Мере министарке здравља додатно ће урушити здравствени систем!

1

Др Даница Грујичић (Фото: Јутјуб)

Српска странка Заветници има поверења у здравствене раднике широм Србије, који су са стручног становишта протестовали против најава министарке Грујичић да се измени Закон о здравственом осигурању који би лекарима опште праксе убудуће омогућио да пацијенту отворе боловање најдуже на две недеље, уместо досадашњих шездесет дана.

Подсећамо да по Закону о раду послодавац и сада има могућност, када сумња у аутентичност спречености за рад, да затражи да комисија испита случај. Уколико се утврди да није оправдано отворено боловање радника, тај радник добија отказ, а против лекара се покреће поступак пред Лекарском комором.

Министарка Даница Грујичић је своје мотиве открила директно оптуживши своје колеге лекаре широм Србије рекавши у интервјуу Политици следеће:

„Привреда је имала велике примедбе на могућност да неко буде на боловању два месеца без провере комисије. Много је чудно да је излечење највећег броја пацијената било баш 58. дана од тренутка отварања боловања. Јасно је о чему се ту ради. Надам се да ћемо успети да спречимо могуће злоупотребе”.

Лекари и шира јавност су се побунили против оваквих квалификација и идеја, па је и сам бивши председник СНС-а Александар Вучић морао да ублажи првобитни предлог министарке Грујичић предложивши „компромисно решење“ да се уместо досадашњих шездесет, дозволи 30 дана за боловање без комисије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта каже струка? Навешћемо једну типичну реакцију лекарске струке.

„Овај период од две недеље мора бити свакако дужи. Губљењем поверења у лекаре који предлажу боловања урушава се здравствени систем, а садашњи предлог о трајању боловања од две недеље доводи до губљења поверења од стране пацијената, чиме се све укупно озбиљно даље урушава целокупни здравствени систем Републике Србије“, стоји у саопштењу Колегијумa Клинике за кардиохирургију у Нишу који је позвао министарку здравља Даницу Грујичић да повуче предлог Закона о дужини трајања боловања у трајању од две недеље -уместо досадашња два месеца.

Прочитајте још:  Европска дама дугиних боја неће да се бави Темељним уговором јер неће да седи са људима који не подржавају содомите

Српска странка Заветници ће свакако гласати против оваквих смањења достигнутих права уколико доће до оваквих предлога измена закона у парламенту, а индикативно је да се овим изјавама Данице Грујичић и Александра Вучића, који се опет у све меша и одлучује у складу са притиском јавности, заправо опипава пулс јавности да ли смо спремни на још радикалније резове у циљу смањења права радника.

У овом случају проблем је то што овакве одлуке могу утицати на урушување ионако начетог здравственог система Србије, што је можда и дугорочни циљ правих предлагача оваквих „уштеда“. Министарка Даница Грујичић је само гласноговорник и (не)свесни инструмент крупног капитала.

Горан Игић,

Члан Председништва Српске странке Заветници

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Мере министарке здравља додатно ће урушити здравствени систем!

  1. НЕБУЛОЗЕ ВОЂЕ

    Министарка Грујичић је на путу да укине боловања која преписују лекари са 60 на 15 дана. Народ се побунио и проблем решио председник ΛV, мимо себе и Устава. Како ствари стоје са надлежнима, може да се деси да се народ не сме разбљевати, а тиме укину боловања. Лекари ће имати мање обавеза, а народ биће здрав као дрен. Здрав народ мање гледа ТВ, већ ради. Поставља се питање ко ће гледати и слушати празне свакодневне беседе председника, а сада и премијерке. Мозгови??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *