Седиште пројекта “велика Албанија” у Приштини, странци га подржавају

0

Скопље (Фо­то EPA-EFE/Ge­or­gi Li­cov­ski)

Посета  Аљбина Куртија Северној Македонији је потврдила да седиште пројекта “велика Албанија” није у Тирани већ у Приштини, а да тај пројекат има своје присталице и у Македонији, да је њихов број већ озбиљан и да државне институције не могу више да затварају очи зарад “мира у кући”, изјавио је председник Демократске партије Срба и једини представник нашег народа у Собрању Иван Стоилковић.

Након недавне Куртијеве посете Тетову током које се вијорила застава “велике Албаније”, Стоилковић је рекао да без подршке међународне заједнице овај пројекат не би могао ни да заживи, а камоли да преживи оволико дуго.

“Следи реприза већ познатих сценарија одиграних при насилном одвајању територије Косова и Метохије од Републике Србије уз благослов дела тадашње међународне заједнице – и ово је неспорно. Спорна је једино улога актуелне међународне заједнице, без чије подршке – отворене или прећутне, свеједно, овај пројекат не би могао ни да заживи, а камоли да преживи оволико дуго”, поручио је Стоилковић за “Вечерње новости”.

Он је навео да је захвалан Куртију који је, како каже, “као нико досад оголио дволичност политике ЕУ и НАТО према земљама Западног Балкана”.

“И не само дволичност. Постоји солидарност код администрација ЕУ и НАТО да никада не преиспитују своје одлуке, чак ни кад време потврди да су биле тотално погрешне и дубоко неправедне, већ од момента њиховог доношења ЕУ чиновници чине све да исте прикажу једино исправним, најперфидније притискајући деценијама потом легално изабране представнике народа у државама кандидатима за чланство у ЕУ да се “усагласе” са истима”, наводи Стоилковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руски дом у Београду: Конкурс за бесплатно студирање на руским универзитетима

Стоилковић је истакао да су код ЕУ и НАТО пожељни само они балкански политичари који су усаглашени са са њиховим ставовима, што доводи до инсталирања нестручних кадрова и корупције.

“Па је тако од балканских политичара “пожељан” само онај ко се “усагласи”, а кога брига за његов капацитет – који се углавном своди на пуко удвориштво горепоменутој администрацији. Таква пракса, у земљама где се укоренила, а Македонија је једна од њих, доводи до инсталирања нестручних и некомпетентних кадрова, корупције огромних размера, невиђеног анимозитета народа према свом државном руководству и безнађа из којег млади беже главом без обзира – посебно они најспособнији који би једино и могли да повуку напред. Оваквим односом, ЕУ је Македонију изложила черечењу суседа, претворивши је у плен бесомучног лова у мутном где се сада тзв. Косово и Бугарска такмиче ко ће више суверенитета и територије да откине од ловине у агонији. Притом, ЕУ и даље глуми, потпуно глува за очајничке вапаје своје жртве. ЕУ је сурово глува и за аргументе македонске стране у спору са Бугарском, иако не постоји други начин да се овај проблем реши достојанствено док исти не буду испоштовани, оценио је представник Срба.

На питање зашто је Курти изабрао баш овај тренутак и место да још једном промовише опасан пројекат, који је претња целом региону, Стоилковић каже да се “Курти ту ништа не пита и не може да бира” и додаје да је он “послат да ово уради пар дана пре заказане седнице македонског Собрања везано за измене Устава којима би Бугари били унесени у преамбулу као конститутивни народ”.

Прочитајте још:  Шиптарске форе! Македонска полиција раскринкала Куртија: “Није било покушаја атентата”

“Пошто силни емисари из међународне заједнице ни најбруталнијим притисцима нису успели да убеде родољубиву македонску опозицију да изврши `харикири` и над својом државом и над собом, морали су да приступе заплашивању и македонског и српског народа овде, дајући нам практично алиби пред гласачком базом да донесемо ту `тешку одлуку`, чиме бисмо практично амнестирали актуелну власт не само од овог, већ и од свих досадашњих погубних потеза којима су довели државу на руб пропасти. Да се разумемо, ово је насушно потребно и Куртију како би своју каријеру лошег глумца у међународном позоришту “држава Косово” завршио овенчан ореолом прекаљеног борца за албанску ствар. Зато је изабран баш Демаћи, да би жртва била сакралнија”, сматра Стоилковић.

Он је казао да је бесмислено очекивати било какву реакцију од македонских власти јер “окосницу актуелне владе у Македонији чине Албанци, без које би се она истог тренутка распала”, али додаје да владе долазе и пролазе, на крају се ипак пита народ, а став македонског народа према Србима и Србији је недвосмислен и никад позитивнији.

“Актуелна Влада Србије, председник и Српска православна црква чине све да се македонском народу олакша да преживи ове, у својој историји сигурно најтеже тренутке – македонски народ и историја ће то сигурно умети да цене”, тврди он.

Стоилковић наглашава да је потребна шира сарадња са Србијом, да су Срби најобразованији народ у Македонији и да би повећање присуства Срба у свим органима и на локалном и на државном нивоу било од заједничке користи.

“Положај Срба у Македонији је регулисан Уставом, основни постулати су постављени, сада то треба надограђивати, за шта су потребни кадрови, средства и много шира сарадња са институцијама из Србије, пре свега из области културе, образовања и регионалних иницијатива. То већ иде својим током и резултати су све видљивији. Иначе, сагласно својој бројности, Срби су најобразованији народ у Македонији, и повећање нашег присуства не само у Собрању већ и у свим органима и на локалном и на државном нивоу биће од заједничке користи”, закључио је једини представник Срба у Собрању.

Прочитајте још:  Ђурђевић одговорила Брнабићки: Премијерка се бави свим и свачим, осим својим својим послом!

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *