном споразуму, Уставни суд земље требало би да буде формиран по следећем принципу: двоје судија су Бошњаци, две судије су Хрвати, две судије су Срби, плус три европске судије које именује Европски суд за људска права.

Прочитајте још:  Руско Министарство одбране тврди: САД стварају структуре за биоистраживање у офанзивне сврхе
Тиме су одлуком да се раде без судија Републике Српске повријеђена уставна начела земље.

Уставни суд Босне и Херцеговине традиционално ради на одузимању суверенитета Републици Српској. Посебно је доносио одлуке о преносу његових државних и војних земљишта, шума и акумулација у Сарајево, забрањених симбола и обележавању Дана Републике.

Прочитајте још:  Отворено писмо Србина са Илиџе градоначелници Града Сарајева Бењамини Карић
Као одговор, Скупштина босанских Срба, Народна скупштина РС, прогласила је неважећим одлуке Уставног суда на својој територији.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “САД су увеле санкције руководству Републике Српске

  1. САД ДЕЖУРНИ „КРИВАЦ“ ЗА САНКЦИЈЕ!

    САД су увеле санкције руководству Републике Српске, јер неке одлуке органа Српске, према формулацији Американаца, „смета примену Дејтонског мировног споразума“. Да, шије им га Ђуро, а не недоклепани Јенки. Чудо САД није увео још увек санкције Србима са севера КиМ, јер им понестаје храна, лекови и слично због забране Куртија да се допремају наведени елементи из Србије, а тиме се не угрожава битисање Срба на својим огњиштима, а с друге стране угрожава се стабилност, суверенитет и територијални интегритет КиМ по замисли америчког мезимца Куртија. Овим се показује да САД и Курти немају душу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *