Одбор за финансије подржао законе о ребалансу и акцизама

0
предаје

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/

Одбор за финансије подржао законе о ребалансу и акцизама.

Скупштински Одбор за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава предложио је Скупштини Србије да прихвати предлоге закона о ребалансу буџета за ову годину и о акцизама у начелу.

Прочитајте још:  Курти стиже Зеленског по стопи сиромаштва
Образлажући предлог закона о ребалансу министар финансија Синиша Мали је рекао да се вишак у буџету од 60,6 милијарди динара ребалансом расподељује на повећање плата, пензија, помоћ мајкама деце до 16 година, капиталне инвестиције, повећање пољопривредног буџета, лечење ретких болести и слање деце на лечење у иностранство.

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић је оценио да се Србија суочава са високом инфлацијом и ниским привредним растом и упозорио да долази до забрињавајућег пада наплате пореза на додату вредност, што се, како је рекао, повезује са тим да Пореска управа није кадровски добро опремљена.

Прочитајте још:  „Будући симбол града“: Плаћамо виртуелну реалност у јавном превозу
Петровић је критиковао повећање издвајања средстава за пољопривреду и за пензије и навео да су ове две мере трајне а да новац за њих није покривен уштедама, већ се за ту намену повећавају акцизе, о чему ће се такође расправљати на сутрашњој седници Скупштине Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима није добро ни дељење помоћи свој деци до 16 година а уместо тога је, сматрају у Фискалном савету, требало повећати дечје додатке.

У расправи су посланици Српске напредне странке подржали предлог ребаланса и оценили да се њиме жели са грађанима Србије поделити оно што је уштеђено.

Прочитајте још:  Предраг Кон: Деца не преносе коронавирус
Истакли су да добри економски показатељи земље потврђују да је Србија атрактивна инвестициона дестинација и као неосноване одбацили критике везане за давање помоћи свој деци до 16 година.

Опозициони посланици су критикујући предложени ребаланс буџета истакли да се он ради на брзину, због чега га, како су рекли, не би требало ни разматрати сутра, као што је предвиђено предложеним дневним редом за сутра заказане седнице Скупштине Србије, те да је помоћ деци требало да буде селективна.

Одговарајући на излагања посланика министар финансија Синиша Мали је навео да ниједна одлука о усмерењу средстава из ребаланса није донета случајно и без детаљног прорачуна.

Прочитајте још:  Комшић у УН оптужио Србију и Хрватску; Жељка Цвијановић: Његов говор није усаглашен у БиХ
Истакао је да ће бруто домаћи производ Србије ове године достићи 69 милијарди евра. Када је о пензијама реч навео је да је просечна пензија у Србији 2012. године износила 204 евра, а да ће у јануару следеће године просечно пензионерско примање износити 390 евра, те да су у првих шест месеци ове године пензије у Србији реално порасле за 6,3 одсто.

“Наша политика се разликује од оних који мисле да је давање грађанима расипање”, истакао је министар. Дотакао се и добијања организације ЕXПО 2027. и оценио да је то огромна вест за све нас.

“Те 2012. године смо били на ивици банкрота, а 2027. бићемо центар света. То је прилика да средимо нашу инфаструктуру, туристичке потенцијале земље и да покажемо да смо доминантна економија у региону”, рекао је Мали. Додао је да ће Србија ако искористи све потенцијале ове изложбе бити победник реформи које спроводи годинама.

Чланови одбора су такође предложили парламенту да у начелу прихвати Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму између КфW, Франкфурт на Мајни и Републике Србије коју заступа Влада Србије делујући преко и путем Министарства финансија за Зајам за политике – “Реформа сектора енергетике и животне средине у Републици Србији“, који је поднела Влада Србије.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *