Гвоздена рука за чистке и ударе на Србе с КиМ

0
сукоб на космету

сукоб на космету (фото:ФСК.РУ)

Гвоздена рука за чистке и ударе на Србе с КиМ.

Названа креаторком дестабилизације, Гркиња и држављанка Албаније одређује унутрашње и спољашње токове политике Куртија.

Прочитајте још:  Српски репер на линији фронта у Донбасу (видео)
Гвоздена рука из Тиране и владарка из сенке у покрету Самоопредељење – само су неке од реченица које сликовито описују ангажман Дејоне Михаљи у владајућој странци у Приштини. Она је из главног града Албаније, а у Самоопредељењу званично обавља функцију „координатора комитета”. По свему судећи, уз ударе на Србе и државу Србију, њен делокруг рада и овлашћења је велики и унутар саме сцене у Приштини, толики да део албанске јавности на КиМ поставља питање ко је главни у покрету, али и у Приштини – Дејона Михаљи или Албин Курти. „Она је, међутим, наставила да остаје у ’подземљу’ ове странке, избегавајући појављивања пред камерама и видљиви јавни ангажман на Косову”, примећује албански портал „Национал”.

Њено име помињало се и у случају нестанка узорака крви покојног активисте Самоопредељења Астрита Дехарија са Института за судску медицину у Приштини, који је 2016. године извршио самоубиство у притвору. Према писању албанских портала, узорци крви покојног активисте нестали су пошто је Албин Курти дошао на чело привремених институција у Приштини. Буру у јавности је подигло и једно њено појављивање на северу Косова и Метохије с министром унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљом Свечљом, који је познат по свакодневним претњама српском народу и агресивним једностраним одлукама. Поставило се питање у ком својству је она тамо била, пошто није ангажована ни у једном министарству привремених институција у Приштини, као ни у било којој институцији.

А према мишљењу председника Матице Албанаца Србије Дема Берише, Михаљијева је поред Албина Куртија кључна особа у покрету Самоопредељење, и „велики чистач” у странци, али и креатор политике дестаблизације коју спроводи премијер привремених институција у Приштини Албин Курти. И њен задатак је да „чисти по дубини”. „Она је ’одређивач, предлагач, одрађивач’. Предлаже и одређује како и у ком правцу ће се кретати политика странке, али и како ће се понашати према одређеним члановима. Доста људи је због њеног утицаја напустило Самоопредељење”, наводи Бериша за „Политику”. Под њеном директном командом, према писању медија на албанском језику, из покрета су искључени високи партијски функционери с КиМ Шпенд Ахмети, Висар Имери, Аида Дергути, Дардан Сејдију, Дардан Молићај, Хаки Абази и други. То доказује да је њен главни задатак заправо политичка елиминација у странци. Оптужују је да гуши слободу говора у редовима Самоопредељења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Коме смета Република Српска?
Абази је сада самостални посланик у косовској скупштини, а недавно је позвао надлежне институције у Приштини да реагују поводом наводне умешаности Михаљијеве у аферу прислушкивања опозиционих лидера на КиМ. Бериша наводи да је Михаљијева Гркиња и држављанка Албаније. Подвлачи да она одређује токове спољне и унутрашње политике Албина Куртија. Коментаришући наводе медија на албанском језику да она шири исламофобију у покрету, председник Матице Албанаца Србије каже да ово није тачно.

„Опште је познато да је Курти, пре него што је преузео други мандат у влади, имао састанак с турским опозиционаром Османом Анталајем. Анталај је један од радикала, муслимана, био је командант Зеничке бригаде код Алије Изетбеговића и један је од Куртијевих финансијера”, каже Бериша. Према његовим речима, Михаљијева је сарадник и грчке обавештајне службе, а због тога јој је влада Авдулаха Хотија пре седам година забранила улазак на КиМ. Бериша каже да на њу врше утицај немачке и британске обавештајне структуре.

„Преко ње се остварује та политика коју представља Курти. Она је његов први сарадник. Планира његове кораке у правцу дестабилизације стања на Косову, конкретно на северу. Он то ради на дневном нивоу, а она све те ’мангуплуке’ смишља и даје на реализацију”, каже Бериша. Он додаје да сви који су у Самоопредељењу нешто знали, отишли су из покрета због њеног односа. Видљиво је да је реч о струји у странци, наводи наш саговорник, која је била за решење, а не за стварање проблема. Заступали су супротну политику од политике Самоопредељења, која је радикална, додаје Бериша.

Прочитајте још:  Приштина у тајности припрема пропис о експропријацији, хоће да легализују отето од српских домаћина
Да ли Михаљијева у неком тренутку може да постане претња и за самог Куртија? „Одласком Албина Куртија, отишла би и она. Они су тим. Она јесте кључна личност, али не може преузети Самоопредељење”, подвлачи Бериша.

На терет јој се ставља и да је стопирала оснивање комисије за истрагу приватизације на КиМ, као и да је претила Куртијевим министрима, али и самом премијеру привремених институција у Приштини. „Дејону Михаљи не питају само о пословима у овој партији. Она такође има главну реч у изради основних нацрта закона у влади Албина Куртија. Иако по струци није правник, учествовала је у изради два нацрта закона који се сматрају проблематичним за јавну управу, Предлога закона о државним функционерима и Предлога закона о платама у јавном сектору”, пишу медији на албанском језику. Новинар и уредник Мирлинд Бехлули портала „Национале” у ауторском тексту обрадио је њен лик и дело. Навео је да њу нико из Самоопредељења не сме јавно да је критикује. У тексту је наведено да од 2021. године, када је Самоопредељење други пут дошло на власт у Приштини, њено име почиње да се доводи у везу са свим кључним догађајима у Куртијевој партији, али и у влади.

Бериша: Покушава да предвиди потезе председника Србије

У постовима које објављује на „Фејсбуку” Дејона Михаљи често у негативном контексту помиње председника Србије Александра Вучића. А поздрављајући одлуку о продужењу притвору Милуну Миленковићу Лунету, оценила је да је реч о „криминалцу Вучићевих банди”. Изнела је и низ бруталних оптужби и напада на рачун председниковог сина Данила Вучића, које су сличне онима какве се могу видети и у делу домаћих медија у Србији. Тврдила је и да је Александар Вучић много пута лагао о правима Срба на КиМ како би сакрио дискриминацију над Албанцима.

Прочитајте још:  Инцидент у Сомбору: Возач пуцао на пешаке па побегао
Демо Бериша наводи да је председнику Србије тако нацртана мета на челу. „Она прати кретање председника Србије, шта он предузима и предлаже, и тако покушава да предвиди његове следеће кораке. Међутим, тешко је председнику Вучићу предвидети следеће кораке”, истиче наш саговорник. На основу објава Михаљијеве лако је закључити да је упућена и у политичку ситуацију на југу централне Србије. Њене симпатије има актуелна саветница Албина Куртија и бивша председница општине Прешево из редова Партије за демократско деловање Шаипа Камберија Ардита Синани.

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *