Америка открила шта је понуда која Србију треба да преведе жедну преко воде

0

Америка открила шта је понуда која Србију треба да преведе жедну преко воде.

Џефри Ховенијер, амбасадор САД на тзв. Косову, изјавом да је Косово суверена и демократска држава, као и да је Српска листа партија „етничких Срба“ на независном Косову, до дна је открио шта је политика његове земље, а шта је понуда која треба да Србију преведе жедну преко воде.
Овако некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић коментарише изјаву Џефрија Ховенијера, који је, подсећамо, поручио да САД не сматрају Српску листу српском политичком странком, већ, како је рекао, странком етничких Срба на Косову.
Прочитајте још:  САД се добровољно заклињу на верност Сатани
Ховенијер је нагласио да питање о ставу Вашингтона да је тзв. Косово само по себи независна држава не би требало да се поставља, као и да се тачно знају његове границе – северно од Косовске Митровице.

Ховенијеровом изјавом компромитује се америчка улога посредника

Према Јовановићевим речима, Ховенијер је амбасадор земље предводнице агресије на СРЈ 1999, чиме су Косово и Метохија насилно отети од Србије и земље главног промотера косовске независности. Из тог угла посматрано, његова изјава није ништа посебно ново; међутим, она је увредљива у тренутку када његова земља покушава да се позиционира као „шампион“ равноправног дијалога између Београда и Приштине, који би требало да доведе до компромиса. А компромис подразумева уважавање легитимних интереса обеју страна.
„То, нажалост, није тачно и амбасадор је то потврдио, а то нам говоре и сви на америчкој страни, укључујући и предлоге које нам упућују да треба извршити нормализацију односа између Србије, умањене за Косово и новог стања на Косову, које Американци сматрају дефинитивним. Изјава њиховог амбасадора не излази из тих оквира, али је негативна зато што компромитује њихов покушај да понуду за дијалог представе на начин који би био компромисан и прихватљив и за нашу страну“, каже Јовановић.
Ховенијерова изјава још је један доказ да Америка нема намеру да попушта у досадашњем ставу према Косову и Метохији, додаје Јовановић уз опаску да не види перспективу у вези са дијалогом Београда и Приштине.

Полазна тачка Америке је да је КиМ независна држава

Према мишљењу спољнополитичког аналитичара и некадашњег дипломате Зорана Миливојевића, Ховенијер у име Вашингтона поручује да из свега што имамо последњих дана, притиска на Аљбина Куртија и тенденције побољшања српско-америчких односа, не треба извлачити закључак да се америчка политика према Косову и Метохији мења.
Кључни циљ Америке је да се косовска државност потврди, а њен став је да све што се дешава на политичкој сцени и на терену а везано за дијалог Београда и Приштине, важи само у условима у којима се подразумева да су Косово и Метохија независна држава, објашњава наш саговорник.
Прочитајте још:  Веровали или не: Сударили се у празној улици у Новом Београду
Ховенијер жели да отклони сваку дилему или илузију да постоје промене у америчким ставовима и да потврди да ће све наредне америчке акције подразумевати Косово као независну државу, као и жељу да српска страна то прихвати
„Са те позиције разговара о даљем политичком решењу, решењу које у основи има нормализацију односа две суверене државе. То је суштина његове изјаве која је уследила после јасних назнака да има побољшања српско-америчких односа и да то побољшање може утицати и на расплет косовског питања и правац који не би значио је Косово независно, посебно када је реч о северу КиМ. И није случајно што говори да је за Америку граница Косова административна линија“, објашњава Миливојевић.
Ставом да је север КиМ саставни део независног Косова Ховенијер отклања недоумице о могућем посебном статусу четири општине са апсолутном српском већином, додаје Миливојевић.
Прочитајте још:  МЛЕКАРИ САОПШТИЛИ: У Србији 78.000 фантомских крава
Србија и даље треба да се позива на међународно право и Резолуцију 1244 – а тако сматра две трећине човечанства. Све своје акције Србија треба да заснива на тим чињеницама, закључује Миливојевић.
У том смислу иде и изјава директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, да Србија добро зна где су јој границе и да су то границе у складу са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244.
Никола Јоксимовић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=JlMTGRrcnzI

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *