Пендаровски осудио заставу Велике Албаније и друге националистичке симболе поводом посете Куртија

0

Пендаровски осудио заставу Велике Албаније и друге националистичке симболе поводом посете Куртија.

Прочитајте још:  Кирил Петков: Кад моја Влада ступи на дужност, Софија ће прекинути опструкцију настојања Северне Македоније да се придружи ЕУ
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски оценио је данас да истицање заставе такозване Велике Албаније и националистичких симбола на скуповима у Тетову и Скопљу, поводом приватне посете Аљбина Куртија, промовише великодржавне шовинистичке идеје и распирује етничку мржњу и нетрпељивост и затражио казне за организаторе.

„Истицање провокативне националистичке иконографије која промовише великодржавне шовинистичке идеје представља распламсавање етничке мржње и нетрпељивости, чиме се недвосмислено нападају основни принципи и вредности (Охридског) Оквирног споразума, као и концепт Македоније као мултиетничке државе”, изјавио је Пендаровски у писаној изјави која је достављена медијима.

Посланик Демократске партије Косова Хисен Бериша рекао је да је намера премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да се наметне као национални лидер и да утиче на унутрашњу политику Албаније и Северне Македоније веома опасна, преноси “Албанијан пост”.

„Тенденција да се наметне као национални лидер и да се наметне у унутрашњој политици у Албанији и у Северној Македонији је опасна”, нагласио је Бериша.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Председнички избори у Македонији: прозападни кандидат поражен
Он је затражио да се приштински лидери понашају исто као што су се албански лидери понашали према “Косову”, пружајући политичку, дипломатску и логистичку подршку.

Бериша је упоредио Куртијеву подршку албанским опозиционим партијама у Северној Македонији, са оном коју је дао бивши председник Ирака Садам Хусеин Палестини 2001. године да би „ослободили” Јерусалим од Израела.

„Куртијеве акције су веома сличне Садаму Хусеину када је штитио Палестинце од Израела. Али сви знамо како је Хусеин завршио”, рекао је Бериша.

Он је нагласио да је тзв. Косово, искључењем из војне вежбе “Дифендер 2023”, изгубило могућност да сертификује војску.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *