Србија ради Београд се гради: За Београдске ђаке уџбеници бесплатне, за остатак Србије папрено!!!

1

Pixabay

Бесплатни уџбеници које ће за све београдске основце и средњошколце обезбедити главни град почели су да стижу у школе и дистрибуција ће, како се очекује, бити завршена пре првог школског дана. Ових дана достављачи довозе гомиле спакованих уџбеника различитих издавача пред школска врата. Школски радници уносе хрпе књига, што у рукама, што колицима, па их разврставају по разредима да би комплети били спремни да се уруче ђацима првог септембра.

Све школе се спремају да дочекају ђаке. Пред улазом у Основу школу „Владислав Рибникар” и то главним, из Улице краља Милутина, ових дана затекли смо достављача уџбеника, теткице и домара пуних руку посла док из белог комбија истоварују кесе ђачких књига. „Брже иде кад носимо у рукама него кад пакујемо на колица. За сваки наредни разред све тежи уџбеници”, коментарисали су у радној атмосфери, а и достављач се само насмешио кад су га спремачице упитале да ли је осим бесплатних уџбеника дотерао и неки ранац на поклон за ученике. У више београдских школа за „Политику” је потврђено да су почели да стижу уџбеници које је за ђаке обезбедио град Београд. Негде их је стигло мање, негде више а највећи део испоруке очекују следеће седмице. Истовремено, основним школама и даље пристижу и уџбеници које за одређене категорије основаца на републичком нивоу купује ресорно Министарство просвете.

– Из града је свим престоничким школама стигло обавештење да испорука уџбеника треба да се заврши до 1. септембра, а да је наша обавеза да формирамо комисије за пријем уџбеника, што смо и урадили и сав овај посао око доставе и преузимања књига, очекујемо, биће готов пре него што се ђаци врате у клупе. Такође, нису још стигли баш сви, али очекујемо да ће благовремено стићи, уџбеници које за ученике обезбеђује Министарство просвете. Ђаци којима следују књиге ресорног министарства, по свему судећи, добиће још један комплет који обезбеђује град Београд – објаснио је за наш лист Младен Стевановић, директор најстарије престоничке осмолетке „Краљ Петар Први”.

Прочитајте још:  НБС забранила наплаћивање провизије на донације за борбу против короне

Сви основци а први пут и сви средњошколци у главном граду у новој школској години користиће бесплатне уџбенике, и то потпуне комплете школских књига које су за наставу одабрали њихови учитељи и наставници. На предлог градоначелника Београда Александра Шапића, тако је одлучила градска управа. Идеја да баш сви београдски ђаци добију на поклон уџбенике од града управо се остварује.

– Процедура набавке уџбеника за ђаке основних и средњих школа у Београду иста је као и претходних година. Свака школа бира издавача као и раније, потписују се уговори са издавачима уџбеника и за основне и за средње школе, а једина разлика је у томе што је град обезбедио средства, што ће уџбеници за сву децу бити бесплатни, што ћемо их овога пута ми платити. Сада је на школама и издавачима да спроведу процедуру и нема разлога да не верујем да ће 1. септембра ученике сачекати уџбеници у учионицама или тамо где су их чекали свих претходних година у зависности од школе, како је и раније функционисало – каже Шапић за „Политику”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Средства за ову намену планирана су и обезбеђена буџетом за 2023. годину.

− Град Београд је одлучио да обезбеди новац за уџбенике за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана. Сматрамо да је то изузетно важно, нарочито у септембру, јер за родитеље школараца и деце која се спремају за школу, септембар је финансијски најоптерећенији месец, а касније су то и децембар и јануар када долазе новогодишњи празници. Суштински значајно је да се помогне родитељима, јер одговорна градска управа треба да води бригу о својим грађанима – сматра градоначелник Београда и уверава да ће и убудуће сви ђаци у главном граду добијати бесплатне уџбенике.

Прочитајте још:  "Борац против насиља" тврди да му је забрањен улазак у Србију

 

Миленија Симић Миладиновић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија ради Београд се гради: За Београдске ђаке уџбеници бесплатне, за остатак Србије папрено!!!

  1. Fondacija Alek Kavcic vec nekoliko godina daje besplatno sertifikovane udzbenike, samo se nekoliko skola u srbiji opredelilo za njih. Ovde se vidi koliko je jaka korupcija i mafija. Covek je imao neki patent i naplatio valjda milijardu od neke kopanije i zeleo je da ulozi u nesto korisno, otkupio prava na zavodove udzbenike i dr pisaca i besplatno stampa knjige i salje na kucnu adresu. Imate na net o fondaciji. Meni je jasno zasto skole i direktori nece ali mi nije jasno ZASTO RODITELJI CUTE???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *