Ујак Луке Модрића, мајор војске Српске Крајине

0

Ујак Луке Модрића, мајор војске Српске Крајине.

Јово Допуђ, мајор војске Српске Крајине рођени је брат Модрићеве мајке Радојке Модрић, рођен је у селу Крушево код Обровца 1948. године у српској православној породици.

У периоду рата на простору Републике Српске Крајине био је командант лаке пјешадијске бригаде 7. сјевернодалматинског корпуса српске војске Крајине.

У току рата војевао је више битака и операција против хрватске војске, а најзначајнија је операција Масленица и покушај српске одбране села Ислам Грчки и Кашић који су у потпуности сравњени.

У току операције са простора северног дела Равних Котара прогнано је 10 000 српских цивила, док је укупно погинуло 348, од којих 40 жена. У току хрватске агресије на простор Равних Корара српско становништво је мучено, убијано, гоњено или вођено у хрватске логоре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након неуспешне операције одбране српских цивила на простору Северне Далмације, мајор Јован Допуђ тражио је своју демобилизацију која је након дужег времена прихваћена крајем 1993. године.

У току хашког суђења Готовини сведочио је о агресији хрватске војске, гранатирању цивилних циљева и бројним злочинима.

Прочитајте још:  МИЛОШЕВИЋЕВ БИВШИ САРАДНИК ПРОГОВОРИО "Тачно је, Слоба се сликао са Рокфелером и Ротшилдом, Крајину је дао за Косово!"
Првобитно је одбио да иде на сведочење, на питање зашто одговорио је да има сестру у Хрватској удату за хрвата и да има нећаке, како их воли као своју децу и како себи не би опростио да им направи проблеме. Преговори су дуго трајали, а на наговор Саве Штрбца, отишао је. При повратку у Београд рекао је да је скинуо огроман терет са леђа.

На Допуђа су ударили хрватски пропагандни листови теретивши га за рушење цркве и смрт око 200 цивила. Наравно, ништа није доказано.

Јово је умро 2017. године у Београду и сахрањен на Орловачи, а његова борба за Крајину остала је упамћена у војној историји!

Овај текст остављамо овде, како више никоме не би било чудно кад Лука Модрић пева “Зови, само Зови –

Ој Србијо мати, немој туговати,
зови, само зови, сви ће соколови,
за те живот дати

Срем, Банат и Бачка, три срца јуначка,
зови, само зови, сви ће соколови,
за те живот дати….

Бунт је стање духа

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *