Отворени прогон: Приштина креће у планско и систематско насиље над Србима на северу КиМ

0
КиМ

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Отворени прогон: Приштина креће у планско и систематско насиље над Србима на северу КиМ.

Прочитајте још:  Како дешифровати Захарову: Крените својим, српским путем, а ми смо ту
Институционално насиље над Србима на Косову од доласка на власт Аљбина Куртија попримило је нову димензију, па се сада не само кроз “правне механизме” за тихи прогон Срба, већ и кроз отворену отимачину институција и њихових објеката које је градила Република Србија, чини све да се преостали Срби отерају са Косова и Метохије.
Док Срби на северу КиМ и даље протестују испред зграда општина чекајући дуго најављивану деескалацију међународне заједнице и док су Куртију уста пуна смиривања ситуације на северу покрајине, на самом терену предузимају се свакодневни кораци централне и локалне администрације ка новим ескалацијама и узурпацији имовине и објеката у којима се налазе институције које раде у систему Републике Србије.
Прочитајте још:  Прва жена Оливера Ивановића: Заташкавају случај, а знају све
Некадашњи председник Српског националног већа Милан Ивановић за Спутњик каже да је очигледно реч о планском и систематском институционалном насиљу Куртија и његових институција.
“Очигледно да је ово план да се за Србе направи гето, прави концетрациони логор оивичен Куртијевом бодљикавом жицом и да се Срби натерају да се Албанизују, да се направи некакав тор са крајњим циљем етничког чишћења Срба. На делу је у 21. веку геноцид на српским народом који је у Куртијевој ери добио додатни ентизитет. Они не раде ништа, код њих економије нема. Лече се у Скопљу, Тирани Нишу и ово је једина карта на коју Курти може да игра како би добио следеће изборе. Зна се да се на тој антисрпској мржњи и протеривању Срба на Косову добијају избори”, каже Ивановић.

Корак до хуманитарне катастрофе

Прочитајте још:  "Размена територија са Србијом одавно договорена, само се мало намерно развлачи"
Забрана рада д.о.о МТС, ћерке фирме Телеком Србије без икаквих основа, забрана уласка српских производа, немогућност доласка штампе српских медија на територију Космета наставак је онога што месецима уназад траје, а према речима Ивановића, оваква ситуација води ка хуманитарној катастрофи.
“Видимо да ништа не препуштају случају, раде систематски. Гасе наше институције, истерују Србе из наших институција, онемогућавају снабдевање робом, снабдевање лековима тако да ће врло брзо овде бити права хуманитарна катастрофа. Тероришу Србе, пуцају на децу, хапсе са тајних спискова Србе за уназад 20-25 година за неке наводне ратне злочине које су заправо само они чинили и које и данас чине тако да је то права спирала насиља за Србе који се сада налазе у осмом и деветом кругу пакла. Очигледно је да ће сада натерати Србе који држе локале да плаћају нове дажбине тако да је код нас већ сада све скупље за 50 посто од када не можемо да добијемо робу из централне Србије, медијски смо изоловани јер штампа не долази још од маја, сада је на удару и гашење сигнала мобилне телефоније и да нас ставе у пуну изолацију. Мислим да ће ово свакако да се одрази на Србе јер никада није било веће исељавање, а то је последице стања на терену”, каже Ивановић.

Гандијевска метода

Прочитајте још:  ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ: ЕТО НИЈЕСАМ ПИСАЦ, НИЈЕСАМ НОВИНАР – АЛИ НИЈЕСАМ НИ ЛАЖОВ
Ивановић посебно напомиње да нема говора о томе да се ситуација на северу Косова и Метохије може назвати деескалирајућом и за то окривљује представнике међународне заједнице који и сами виде да се на терену дешава ескалација а не деескалација.
“Зна се и њихови ментори постају смешни са том мантром деескалације. Они покушавају да после свих ствари које су се десиле додатно отежају живот Срба. Срби треба мирно да изађу на изборе, да ставе мирно и умиљато своје безвредне главе под секиру Куртијевих институција. Мислим да Срби морају да се организују боље и да пруже отпор свим демократским средствима, немогућа је било која друга мера сем Гандијевске методе”, истиче Ивановић.
У петак 8. септембра истиче рок који је градоначелник Ерден Атић поставио радницима који раде у згради у којој се налазе Канцеларија за Косово и Метохију, покрајински ПИО фонд и канцеларије Округа Косовско-митровачког да напусте своја радна места и зграду предају општини Северна Митровица.
Прочитајте још:  У УН све више земаља жели да разговара о агресији НАТО-а на Југославију. Запад је поново блокирао седницу
Ивановић ово види као модел који је се покушава применити још од почетка 2000-тих година када су на све начине покушали да заузму зграде српских институција и да ће се након ових канцеларија на удару Приштине наћи и школство и здравство.
“Ове зграде су на услузи свим грађанима на Косову. Ту су канцеларије ПИО фонда која пружа своје услуге за неколико десетине хиљада радника. Ту је Канцеларија за Косово и Метохију чији је рад омогућен међународним споразумима и договорима. На крају следи удар на школство и здравство. Они ће прогласити да су школе у Јужној Митровици пребукиране, да нема простора, а да постоје школе које ће присвојити јер ће рећи да су ти објекти власништво тзв. државе Косово. Ту ће отворити пар одељења, довешће наставнике у пратњи дугих цеви, терориста, УЧК, или како се сада зову Косовске полиције, па ће једно по једно одељење заузимати и окупирати цео тај простор”, каже Ивановић.

Атак и на болницу

Прочитајте још:  ЗАВРШНА КОНВЕНЦИЈА НАЦИОНАЛНОГ ОКУПЉАЊА: Да одлучују грађани - Србија је закон!
Он посебно подсећа на, у народу заборављен, период након завршетка сукоба када су на све начине Албанци уз помоћ међународних представника покушавали да заузму болницу у Косовској Митровици.
“Они су тај модел имали 2000-тих година када су покушали да нам доведу 400 Албанаца који су дошли у једном тренутку али смо се изборили са тим, њихов изговор је тада био да нема ко да лечи Албанце. Нас су из 23 стационарне здравствене установе на Косову истерали. Тако они доводе своје болеснике, онда долазе посете, лекари, радници па крећу инциденти, насиље и одлазак Срба. То је црни сценарио у њиховој режији који желе да остваре уз помоћ Вашингтона и Брисела који у томе учествују врло активно. Сви наши радници морају да чувају своја радна места, медији морају бити активни јер нико нема права да угрожава наша права и наше парво на егзистенцију”, закључио је Ивановић.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=Zxw5Xi-UiSE&t=1s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *