СПЦ прославља Светог Илију Громовника

2

Свети Илија

Српска православна црква и њени верници обележавају празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије, у народу названог и Громовник. Сматра се најсиловитијим међу огњеним свецима, па се светкује с огромним страхопоштовањем.

Већ на рођењу, анђели Божји показали су предзнамење Илијиног пламеног карактера и његове богомдане силе огњене. Великим чудесима Илија доказа силу и власт Божју.

Био је међу пророцима који су се на Тавору поклонили сину Божјем на дан Преображења Господњег, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама. Према веровању, Свети Илија није умро већ се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо па се та сцена слика на празничким илинданским иконама.

Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог, па ће се пред крај света опет јавити, да сузбије силу Антихристову.

Од давнина чува се изрека: “Од Светог Илије, сунце све милије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слави се и као крсна слава.

Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. С пропашћу Краљевине Југославије прекинута је ова традиција ваздухопловаца, али је обновљена 1992. године.

Фреска “Гавран храни пророка Илију” дело непознатог сликара, настало у 13. веку, је једна од знаменитости манастира Морача, смештеног на пола пута између Подгорице и Колашина.

На светској изложби у Паризу, 1952. године, ова фреска је проглашена за другу најлепшу на целој планети, а Пабло Пикасо је уврстио у ремек дела светске уметности.

Посебну знаменитост манастира Мораче представља њен живопис. Стари живопис из 1252. године, који је прекривао све зидове главне цркве је сачуван само у ђаконикону, и то у лошем стању. Монументалношћу и снагом израза издваја се 11 композиција из живота пророка Светог Илије.

Прочитајте још:  "Еуфорија није потребна - потребно је покајање"

То је једини познати призор овог циклуса у монументалном средњовековном живопису. Приказано је рођење Светог Илије, а затим се хронолошки ређају сцене из његовог живота.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “СПЦ прославља Светог Илију Громовника

  1. СВЕТИ ИЛИЈА Свака част председницима Александру Вучићу и Стеву Пендаровском и хвала им што су данас подгрејали незаборавно братство међу Србима и Македонцима које се није утихнуло од давнина па све до данас. Желим да све што су данас рекли и мислили да кажу оба председника да се дуплира у корист обе братске државе и оба народа. Честитке Македонцима државни празник, а верницима у Србији и Македонији срећан Свети Илија.

    ИЛИНДЕН Секоја чест на председателите Александар Вучиќ и Стево Пендаровски и благодарам им што се ми денес подгрејале незаборавно братство меѓу Србите и Македонците кое се не е замолчило од одамна па се до денес. Сакам да се што денес кажаа и мислеја да кажат двајцата председатели да се дуплира во корист на двете братски држави и двата братска народа. Честитки на Македонците државен празник, а на верниците во Србија и Македонија среќен Свети Илија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *