У свету све популарнији заједнички живот без деце: ДИНК парови

0
динк

Canva / Dean Drobot

Две плате, без деце – најпростији је опис за нови ДИНК тренд који све више узима маха како у Америци, тако и у другим деловима света. Тренд је убедљиво завладао и друштвеним мрежама, са преко 247 милиона прегледа снимака брачног живота без деце, док се у међувремену појавио још један, у коме су у главној улози – пси (ДИНКВАД). Иако звучи као модеран термин који тек што се појавио, његова историја дуга је преко 30 година.

Иако је раније било готово незамисливо у браку живети без деце, данашњи миленијалци све чешће бирају да заједно са партнером уживају у путовањима, изласцима, па чак и свакодневним активностима, не размишљајући о потомству и свесно бирајући да немају деце. Ипак, њихова одлука није коначна, а репродуктивно здравље ни на који начин није повезано са начином живота, нити опредељењем.

Први ДИНК парови настали још крајем 80-их година

Иако бисмо могли помислити да је термин ДИНК кованица новог доба настала од енглеских речи dual income, no kids (две плате, без деце), његово прво коришћење забележено је још 1987. године, када се у магазину “Тајм” појавио чланак о томе колика је заправо “цена” детета – у то време, у просечној америчкој породици, за одгајање детета и његово школовање родитељи су морали издвојити и до 100 хиљада долара, што је износ који није могао свако приуштити. Баш тада, појавили су се први ДИНК парови, који су и поред заједничког живота и прихода, ипак бирали да новац уложе у квалитетна путовања и стварање успомена, или пак некретнине или акције на берзи.

Прочитајте још:  Невесињски љекар др Петар Миљанић и његови синови

Овакав стил живота пренео се и на новије генерације, а међу “најрањивијим” категоријама јесу миленијалци, на које се друштво “обрушило” са питањима “Када ће доћи деца” и “Па, како то да је посао важнији од породице”. Ренесанса ДИНК парова, рекло би се, није ништа друго до одговор на притисак окружења и све друштвом наметнуте норме.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Избор је финансијски оправдан

Као резултат живота без деце, ДИНК парови уживају у луксузу који су сами себи створили – они живе у лепо опремљеним становима, одлазе на путовања неколико пута годишње, имају увек најмодерније геџете и скупу гардеробу, а сваки свој корак воле да поделе са пратиоцима на друштвеним мрежама. Постоје и они други, који тврде да је њихов избор финансијски оправдан – уместо да потроше и до 300 хиљада долара, колико је данас потребно за одгајање и школовање детета, они тај новац радије улажу у бизнис или некретнине, који ће им касније доносити пасивни приход и омогућити превремени одлазак у пензију.

Тренд постао виралан, хештег броји скоро 250 милиона прегледа

Захваљујући ТикТоку, тренд је доживео још већу популарност – хештег ДИНК има преко 247 милиона прегледа само на овој друштвеној мрежи, а хиљаде и хиљаде корисника се утркује да креира бољи и занимљивији садржај и прикаже још неки бенефит оваквог начина живота који до сада није виђен. Највиралнији ДИНК ТикТок снимак објавила је девојка по имену Кејт, која описује живот ње и њеног мужа као брачног пара без деце у тридесетим годинама. На снимку њих двоје одлазе у један ланац супермаркета, што је нешто што многе породице раде, али су њихова колица пуна забавних грицкалица уместо само кућних потрепштина.

@engelthang Hi welcome to the DINK vlog we have snacks 🥨🥯🍿🍕#newlyweds #justmarried #dinks #dinkvlog #doubleincomenokids #costcorun #newlywedlife ♬ original sound – Kate | Wedding Tips & Inspo

“Немамо децу коју треба да хранимо, али имамо много новца да потрошимо на посластице”, наводи она.

Прочитајте још:  САД уводе курсеве за идентификацију хомосексуалаца код новорођенчади

ДИНКВАД – без деце, али са псом

Након популаризације ДИНК парова, појавили су се и ДИНКВАД-и – парови који имају дворстуки приход, немају деце, али – имају пса! Они, попут ДИНК-оваца свесно одлучују да у овом тренутку живе живот без деце, али ипак желе неку заједничку одговорност и љубимца који ће им се радовати када се врате са посла. Такође, многи парови свог љубимца посматрају као право дете, правећи им дечје тематске собе, купујући им бројне играчке и славећи им рођендане заједно са њиховим четвороножним другарима.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *