Срби у Албанији: Врака и Врачани

1

Врака је српска општина у сјеверној Албанији у округу Скадра. Регион обухвата насеља смјештена на обали Скадарског језера, неких 7 км северно од града Скадра.Врака је састављена од осам села а сједиште општине налази се у селу Борич . Овај етнографски регион насељавају Срби и Подгоричани (како тамо називају Србе исламске вјере ) и; то је центар српске заједнице у Албанији.

Године 2007. лингвисти Клаус Штајнке и Џелал Илири су радом на терену уврдили тачност навода у литератури из прошлости, о постојању села етничких мањина која говори српским језиком и који припадају Српској националној заједници . У области Скадра постоје следећа села са српском популацијом која говори зетски дијалект српског језика.

Села са искључиво Српским становништвом у општини Врака :

Мали Борич
Велики Борич
Борич
Кула Рашка
Грил
Омара
Котрабудан
Балшићи
Деригнст – Скарско Војводство

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

и Зетска Каменица на Скадарском језеру ,пропојена Албанији 1922 .г.

По књизи Албанског Академика и предсједника друштва историчара Селами Пулахија који је изучавао Садарски дефтер из 1485 са пописом становништва ,поменути академик тврди да на Територији Скадарског санџаката нико није говорио албански језик ,јер тада није ни постојало државе Албаније ( установљена Манастирским конгресом 1912 .г у Валони ) ни албанског језика,већ језик Гегаљонских Малесорских племена, који су још од средњег вијека припадали Кучима – Горња Зета . Selami Pulaha ,Tiranë 1976 .

Академик Никола Вулић- Врачанин ,оснивач Београдског универзитета

Због таквог крајње објективног става Академика Пулахија Предсједник Савјета министара Енвер Хоџа ,доживотни вођа Албанске партије рада савјетовао му је„ да се добровољно повуче са мјеста Предсједника Академије Наука Албаније и друштва историчара ,како не би узбуњивао јавност његовим ненаучним ставовма ,посебно ,академике тзв.Косовске Академије наука и уметности ,која је установљена после усвајања Устава СФРЈ 1974 .г .и наносио зло албанској народности у Дарданији (по Косовским академицима старо име за Косово ) Zeri i Popullit nn 1297 ,s.2 . Селами Пулаха ,није се предао под политичким притисцима Албанских власти и бива смијењен декретом Рамиз Алије ,потоњег Предсхедника Президијума Албанске партије рада „као непријатељ марксистичко – лењинистичке идеје савремене Албаније ” – Arrkiv PPSH ,Tirane 205-23/1977

Прочитајте још:  Милијардери и 4,6 милијарди обичних људи

( наставиће се)

Дејан Д. Бешовић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срби у Албанији: Врака и Врачани

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *