Непознати разлози за одгађање рочишта за злочине у Добровољачкој

0
Злочини над Србима у Добровољачкој

Добровољачка (Фото: РТРС)

Непознати разлози за одгађање рочишта за злочине у Добровољачкој.

Суђење “Ејупу Ганићу и другима” оптуженима за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву које је било заказано за данас одгођено је из непознатих разлога, а Ганићев адвокат Лејла Човић рекла је да и њој није познато који су разлози.

– Само су нас из Суда обавестили да се рочиште одгађа, не наводећи разлоге због чега – рекла је Човићева за Срну.

Из Суда БиХ нису одговорили на питање Срне који су разлози за одгађање рочишта.

Прочитајте још:  Продаја кости мртве српске деце са Петровачке цесте за кластер ЕУ
На прошлом рочишту одржаном 19. јула, Веселко Тамаш, сведок Тужилаштва БиХ, испричао је на суђењу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године да су из касарне “Виктор Бубањ” као Војна полиција отишли након информације о нападу на команду на Бистрику и да је видео рањене код Скендерије, као и изгорела возила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тамаш је рекао да је био на одслужењу војног рока у касарни “Виктор Бубањ” и да је припадао оклопној чети Војне полиције, те да је 2. маја 1992. била узбуна и да су кренули са пет борбених возила због информација о нападу на Команду на Бистрику.

Прочитајте још:  Још један циркус у Кијеву: Денису Пушилину суде "у одсуству"
Он је испричао да је био у борбеном оклопном возилу у којој је било седам чланова посаде, те да су преко везе чули да су се два возила вратила у касарну, а да су на мосту код Скендерије видели рањене припаднике загребачке Војне полиције ЈНА.

– Стали смо да их увучемо…Пуцали су на нас из жбуна – навео је Тамаш и додао да су из возила узвратили на ватру по наредби командира.

Рањене су одвезли у болницу, а у наставку пута су, како је рекао, чули да им се спрема засједа код хотела “Европа”, те су другим путем дошли до Команде, гдје су се распоредили у одбрану, а потом повукли унутра.

Он је додао да је следећег дана чуо да долази Унпрофор да би се извукли из Команде за Лукавицу.

Прочитајте још:  Пацовски анали: Које трикове и правне празнине се користе за избјегавање пресуда ратним злочинцима?
Када је колона кретала, он је навео да је његов командир рекао да се нешто “муља”, те да је возећи парком обишао друга возила дошавши на чело колоне.

– Стали смо одмах иза Кукањца и Изетбеговића… Наишли смо на барикаде. Неки у маскирној, беретке, био је и Јован Дивјак, ту су били распоређени – присјетио се Тамаш и додао да им је пришла добро организована војска, а да је један развукао зољу, те су код Дивјака интервенисали да не пуца.

Прочитајте још:  Које трговце оружјем Вучић прикрива?!
Према речима сведока, војник је три пута подизао и спуштао зољу.

На сугестију Лејле Човић, адвоката Ејупа Ганића, да су се на Скендерији већ водиле борбе када су се зауставили, Тамаш је рекао да му се чинило да је била засједа.

– Видјели смо изгорјели “пинцгауер”. Било је више изгорјелих возила иза трамваја – рекао је свједок.

Прочитајте још:  Млади Србин међу жртвама масакра у Америци
Човићева га је питала због чега је у изјави из 1993. рекао да је приликом заустављања колоне видио велику масу наоружаних цивила, а није спомињао организовану војску, Тамаш је рекао да не зна како је изјавио или је неко погрешно написао.

– Било је и цивила и војника – рекао је свједок.

Судију Дарка Самарџића је интересовало ко им је наредио да крену из касарне, на шта је сведок рекао да је то могао само командир, а на питање ко им је рекао да понесу оружје истакао је да војник не оставља пушку.

Прочитајте још:  Фризер из Београда: Посао смањен за 80 одсто, на ивици смо егзистенциије
За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Када ће бити настављено суђење ње познато.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *