косова , приштине

Курти у кризи због екстазија.

Прочитајте још:  Вучић: Наоружавање Приштине је рушење међународног поретка и резолуције 1244
Док је ведрио и облачио албанском опозиционом сценом на КиМ, вођа ултранационалистичког покрета Самоопредељење Албин Курти обећавао је да ће се обрачунати с криминалом и корупцијом у које је утонуло друштво. Те пароле биле су његов главни адут, уз подразумевани обрачун с косметским Србима, на етничкој и идеолошкој основи. У међувремену нанизале су се бројне афере Куртијеве власти, а врхунац је скорашње хапшење одборника Самоопредељења Бесника Мујеција у Албанији, заједно са још четири особе и са више од 11.000 таблета дроге екстази, која вреди скоро пола милиона евра. Све то озбиљно је нарушило већ пољуљани политички рејтинг премијера привремених институција у Приштини. Некада најоштрији критичар система, очигледно, постао је попут оних које је оптуживао да тесно сарађују с криминалним структурама. Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша оцењује за „Политику” да је Куртијевим доласком на чело власти у Приштини албанско друштво додатно криминализовано.

„То има везе с политиком коју Курти води према Србима на северу КиМ. Он стално говори да су Срби заправо криминалци, а не води рачуна о ономе што се догађа у његовој партији”, истиче Бериша. Подсећања ради, откако је Курти премијер тзв. Косова, десила су се бројна хапшења Срба, међу којима су отмице људи с њихових радних места, неосновано дуго задржавање у притвору, али и премлаћивања и малтретирања приликом хапшења. „Власти неће разговарати и сарађивати с криминалцима на северу, већ ће их ухапсити” и „не питамо Брисел да бисмо хапсили српске криминалце”, зарицао се Курти говорећи да „криминалне банде које спонзорише Србија не презају ни од чега, укључујући оружане барикаде и насилне нападе на полицију”.

Под маском борбе против криминала и корупције, почео је да се обрачунава с голоруким српским народом, што му је обезбедило подршку екстремно оријентисаног албанског бирачког тела. Међутим, спрегу између његове власти и организованог криминала сада му је све теже да сакрије. Одмах након хапшења у Албанији, албанске медије на КиМ преплавиле су фотографије Мујеција и министра унутрашњих послова Џељаља Свечље, али и оне на којима су заједно Курти и Мујеци. Самоопредељење је експресно искључило Мујеција из странке, чиме је Курти покушао да се дистанцира од ове афере. Председник Матице Албанаца Србије, коментаришући овај потез, наводи да се слична ствар није десила у случају озбиљнијих афера, попут оне са амбасадором тзв. Косова у Хрватској Мартином Беришајем.

Прочитајте још:  Син оснивача НВО Крокодил: Мој ћале воли моју музику!
Против њега је косовска агенција за корупцију поднела почетком године кривичну пријаву, а медији су писали да је он од 2019. до априла 2022. године од компаније ГЕН-И добио најмање 1,5 милиона евра, избегавајући порезе. Опозиција у Приштини је тада изнела податак да Курти стоји иза свега и да је од поменуте компаније добио чак 14 милиона евра за предизборну кампању. Када се овакви примери повежу с нарко-афером Мујеција која тресе Приштину, отварају се бројна питања, као што су финансирање Самоопредељења, али и умешаност владајућих структура у производњу и шверц наркотика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Да би неко продао 11.300 таблета екстазија, подразумева да на Косову постоји лабораторија за производњу ове дроге. За то је потребна подршка Министарства унутрашњих послова, косовске обавештајне агенције и премијера”, истиче Бериша. А бивши инспектор обавештајне агенције Косова (АИК) Шкељзен Сопјани, коментаришући за медије на албанском језику хапшење, оценио је да су институције у Приштини биле обавештене о шверцу дроге из Приштине у Тирану и да је њима одговарало да не реагују. „Да су их ухапсили на Косову, онда би ухапсили двојицу ’Косовара’, а не би били ухапшени Албанци из Албаније који су чекали пошиљку”, навео је он, пренео је портал „Репортери.нет”.

Прочитајте још:  Московски суд казнио је Гугл због објављивања видеа Моргенстерна који промовише дрогу
Није поменуо да ли је постајала евентуална сарадња између истражних органа Албаније и тзв. Косова. Указао је на то да је екстази био намењен за продају на албанском приморју и да ову дрогу претежно користе млади људи. Према писању медија на албанском језику, Мујеци и косовски Албанац који је ухапшен заједно с њим неће бити изручени тзв. Косову. Из Државне полиције Албаније поручили су да је ток туристичке сезоне овог лета искоришћен и за трговину дрогом с тзв. Косова у Албанију, а да се наркотици превозе и аутобуским линијама Приштина–Тирана.

Бериша објашњава да је албанско приморје, због гостију из дијаспоре, у овом тренутку добро тржиште за продају наркотика и додаје да је Косово у овом тренутку најорганизованије када је реч о трговини дрогом. Председник Матице Албанаца истиче и да је све ово што се дешава повезано и са изборима на северу КиМ, од којих Курти покушава да побегне. „Он по сваку цену жели да их избегне и да свој мандат доведе до краја. До 1. септембра радна група треба да да предлог како да се реши питање избора председника. Очекује се да ће бити расписани избори 1. октобра”, каже Демо Бериша и додаје да Курти може да натера градоначелнике из редова Самоопредељења да поднесу оставке, али да на то не пристаје Демократска партија Косова (ДПК), која има „градоначелнике” у Звечану и Зубином Потоку. Он подсећа и на изјаву амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера, који помиње формирање ЗСО и да Курти мора да нађе решење у вези с тим.

Самоопредељење као опијум за народ

Прочитајте још:  Малагурски најавио сарајевску премијеру филма и позвао Бењамину Карић на промоцију
Вест о хапшењу Бесника Мујеција готово да је ујединила албанску опозицију на КиМ у критикама премијера привремених институција у Приштини. Аздрен Шаља из Социјалдемократске партије поручио је да је Самоопредељење „опијум за народ”. Међу првима је реаговао и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је питао: „Албине, јеси ли код тужиоца или код Мујеција? Жив био!” Омладина Демократске партије Косова извела је перформанс испред просторија Самоопредељења, носећи транспарент на коме је писало „Једнакост! Правда! Екстази!”, што је алузија на слоган Самоопредељења који је гласио: „Једнакост! Правда! Развој!”

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Курти у кризи због екстазија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *