Регионални ЕУ скуп у Атини: Еди Рама није позван, долази Вучић, да ли ће присуствовати и Зеленски?

1
грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Званичници Европске уније и лидери Западног Балкана присуствоваће неформалној вечери данас у Атини на позив грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, а према сазнањима грчких медија украјински председник Владимир Зеленски могао би се појавити као “специјални гост” јавља “Еурактив”.

Мицотакис ће угостити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, председника Савета ЕУ Шарла Мишела, као и лидере Србије, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, Бугарске, Румуније, Хрватске, као и представнике привремених институција у Приштини.

Према извештајима грчке штампе, овој вечери присуствоваће и украјински председник Владимир Зеленски, иако то није званично најављено.

Дипломатски извори на које се позивају грчки медији сугерисали су да Атина жели да поврати своје лидерство у региону као стуб стабилности, мира и енергетске безбедности.

Исти извори су истакли је важно да се убрза пут региона ка ЕУ, посебно након отпочињања Специјалне војне операције Русије у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, премијер Еди Рама није позван због хапшења градоначелника Химаре Фредија Белерија, оптуженог за куповину гласова за изборе 14. маја.

Уместо тога, Мицотакис је позвао албанског председника Бајрама Бегаја, чија је улога углавном церемонијална и не укључује његово ангажовање у политици или доношење важних одлука.

Грчки медији пренели су да је непозивањем Раме Мицотакис желео да пошаље јасну поруку да је Атина узнемирена развојем догађаја.

Белери, који се кандидовао за градоначелника под заставом мањинске грчке странке повезане са опозиционом коалицијом, ухапшен је под сумњом да је куповао гласове.

У међувремену, главна грчка опозициона партија “Сириза” објавила је саопштење у којем позива Мицотакиса да изнесе конкретне кораке за будућност Западног Балкана у ЕУ.

Прочитајте још:  Расим Љајић: Признајем да сам у једном тренутку хтео да будем председник ФСС, али Бог ме је погледао што нисам

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Регионални ЕУ скуп у Атини: Еди Рама није позван, долази Вучић, да ли ће присуствовати и Зеленски?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *