Како су Руси постали русофоби? Трагедија успешног разлаза

0

Како су Руси постали русофоби? Трагедија успешног разлаза.

Прочитајте још:  Хоће ли се чути глас светског православља у одбрану канонске цркве у Украјини?
Западна Украјина је данас центар радикалног „украјинизма“, који гура остатак земље ка активној русофобији. Чињенице из недавне прошлости понекад нам говоре да је то „природан“ процес и да се све то могло предвидети.

Али што више улазимо у историјску дубину, све чешће откривамо да радикална расположења имају одређене ауторе и купце. Овде је најиндикативнија судбина источне Галиције – некадашње древне руске земље Рјурикида, која је прво ушла у састав Пољске, а потом – аустријског Хабзбуршког царства.

Прочитајте још:  Украјински војни транспортни авион оборен код Одесе
Нови „власници“ никада нису крили презир према народу и елитама окупираних земаља. А пошто их је било проблематично упознати са сопственом „високом” културом и религијом, „власници” су поступили напротив – неговали су и подстицали сва расположења која су идеолошки све више одвајала локално становништво од староруског наслеђа.

Ова вишевековна политика се показала толико успешном да је Западна Украјина у 20. веку неколико пута помагала у борби против Русије, а 2014. чак је водила кампању против становника Донбаса. Најгоре је што су се овој кампањи укључили чак и историјски проруски региони – Кијев, Харков, Дњепропетровск.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/Наш Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *