Петковић одговорио Ховенијеру: Знамо где су границе на КиМ, то су границе Србије

0
Петар Петковић

Петар Петковић

Петковић одговорио Ховенијеру: Знамо где су границе на КиМ, то су границе Србије.

Прочитајте још:  Подршка Русији и руском народу је на високом нивоу у Србији
Српска листа је избор и глас српског народа која брани националне интересе свог народа на КиМ, а не страних амбасада, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одговорио је вечерас амбасадору Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефрију Ховенијеру да Србија одлично зна где су границе на Косову и Метохији – то су границе Србије у складу са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244.

Ховенијер је раније изјавио да је “Косово за Америку независна и демократска држава, а Српска листа опозициона странка, као и све друге опозиционе партије на Косову, коју не сматрају српском политичком странком, већ странком етничких Срба на Косову“.

Амбасадор је, такође, рекао да САД желе и очекују да Српска листа учествује на новим локалним изборима на северу КиМ и да не треба доводити у питање да ли је Косово суверена држава, а да је Српска листа – опозициона партија, која представља странку етничких Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Видео сам неке коментаре Српске листе након састанка са Габријелом Ескобаром у Вашингтону и желим да истакнем неколико ствари. Први је да САД Косово сматрају независном и демократском државом, а ми смо га од проглашења независности 2008. године признали као суверено. Посао који радимо са Српском листом, као политичком странком Косова, је посао који радимо и са другим опозиционим партијама на Косову“, казао је Ховенијер.

Прочитајте још:  Отимају Србима на северу Косова земљиште за базе албанских специјалаца
Он је истакао и да не би требало да се поставља питање о ставу САД да је Косово, само по себи, независна држава.

“А, то укључује и север Косова, као што сам много пута рекао. Знамо тачно где је граница, северно од Митровице. Желимо да Српска листа игра своју улогу политичке партије на сувереном, независном и демократском Косову. Ми је не сматрамо српском политичком странком, ми је сматрамо странком етничких Срба на Косову. Морамо ово да разјаснимо”, поручио је Ховенијер.

Петковић је у објави на Твитеру реаговао на ставове америчког амбасадора у Приштини и поручио да Србија добро зна где су јој границе.

“Знамо ми добро, амбасадоре, где су границе на Косову и Метохији, то су границе Србије у складу са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244. А Српска листа је избор и глас српског народа која брани националне интересе свог народа на КиМ, а не страних амбасада”, написао је Петковић.

Прочитајте још:  Пророчанства светог равноапостолног Козме Етолског
Подсетимо, представници Српске листе Игор Симић и Славко Симић прошле седмице разговарали су у Вашингтону са замеником помоћника државног секретара и специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

На састанку је пренет став српске заједнице о политички безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, потреби да се поштују потписани споразуми укључујући и договоре о формирању Заједнице српских општина, као и мапи пута за деескалацију ситуације на северу КиМ.

Симић је након састанка изјавио да је без деескалације ситуације на северу бесмислено причати о изборима.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *